ΤΟΠΙΚΑ

Δέκα οικογένειες υπό έξωση στο Βόλο

δέκα-οικογένειες-υπό-έξωση-στο-βόλο-170293

Στους ξενώνες αστέγων της ΚΕΚΠΑ φιλοξενούνται 37 άτομα, ενώ 40 πολίτες ζουν με 2.000 έως 3.000 ευρώ το χρόνο!

Δέκα οικογένειες στο Βόλο κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και να μείνουν πρωτοχρονιάτικα στο δρόμο… Πρόκειται για οικογένειες με ανήλικα παιδιά, με τους γονείς να είναι μακροχρόνια άνεργοι και τα μεροκάματα που εξασφαλίζουν να είναι περιστασιακά ίσα – ίσα για να καλύψουν ορισμένες μόνο βασικές ανάγκες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι εν δυνάμει άστεγες οικογένειες, σήμερα ζουν σε διαμερίσματα σε ενοίκιο. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων τους έχουν προειδοποιήσει ότι θα τους κάνουν έξωση. Πολλοί χρωστούν από πέντε ενοίκια και πάνω. Χαρακτηριστική περίπτωση οικογένειας που χρωστά στον ιδιοκτήτη 5.000 ευρώ σε ενοίκια.

Οι περιπτώσεις αυτές των δέκα οικογενειών έχουν καταγραφεί από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Βόλου. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της επιχείρησης, Νατάσσα Μορφογιάννη, αυτή τη στιγμή η ΚΕΚΠΑ κρατά με «νύχια και με δόντια» τις εν δυνάμει άστεγες οικογένειες μέσα στα διαμερίσματα. «Εχουμε έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Εχουμε πληρώσει μέρος των ενοικίων από τα ταμεία της επιχείρησης, προκειμένου οι οικογένειες να μην μείνουν στο δρόμο.

Ουσιαστικά εξασφαλίσαμε μία παράταση χρόνου, μέχρι να αδειάσουν κάποια δωμάτια στους ξενώνες ώστε στη συνέχεια οι οικογένειες να προωθηθούν στους ξενώνες μας», ανέφερε η κ. Μορφογιάννη.

Στη λίστα όμως της ΚΕΚΠΑ δεν είναι μόνο οι εν δυνάμει άστεγες οικογένειες. Υπάρχουν ήδη δέκα άτομα μεμονωμένα που δεν έχουν μόνιμη κατοικία και επίσης περιμένουν να αδειάσουν δωμάτια στους ξενώνες για να μπορέσουν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

«Οι δέκα αυτοί πολίτες είναι… εντός και εκτός. Πότε διαμένουν σε ξενοδοχεία που πληρώνουμε, πότε σε συγγενείς τους περιμένοντας τα δωμάτια στους ξενώνες», σημείωσε η κ. Μορφογάννη. Σήμερα στους ξενώνες αστέγων στη Νεάπολη και στην Αλλη Μεριά φιλοξενούνται 37 άτομα εκ των οποίων και οικογένειες. Περιμένουν τη διάθεση διαμερισμάτων μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσουν τη ζωή τους, από εκεί που την άφησαν, κυρίως επειδή έμειναν άνεργοι.

Με την ανεργία να μαστίζει το Βόλο και τις θέσεις εργασίες να κλείνουν η μία μετά την άλλη, η κ. Μορφογιάννη εκτιμά ότι το πρόβλημα θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ζουν με 2.000 και 3.000 ευρώ το χρόνο!

Την ίδια ώρα, μέσω της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ ενισχύθηκαν αυτές τις ημέρες περίπου 40 δημότες που εμφανίζουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ. Κοινωνικοί λειτουργοί έχουν καταγράψει πολίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, στους οποίους τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν οικονομικές ενισχύσεις της τάξης των 200 έως 250 ευρώ, αλλά και τρόφιμα που συγκέντρωσε η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη, η ΚΕΚΠΑ αντί για ενοίκιο για την παραχώρηση αιθουσών της σε πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους ζητούσε τρόφιμα προκειμένου να τα διανείμει σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Τα τρόφιμα αυτά δόθηκαν μαζί με τις οικονομικές ενισχύσεις στους 40 δημότες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους καλούνται να ζήσουν με

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου