ΤΟΠΙΚΑ

Στις φλόγες απορριμματοφόρο την ώρα της αποκομιδής στη Ν. Ιωνία

στις-φλόγες-απορριμματοφόρο-την-ώρα-τ-822379

Μεροκάματο του τρόμου… για πλήρωμα απορριμματοφόρου που χθες έκανε την πρώτη πρωινή αποκομιδή στη Ν. Ιωνία. Το όχημα πήρε φωτιά, ενώ έκανε αποκομιδή και έφθασε -μέσω της οδού Βενιζέλου- φλεγόμενο στο αμαξοστάσιο της περιοχής, όπου εργαζόμενοι έριχναν επί μία ώρα νερό με τη μάνικα για να καταφέρουν να σβήσουν τις φλόγες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το περιστατικό σημειώθηκε στις έξι περίπου χθες το πρωί. Απορριμματοφόρο με τρία άτομα πλήρωμα, έναν οδηγό και δύο συνοδούς, είχε μόλις ξεκινήσει την αποκομιδή στην οδό Βενιζέλου.

Ασυνείδητοι είχαν ρίξει πιθανότατα σε κάδο στάχτες που φαίνεται να «κρατούσαν» ακόμη φωτιά. Το περιεχόμενο του κάδου έπεσε στο απορριμματοφόρο και το κακό δεν άργησε να γίνει. Από το εσωτερικό του απορριμματοφόρου όπου καταλήγουν τα σκουπίδια από τους κάδους, άρχισε να βγαίνει καπνός.

Το πλήρωμα προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά με τον πυροσβεστήρα που διαθέτουν τα απορριμματοφόρα. Είχαν όμως πάρει φωτιά τα σκουπίδια στο εσωτερικό και δεν κατάφεραν να τη σβήσουν.

Ευτυχώς το όχημα βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το αμαξοστάσιο στη Ν. Ιωνία. Οι υπάλληλοι αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο. Ο ένας συνοδός επιβιβάστηκε στο μπροστινό μέρος του οχήματος μαζί με τον οδηγό και ο δεύτερος το πήρε με τα πόδια.

Εφθασαν στο αμαξοστάσιο ενώ το απορριμματοφόρο φλέγονταν. Χειριστής μηχανημάτων είδε συναδέλφους του να μπαίνουν στο χώρο τρομοκρατημένοι. «Δεν ήξεραν τι να κάνουν. Είχαν σοκαριστεί», περιέγραψε ο κ, Στέλιος Αρσένος.

Αμέσως έδωσε εντολή και όσοι υπάλληλοι ήταν στο αμαξοστάσιο βοήθησαν για να ρίξουν νερό από ψηλά στο απορριμματοφόρο. Αδειασαν το περιεχόμενο του οχήματος για να καταφέρουν να σβήσουν κάθε ίχνος φωτιάς στα σκουπίδια. «Επί μία ώρα ρίχναμε νερό για να σβήσουμε τη φωτιά», ανέφερε ο κ. Αρσένος.

«Φοβηθήκαμε όλοι. Λογικό δεν είναι; Δεν είναι μόνο το μεθάνιο που βγαίνει από την καύση σκουπιδιών και δεν ξέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία. Το αυτοκίνητο περιείχε καύσιμα, λάδια. Ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί;», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας στη Ν. Ιωνία, Τάσος Πετρόπουλος που ενημερώθηκε για το συμβάν στις 7 περίπου το πρωί, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Το απορριμματοφόρο δεν είχε μεγάλο όγκο σκουπιδιών και βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το αμαξοστάσιο, όπου μετέβη άμεσα.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Και σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η αποκομιδή συνεχίστηκε από το πλήρωμα με άλλο απορριμματοφόρο.

Το συγκεκριμένο που πήρε φωτιά, έχει υποστεί μεγάλη ζημιά (έχουν καεί βαλβίδες, εσωτερικά καλώδια) και βρίσκεται για επισκευή στο μηχανοστάσιο.

Μάστιγα …

Για τα πληρώματα των απορριμματοφόρων, οι στάχτες που πετούν κάτοικοι και επαγγελματίες στους πράσινους κάδους, έχουν γίνει ο φόβος τους.

Ειδικά την περίοδο του χειμώνα με τα τζάκια, σχεδόν σε καθημερινή βάση κάδοι παίρνουν φωτιά από τις στάχτες από τα τζάκια που καταλήγουν στα σκουπίδια. Χθες πρέπει να ήταν θράκα από ψησταριά.

Εντός των ημερών η υπηρεσία καθαριότητας παραλαμβάνει 150 νέους κάδους, είναι όμως σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ζημιές που έχουν υποστεί οι κάδοι στο δήμο, πολλές φορές και από φωτιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου