ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός… χάρτη ο Βόλος

εκτός-χάρτη-ο-βόλος-89984

Προς το παρόν δεν θα δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σύμφωνα με τον υπουργό, Πάνο Καμμένο

Εκτός… χάρτη υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων, μένει προς το παρόν ο Βόλος, την ίδια ώρα που λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο ΣΕΑ Αλμυρού, λειτουργεί άτυπο hot spot πάνω στην εθνική οδό για εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές κι ενώ ο διάδρομος προς την Ευρώπη στενεύει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, Πάνου Καμμένου οι δομές θα δημιουργηθούν κοντά στα σύνορα, που είναι ο στόχος χιλιάδων προσφύγων οι οποίοι δεν διστάζουν να διανύσουν ολόκληρα χιλιόμετρα με τα πόδια προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους.

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων στο Βόλο, προς το παρόν «παγώνει» διά στόματος υπουργού.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό που παραχώρησε την Παρασκευή και σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη δημιουργία κέντρου προσφύγων στο Βόλο, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «παρατηρήσαμε ότι δεν θέλουν να μείνουν ούτε καν στο Σχιστό». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δημιουργία μίας υποδομής στο Βόλο, δυναμικότητας 400 – 500 ατόμων, από την οποία όμως οι πρόσφυγες θα φεύγουν περπατώντας κατευθυνόμενοι προς τη Βόρεια Ελλάδα και τα σύνορα, δεν θα εξυπηρετούσε. «Αποφασίσαμε ότι τώρα, για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή κατάσταση, θα δημιουργήσουμε τις δομές κοντά στα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη Τρίτη, η παρουσία κλιμακίου του στρατού στην έκταση στον Αγιο Ανδρέα Φυτόκο, όπου μετρούσαν για την εγκατάσταση σκηνών που θα φιλοξενούσαν προσωρινά πρόσφυγες, είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής. Αμεσα μετέβη στην περιοχή ο αιρετός δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, «φρενάροντας» τους σχεδιασμούς για τους οποίους ο δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση. Ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό, που σημαδεύτηκε από το αιματηρό επεισόδιο μεταξύ κουκουλοφόρων και στελεχών της Χρυσής Αυγής και η πρόταση της δημοτικής αρχής προς την κυβέρνηση για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις στο Μαλάκι.

Ο δήμος Βόλου, δεν πήρε ποτέ επίσημη απάντηση, ενώ διά στόματος Πάνου Καμμένου η πόλη δεν θα χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον προς το παρόν για τη φιλοξενία μεταναστών και παρά το γεγονός ότι οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου