ΤΟΠΙΚΑ

Μέθυσαν από το φόρο στην μπύρα

μέθυσαν-από-το-φόρο-στην-μπύρα-841163

Τεράστιες επιβαρύνσεις για καταστηματάρχες – Προχώρησαν σε προπαραγγελίες για να… βγάλουν καλοκαίρι

Μέθυσαν… από τους φόρους που θα ισχύσουν από αύριο, Τετάρτη 1η Ιουνίου, στην μπύρα, καταστηματάρχες εστίασης της Μαγνησίας. Η αύξηση του ΦΠΑ είναι το μικρότερο κακό. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης όμως που σχεδόν διπλασιάζεται σημαίνει τεράστια επιβάρυνση για την αγορά μπύρας. Ηδη καταστήματα έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελίες μεγάλης ποσότητας μπύρας για να μπορέσουν να κρατήσουν για το καλοκαίρι σταθερές τις τιμές τους.

Σύμφωνα με το γραμματέα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Κώστα Μπίσδρα, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα από 1η Ιουνίου, σημαίνει εξόντωση των καταστηματαρχών. Ενα 30λιτρο βαρέλι μπύρας, παίρνει πάνω 10 ευρώ μόνο από τον ειδικό φόρο, ενώ ένα κιβώτιο μπύρες επιβαρύνεται με σχεδόν 3 ευρώ. Η τιμή ανά φιάλη επίσης αυξάνεται κατά 10 λεπτά του ευρώ.

«Η αύξηση είναι σοκαριστική. Κανείς δεν περίμενε τέτοια ποσά», ανέφερε ο κ. Μπίσδρας.

Στις παραπάνω αυξήσεις προστίθεται ο ΦΠΑ που από το 13% ανέβηκε στο 23% και πλέον στο 24% αλλά και οι εργοστασιακές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα σε μπύρα και κρασί που αφορούν σε ποσοστό 6%.

Εδώ και τέσσερις μήνες ισχύουν και οι αυξήσεις στο κρασί, ενώ θέμα χρόνου είναι και η αύξηση στον καφέ από 2 έως 3 ευρώ το κιλό.

«Οι αλλεπάλληλοι φόροι είναι η απόλυτη καταστροφή για την εστίαση. Ενας νόμιμος επαγγελματίας είναι τελειωμένος. Αν έχει έσοδα 100 ευρώ, τα 120 ευρώ είναι έξοδα! Αν δεν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών που θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές δεν πρόκειται να επιβιώσει», αναφέρει ο ίδιος. Πάντως, η είδηση του πραγματικού κόστους που θα έχει η αύξηση στο φόρο στην μπύρα, έχει οδηγήσει πολλούς καταστηματάρχες σε προπαραγγελίες για να προλάβουν την επιβάρυνση που έρχεται από Τετάρτη.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου