ΤΟΠΙΚΑ

Προετοιμασίες για την πρεμιέρα στην εστίαση στον Βόλο

προετοιμασίες-για-την-πρεμιέρα-στην-ε-74194

Προβληματισμός για το 40% των επιχειρήσεων, που δεν θα μπορέσει να ανοίξει, επειδή δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο

«Το 40% των χειμερινών καταστημάτων δεν θα μπορέσει να ανεβάσει ρολά από την ερχόμενη Δευτέρα», εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή το άνοιγμα της εστίασης από τη Δευτέρα 25 Μαΐου. Αυτή την περίοδο η πλειονότητα των καταστημάτων στον χώρο της εστίασης εργάζεται πυρετωδώς για το άνοιγμα που θα γίνει με λιγότερο αυστηρούς όρους απ’ ό,τι αρχικώς είχε ανακοινωθεί.

Οι επαγγελματίες της εστίασης άρχισαν από χθες σταδιακά να ανοίγουντα καταστήματά τους και να προχωρούν στις απαραίτητες συντηρήσεις και καθαριότητα. Αρκετοί θα χρειαστεί να δώσουν μάχη με τον χρόνο για να είναι έτοιμοι να παρέχουν υπηρεσίες την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς μετά από δυόμισι μήνες λουκέτου, απαιτούνται πέρα από προμήθειες και εργασίες καθαρισμού και συντηρήσεων.

Παράλληλα με το στήσιμο των χώρων τους, επαγγελματίες βγήκαν με μεζούρες για να μετρήσουν αποστάσεις προκειμένου να στήσουν τραπεζοκαθίσματα με βάση τις αποστάσεις ασφαλείας. «Τα καταστήματα ετοιμάζονται με βάση τα μέτρα που θα ισχύσουν και που θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Δίνουν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να είναι έτοιμοι βάσει των νέων συνθηκών», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το 40% περίπου των επιχειρήσεων εστίασης του Βόλου που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. «Πρόκειται για επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Είναι χειμερινά μαγαζιά που έκλεισαν στις 13 Μαρτίου κι αν όλα πάνε καλά από υγειονομικής άποψης δεν θα ανοίξουν πριν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αυτή την στιγμή πιέζουμε προκειμένου να επεκταθούν τα μέτρα που αφορούν στην επιδότηση ενοικίου, τη φορολογία, το επίδομα», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Εν αναμονή πάντως της επίσημης πρεμιέρας, κάποιες επιχειρήσεις ξεκίνησαν να λειτουργούν ως take away.

Τα αυστηρά μέτρα λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης προβλέπουν έναν πελάτη ανά 2τ.μ., μέγιστο αριθμό έξι πελατών ανά τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα, αποστάσεις τραπεζιών από 0,70 έως 1,70μ. ανάλογα με τις καρέκλες που υπάρχουν σε κάθε τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου από το προσωπικό.

Επί τάπητος μπαίνει η δυνατότητα των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν έως και τον διπλάσιο κοινόχρηστο χώρο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εμποδίζεται η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών ενώ εξετάζεται πακέτο φορολογικών μέτρων στήριξης του κλάδου που αφορά σε μείωση του ΦΠΑ στο 13% από το 24% για τον καφέ, αναψυκτικά και άλλα ροφήματα και γενικότερη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11% στην εστίαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου