Βενζινοπώλης στον Βόλο έπεσε θύμα σπείρας απατεώνων

Τελευταία ενημέρωση: 2019-11-08, 13:15:01
Η παραγγελία μισού τόνου πετρελαίου, που πληρώθηκε μέσω τράπεζας, έκρυβε παγίδα για Βολιώτη πρατηριούχο
Βενζινοπώλης στον Βόλο έπεσε θύμα σπείρας απατεώνων

Με αστραπιαίες ενέργειες η Ασφάλεια Βόλου κινήθηκε συντονισμένα και συνέλαβε τους δράστες - Οι απατεώνες επέστρεψαν τα χρήματα και αφέθηκαν ελεύθεροι!

Θύμα σπείρας απατεώνων, που εμφανίστηκαν σαν πελάτες και παρήγγειλαν μισό τόνο πετρέλαιο θέρμανσης, έπεσε βενζινοπώλης στον Βόλο, ο οποίος λίγο έλειψε να χάσει ποσό 6.000 ευρώ περίπου. Για καλή του τύχη αντιλήφθηκε εγκαίρως την απάτη και ειδοποίησε την Αστυνομία, που έδρασε αστραπιαία και συντονισμένα. Εντόπισε τα ηλεκτρονικά ίχνη των απατεώνων και μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τους δράστες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερις Ρομά, τρεις άνδρες και μία γυναίκα. Ο ένας από τους δράστες είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί, φαίνεται όμως ότι δεν… σωφρονίστηκε και με την έξοδό του από τις φυλακές οργάνωσε μαζί με γνωστούς του, επίσης άτομα με ποινικό μητρώο, την επόμενη κίνησή τους. Το «δόλωμα» ήταν η γυναίκα που εμφανίστηκε στον βενζινοπώλη για να κάνει την παραγγελία του πετρελαίου θέρμανσης. Ο βενζινοπώλης είδε επίσης και τον σύντροφο της γυναίκας, ο οποίος του προσκόμισε το πλαστογραφημένο έμβασμα για τα χρήματα που δήθεν κατέθεσε στην τράπεζα ως αντίτιμο για την παραγγελία που θα τους παρέδιδε. Οι άλλοι δύο συνεργοί της υπόθεσης απάτης φαίνεται ότι έδρασαν στο παρασκήνιο.

 

Παρήγγειλε πετρέλαιο 600 ευρώ

Η γυναίκα εμφανίστηκε σε βενζινοπώλη του Βόλου και παρήγγειλε μισό τόνο πετρέλαιο θέρμανσης. Του ζήτησε μάλιστα τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να του καταθέσει το αντίτιμο πριν παραλάβει την παραγγελία. Το ποσό ήταν 600 ευρώ.

Ο βενζινοπώλης ανυποψίαστος έδωσε στη γυναίκα τον αριθμό του επαγγελματικού τραπεζικού του λογαριασμού και περίμενε την απόδειξη στην οποία θα φαινόταν η κατάθεση προκειμένου στη συνέχεια να κάνει παράδοση του πετρελαίου.

 

Προσκόμισαν πλαστό έμβασμα 6.000 ευρώ και ζήτησαν τα χρήματα πίσω

Λίγη ώρα αργότερα, στο πρατήριο εμφανίστηκε Ρομά, ο οποίος του έδωσε πλαστό έμβασμα. Φαινόταν ότι είχε καταθέσει στον λογαριασμό του βενζινοπώλη ποσό ύψους 6.000 ευρώ! Ο δράστης ισχυρίστηκε στον βενζινοπώλη ότι πρόσθεσε από λάθος ένα μηδενικό παραπάνω, αντί για 600 πληκτρολόγησε 6.000 ευρώ, τα οποία «έφυγαν» από τον τραπεζικό του λογαριασμό και ζήτησε από τον ανυποψίαστο επαγγελματία να του επιστρέψει το επιπλέον χρηματικό ποσό των 5.400 ευρώ. Το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι είχε άμεση ανάγκη τα χρήματα που από λάθος κατέθεσε στον λογαριασμό του βενζινοπώλη. Εκείνος άμεσα κατέθεσε επίσης σε τραπεζικό λογαριασμό που του έδωσε η γυναίκα ποσό 5.400 ευρώ επιστρέφοντας τα χρήματα που δήθεν από λάθος κατέθεσαν στον ίδιο οι δύο Ρομά.

Όταν το ζευγάρι έφυγε από το μαγαζί του, άρχισαν να μπαίνουν ψύλλοι στα αφτιά του πρατηριούχου. Πρόσφατη ήταν άλλωστε η περίπτωση απάτης με θύματα ξενοδόχους στην Αλόννησο που έδρασαν με πανομοιότυπο τρόπο.

Δεν έχασε άλλο χρόνο. Ενημέρωσε την Ασφάλεια για το συμβάν και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Τους έδωσε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του και τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών.

 

Τα ηλεκτρονικά ίχνη πρόδωσαν τους δράστες

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά ίχνη μέσα από την κίνηση των λογαριασμών. Όπως διαπίστωσαν η γυναίκα κράτησε στο λογαριασμό της μόλις 100 ευρώ και ηλεκτρονικά κατέθεσε στους λογαριασμούς των υπολοίπων τριών ατόμων το υπόλοιπο ποσό.

Μέσα από τα ηλεκτρονικά ίχνη, αστυνομικοί ταυτοποίησαν τους δράστες. Ενας εξ αυτών φαίνεται να έχει έδρα την Αρτα. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και σε συνεργασία με αστυνομικούς της Αρτας συνελήφθησαν μέσα σε λίγες ώρες. Το ζευγάρι πρωταγωνιστές της απάτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στον Βόλο πριν προλάβει να χρησιμοποιήσει τη «λεία» του.

Οι δράστες επέστρεψαν τα χρήματα στον βενζινοπώλη, ο οποίος μετά από αυτό δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη δίωξή τους και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι σε περιπτώσεις επιστροφής των χρημάτων και εφόσον το θύμα δεν επιθυμεί τη δίωξη των δραστών εκείνοι αφήνονται ελεύθεροι.

 

Αστραπιαία αντίδραση από την Αστυνομία

Κύκλοι της Εισαγγελίας απένειμαν τα εύσημα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου που έδρασε αστραπιαία και συντονισμένα για ταυτοποίηση, εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

Όπως εξηγούσαν η φύση του αδικήματος είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια άμεσης αντίδρασης. Δεν είναι εύκολο να γίνει εξιχνίαση παρόμοιας υπόθεσης στο πλαίσιο του αυτοφώρου κι αυτό γιατί απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες όπως η άρση απορρήτου για κινητά τηλέφωνα και τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και να παρακολουθηθούν οι κινήσεις τους.

 

Δεύτερη υπόθεση απάτης τα τελευταία 24ωρα

Ηταν η δεύτερη υπόθεση απάτης που αποκαλύπτεται τα τελευταία 24ωρα. Αντίστοιχη υπόθεση με θύματα όμως ξενοδόχους καταγράφτηκε στην Αλόννησο, όπου απατεώνας κατάφερε να ξεγελάσει τρεις επαγγελματίες και να τους αρπάξει συνολικό ποσό 12.000 ευρώ. Στην υπόθεση της Αλοννήσου μάλιστα φέρεται να εμπλέκεται και ένας ακόμη επαγγελματίας που κατέθεσε μάλιστα και μήνυση στην Εισαγγελία Βόλου όπως και τέσσερις ακόμη ξενοδόχοι.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=