ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμα τα κτίρια, κλειστή η δομή

ετοιμα-τα-κτίρια-κλειστή-η-δομή-48883

Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η «τύχη» της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Δύο κτίρια στην Παιδόπολη Αγριάς, τα οποία ανακατασκευάστηκαν έναντι 500.000 ευρώ περίπου, προκειμένου να εγκατασταθεί η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, καλείται να παραλάβει ο δήμος Βόλου. Την ίδια όμως ώρα η δομή είναι κλειστή και τα επτά παιδιά, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους ή βρίσκονται σε ιδρύματα. Η στέγη έκλεισε για δύο μήνες, μόλις ολοκληρώθηκε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα κι όταν άνοιξε λειτούργησε για ενάμιση μήνα χωρίς παιδιά. Το μέλλον της δομής είναι αβέβαιο…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα άνοιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής των δύο κτιρίων στην Παιδόπολη Αγριάς, στα οποία έγιναν παρεμβάσεις -έργο ύψους 491.309,23 ευρώ- προκειμένου εκεί να λειτουργήσει η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ομως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχει λήξει και σήμερα η δομή είναι κλειστή. Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Νατάσσα Οικονόμου, τόνισε ότι η μη λειτουργία της μοναδικής τέτοιας δομής σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδας, δημιουργεί πρόβλημα στην αποϊδρυματοποίηση και την αυτόνομη διαβίωση ατόμων με αναπηρίες και ότι θίγει τις οικογένειες των παιδιών αυτών. Μάλιστα εγκάλεσε τη δημοτική αρχή για ποιο λόγο δεν έχει καταθέσει αίτημα συνέχισης της δομής στο υπουργείο.Για το θέμα, ερώτηση κατέθεσαν οι έξι ανεξάρτητοι – πρώην σύμβουλοι των Δρόμων Συνεργασίας. Στην τοποθέτησή του, ο Κ. Γαργάλας, υπογράμμισε ότι η συνέχιση της λειτουργίας της δομής δεν είναι θέμα βούλησης αλλά υποχρέωσης του δήμου, καθώς το πρόγραμμα προέβλεπε μετά τη λήξη της χρηματοδότησης, την ανάληψη της ευθύνης για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΥΔ από το δήμο Βόλου. Επεσήμανε δε πιθανό κίνδυνο να κληθεί ο δήμος να επιστρέψει χρήματα μετά από πιθανή ενεργοποίηση ρήτρας του προγράμματος.

Το θέμα της ΣΥΔ θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είπε ο πρόεδρος του οργάνου Γιώργου Μουλάς. Λειτούργησε χωρίς παιδιά Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Αν. Μπατζιάκα, ο δήμος έχει ήδη παρατείνει τη λειτουργία της δομής από τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και έληξε το πρόγραμμα έως 31 Ιανουαρίου. Μόνο που όπως ανέφερε, για τη λειτουργία της στέγης, τα δημοτικά ταμεία επιβαρύνθηκαν με ποσό ύψους 40.000 ευρώ και η στέγη λειτουργούσε χωρίς παιδιά. «Πήγαμε και στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας την ένταξη της λειτουργίας της δομής στο ΕΣΠΑ», ανέφερε ο κ. Μπατζιάκας.

«Τα παιδιά δεν είναι βαλίτσες»

Η στέγη έμεινε αδειανή, καθώς σύμφωνα με την πρώην διευθύντρια της δομής, Ευαγγελία Ρίζου, υπήρξε διακοπή δύο μηνών στη λειτουργία της. «Η δομή έκλεισε στις 30 Οκτωβρίου και άνοιξε πάλι 22 Δεκεμβρίου έως και 31 Ιανουαρίου. Μόλις αναλάβαμε φρόντισα να ειδοποιήσω όλους τους γονείς, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα παιδιά στη στέγη. Η στέγη λειτούργησε ενάμιση μήνα. Τα παιδιά δεν είναι βαλίτσες.

Η αλλαγή περιβάλλοντος έχει επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Για ένα μήνα, κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία αλλαγής περιβάλλοντος», σημείωσε η κ. Ρίζου.

Για τον ίδιο λόγο, στη στέγη δεν επέστρεψε ούτε η 18χρονη που συγκατοικεί με ηλικιωμένους στο Γηροκομείο Βόλου, ούτε παιδί που φιλοξενείται στην «Αριάδνη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου