ΤΟΠΙΚΑ

«Δώρον – άδωρον» η κλειστή εστίαση

δώρον-άδωρον-η-κλειστή-εστίαση-77209

Υπέρ της άποψης να ανοίξει ο κλάδος οι γιατροί, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο συνωστισμός

Το άνοιγμα της εστίασης θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποσυμφόρηση δημοσίων χώρων, όπου σήμερα «στοιβάζονται» ανά δεκάδες κυρίως νέοι άνθρωποι, με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να υπάρχει ο κίνδυνος ανατροφοδότησης της διασποράς του ιού. Την άποψη αυτή κατέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηλίας Καραμέτος επισημαίνοντας πως το άνοιγμα των οργανωμένων χώρων, όπως είναι η εστίαση είναι προτιμότερο να γίνει νωρίτερα από την 1η Ιουνίου.

«Έχουμε έναν λόγο παραπάνω να επισημαίνουμε ότι θα πρέπει η Πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα, αφού μέχρι στιγμής όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως κινούμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα», εξήγησε ο επικεφαλής του Τμήματος, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των ύποπτων για κορονοϊό περιστατικών στον νομό.

«Όλα δείχνουν πως μας το επιτρέπουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων, για αυτό είναι μία ιδανική κίνηση», συνεχίζει ο ίδιος ώστε να σταματήσει ο συνωστισμός που παρατηρείται μετά την άρση των περιορισμών σε χώρους, όπως η παραλία του Βόλου, τα πάρκα και οι πλατείες, αλλά ακόμη και οι εξωτερικοί χώροι των καφέ που δεν λειτουργούν μεν, αλλά έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να βολεύονται οι «ξεσπιτωμένοι θαμώνες», με έναν καφέ στο χέρι.

Σχολιάζοντας δε τις εικόνες του συνωστισμού δεν κρύβει τον προβληματισμό του.

«Είναι λογικό να μας ανησυχεί η κοσμοσυρροή καθώς αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός. Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί διέξοδος, για να μπορέσει ο κόσμος να τηρήσει τις αποστάσεις και να μη συνωστίζονται εδώ και εκεί χωρίς λόγο», εκτιμά ο ίδιος.

«Εχοντας πλέον συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα για το πώς μεταδίδεται ο ιός, γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη μετάδοση γίνεται εξαιτίας του συνωστισμού. Σε ανοικτούς χώρους και τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος είναι λιγότερες, καταλήγει.

Με δεδομένο ότι πλέον ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα και σε αρκετές περιπτώσεις συνωστίζεται σε πεζοδρόμια και πλατείες τα κλειστά μαγαζιά της εστίασης είναι δώρον – άδωρον σύμφωνα με τον γιατρό της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χαράλαμπο Μάνδρο.

Αντίθετα, η λειτουργία τους, κάτω από αυστηρούς κανόνες, θα αποκλιμάκωνε την κατάσταση στις πλατείες, θα προσέφερε υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας στο κοινό, η έλλειψη των οποίων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία ενώ ταυτόχρονα θα προσέφερε σανίδα σωτηρίας σε επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους, που βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με την ανεργία, σημείωσε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου