ΤΟΠΙΚΑ

Πέντε μήνες ψάχνουν σπίτια 25 άστεγοι, ωφελούμενοι προγράμματος

πέντε-μήνες-ψάχνουν-σπίτια-25-άστεγοι-ω-94137

Ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους, καθώς το πρόγραμμα εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2016

Το Σεπτέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε η ένταξη 25 αστέγων του Δήμου Βόλου, μεμονωμένων ατόμων και οικογενειών, στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», μέσω του οποίου καλύπτονται έξοδα στέγασης, πληρωμής λογαριασμών κοινής ωφελείας, οικοσυσκευών, τροφίμων και επιδότησης εργασίας. Πέντε μήνες μετά η πλειοψηφία των αστέγων – ωφελούμενων του προγράμματος, ψάχνουν ακόμη σπίτια προς ενοικίαση. Ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους. Το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016 κι αν δεν δοθεί παράταση, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν χάσει δύο μήνες από τη δυνατότητα να μείνουν στο δικό τους διαμέρισμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τόσο οι άστεγοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όσο και υπάλληλοι της διεύθυνσης προγραμματισμού, επιδίδονται σε αγώνα για την εξεύρεση διαμερισμάτων που θα νοικιάσει ο Δήμος για λογαριασμό των ωφελούμενων.

Στην αρχική πρόσκληση προς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, ανταποκρίθηκαν μόνο δύο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος αξιοποίησε οκτώ διαμερίσματα από κληροδοτήματα, προκειμένου να μπουν μέσα άστεγες οικογένειες, η πλειοψηφία όμως των ωφελούμενων του προγράμματος, δεν έχει καταφέρει να βρει κάποιο διαμέρισμα.

Υπάλληλοι της διεύθυνσης προγραμματισμού, δεν περιορίζονται μόνο σε προσκλήσεις προς ιδιοκτήτες προκειμένου να διαθέσουν έναντι ενοικίου τα διαμερίσματά τους προς ενοικίαση. Κάνουν προσωπικά τηλέφωνα σε όσους γνωρίζουν και έχουν επικοινωνήσει και με μεσιτικά γραφεία για την εξεύρεση διαμερισμάτων.

Δυστυχώς, προσκρούουν σε δυσπιστία από πλευράς των ιδιοκτητών, ότι θα πάρουν τα χρήματα του ενοικίου ή ότι δεν θα βρεθούν «φεσωμένοι» με λογαριασμούς ύδρευσης και ΔΕΗ.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από το Δήμο, μέσω του προγράμματος καλύπτεται το ενοίκιο, οι δαπάνες λογαριασμών ΔΕΚΟ, η σίτιση και το κόστος οικοσυσκευών και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν θα χάσουν τα χρήματά τους. Υπενθυμίζεται ότι στους ιδιοκτήτες ακινήτων το πρόγραμμα επιδοτεί την κάλυψη ενοικίου με το ποσό των 180 ευρώ μηνιαίως για ένα άτομο (γκαρσονιέρα), 240 ευρώ μηνιαίως για δύο άτομα (δυάρι ή τριάρι) και 280 ευρώ μηνιαίως για οικογένεια.

Παρ’ όλα αυτά, διαμερίσματα δεν διατίθενται για τις ανάγκες του προγράμματος, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Αυτό σημαίνει ότι άστεγοι έχουν ήδη χάσει δύο μήνες από τη δυνατότητα να μπουν στο δικό τους σπίτι, αν και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Αρη Σαββάκη, αναμένεται να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα, ακριβώς λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην εξεύρεση διαμερισμάτων για αστέγους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου