ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικά λουκέτα στην εστίαση μετά τους νέους φόρους σε καφέ, μπύρα

μαζικά-λουκέτα-στην-εστίαση-μετά-τους-844670

Βλέπουν οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Μαγνησία

Μαζικά λουκέτα στο χώρο της εστίασης στη Μαγνησία, βλέπουν οι καταστηματάρχες με το νέο… τσουνάμι φόρων σε ΦΠΑ, μπύρα και καφέ που θα ισχύσει τελικώς από 1η Ιουνίου. Οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης προσανατολίζονται είτε σε αύξηση τιμών στο τελικό προϊόν που θα το επιβαρυνθεί ο καταναλωτής, είτε σε έκπτωση της ποιότητας προκειμένου να καταφέρουν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές στους τιμοκαταλόγους.

Αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, επιβολή ειδικού φόρου στον καφέ που ξεκινά από τα δύο ευρώ το κιλό και αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα, ισοδυναμεί με εκρηκτικό… κοκτέιλ φόρων στην εστίαση, που βλέπει ότι οδηγείται σε μαζικά λουκέτα.

Οι επιχειρηματίες περιμένουν τα νέα τιμολόγια με βάση τους φόρους, πριν αποφασίσουν σε τι κινήσεις θα προβούν.

«Ο τζίρος μας τα τελευταία τρία με πέντε χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 50%. Ενώ η καταναλωτική δύναμη των πολιτών μειώνεται και άρα και τα έσοδά μας, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται και μαζί και οι φόροι. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με φόρους. Δεν αντέχουμε άλλο», διεμήνυσε ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καφετεριών, μπαρ, αναψυκτηρίων και εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου.

Οπως επισημαίνουν επαγγελματίες σήμερα, για κάθε 100 ευρώ τζίρο στην εστίαση, τα 80 ευρώ είναι φόροι στο κράτος. «Δεν επιβιώνουμε», λένε κατηγορηματικά, εξετάζοντας το ενδεχόμενο είτε αναπροσαρμογής των τιμών των προϊόντων, είτε προμήθειας χαμηλότερης ποιότητας καφέ για να μπορέσουν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές.

Ο κλάδος εκτιμά ότι οι αυξήσεις στους φόρους, δεν πρόκειται να φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία. Οπως αναφέρουν αν το 50% των επιχειρηματιών δεν πλήρωνε τους φόρους του, πλέον η εισφοροδιαφυγή θα αφορά στο 80% των επαγγελματιών, δεδομένου ότι δεν θα μπορούν να τα βγάζουν πέρα οικονομικά.

Ακόμη και το πενιχρό μεροκάματο, δείχνει να εξανεμίζεται σε φόρους με τους επαγγελματίες της εστίασης να μιλούν όχι απλώς για υφεσιακά μέτρα, αλλά για μέτρα εχθρικά απέναντι στην επιχειρηματικότητα που οδηγείται σε… κατέβασμα ρολών.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου