ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύματα απάτης λαμβάνουν Βολιώτες

μηνύματα-απάτης-λαμβάνουν-βολιώτες-323099

Βομβαρδισμός μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την απόκτηση προσωπικών δεδομένων. Επιτήδειοι αποστέλλουν τους τελευταίους μήνες μαζικά μηνύματα σε Βολιώτες χρήστες του διαδικτύου.

Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να μην απαντούν στα μηνύματα αυτά. Επιτήδειοι που κρύβονται πίσω από τα email στοχεύουν στην αρπαγή μικρών χρηματικών ποσών.

Ομως, πρόκειται για τη μικρότερη ζημιά που μπορεί να υποστούν οι χρήστες. Οταν ένας απατεώνας αποκτά τους κωδικούς πρόσβασης σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, τότε αποκτά πρόσβαση και σε όλα τα δεδομένα του.

Συγκεκριμένα στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Μαγνησίας αναφέρθηκε η αποστολή τριών διαφορετικών μηνυμάτων, με εκατοντάδες αποδέκτες.

Στο ένα μήνυμα ο παραλήπτης ενημερώνεται για την δήθεν επιλογή του για ένα βραβείο, ένα ολοκαίνουργιο2019 μοντέλοBMW με επιταγή από διεθνή προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2019 στη Νέα Υόρκη ΗΠΑ.

Στο δεύτερο μήνυμα, η Apple φαίνεται να λέει ότι το αναγνωριστικό της έχει κλειδωθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ στο τρίτο μήνυμα η αμερικανική εταιρεία που λειτουργεί την πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών Paypal φαίνεται να εφιστά την προσοχή για ύποπτες κινήσεις στο λογαριασμό του χρήστη.

Και με τα τρίτα μηνύματα οι παραλήπτες καλούνται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα και να καταχωρίσουν προσωπικά τους στοιχεία για επιβεβαίωση.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης προτρέπει τους Βολιώτες να μην προχωρούν στα βήματα που τους ζητείται να ακολουθήσουν. Οπως σημειώνει, τα μηνύματα αυτά είναι παραπλανητικά και στοχεύσουν στην εξαπάτηση.

Αναλυτικά η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας προτρέπει τους καταναλωτές: Να μην απαντούν σε sms από άγνωστα άτομα και να μην καλούν σε άγνωστους αριθμούς από αναπάντητες κλήσεις.

-Να μην κοινοποιούν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία για κανένα λόγο.

-Να μην απαντούν σε email από αγνώστους, να μην τα κοινοποιούν, να μην επιλέγουν τα προτεινόμενα links, να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία και κυρίως αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

-Να μην πληρώνουν για κανένα λόγο χρήματα σε αγνώστους.

-Να κάνουν ηλεκτρονικές παραγγελίες από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες που η διεύθυνση τους αρχίζει με την ένδειξη https:// και όχι http://

-Να καταγγέλλουν άμεσα τις περιπτώσεις αυτές στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά: 111 88 με e-mail στο: [email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου