ΤΟΠΙΚΑ

Υποδέχεται 158 φοιτητές το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

υποδέχεται-158-φοιτητές-το-πανεπιστήμιο-148136

Με βάση τα αιτήματα για μετεγγραφή που ικανοποιήθηκαν – Εξαντλούνται οι κενές θέσεις σε ΙΑΚΑ και παιδαγωγικά δημοτικής και προσχολικής εκπαίδευσης

Στους 158 ανέρχεται ο αριθμός των φοιτητών που καλείται να υποδεχθεί εντός των επόμενων ημερών το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγγραφών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλύπτεται το 62% των θέσεων που είχαν δηλώσει τα τμήματα με βάση τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να απορροφήσουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιο Σφουγγάρη από το σύνολο των 251 θέσεων που είχαν δηλώσει τα τμήματα, καλύπτονται 158 θέσεις φοιτητών. Αγνωστος παραμένει όμως ο αριθμός των φοιτητών που θα διαγραφούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε αντίστοιχα τμήματα άλλων ΑΕΙ. Το ισοζύγιο για το ίδρυμα (πόσοι έρχονται πόσοι φεύγουν) θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και οι φοιτητές, οι αιτήσεις για μετεγγραφή των οποίων εγκρίθηκαν θα προσέρχονται στα τμήματα για δηλώσουν διαγραφή.

Η κατανομή των 158 νέων φοιτητών έχει ως εξής ανά τμήμα (αριθμός φοιτητών που έρχονται, αριθμός θέσεων που υπήρχαν):

  • Αρχιτεκτονική 8 από τις 18 θέσεις
  • ΤΕΦΑΑ 23 από τις 24
  • Ηλεκτρολόγοι 5 από τις 27
  • Ιατρική 7 από τις 14
  • ΙΑΚΑ 16 από τις 16
  • Κτηνιατρική 1 από τις 13
  • Μηχανολόγοι Μηχανικοί 14 από τις 20
  • Οικονομικό 31 από τις 31
  • ΠΤΔΕ 24 από τις 24
  • ΠΤΠΕ 21 από τις 21
  • Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική 1 από 23 και
  • Πολιτικοί Μηχανικοί 7 από τις 20.

Οπως φαίνεται μόνο σε τρία τμήματα εξαντλείται ο αριθμός των θέσεων που είχαν δηλωθεί και αυτά είναι το ΙΑΚΑ και τα παιδαγωγικά δημοτικής και προσχολικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, την πρωτιά στις προτιμήσεις των φοιτητών για μετεγγραφή κατάκτησε το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με συνολικά 2.166 αιτήσεις.

Ειδικότερα, τα ΑΕΙ της Αττικής συγκέντρωσαν 6.639 προτιμήσεις φοιτητών, της Θεσσαλονίκης 3.686 και 2.935 προτιμήσεις τα ΑΕΙ της υπόλοιπης Ελλάδας.

Από τις 9.930 αιτήσεις για μετεγγραφή οι 9.710 επικαλούνταν μοριοδοτούμενα κριτήρια και οι 220 ασθένειες ή αναπηρίες.

Από τους αιτούντες οι 6600 φοιτητές, ποσοστό 66,46%, δήλωσαν μόνο ένα τμήμα και οι υπόλοιποι περισσότερα.

Ο συνολικός αριθμός των προτιμήσεων (με τις διπλοπροτιμήσεις) ήταν 13.260 και εξ αυτών οι 7.860 αφορούσαν σε Πανεπιστήμια, οι 5351 σε ΤΕΙ και οι 49 σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Σύμφωνα με τον κ. Σφουγγάρη, «δυστυχώς οι μετεγγραφές συμπίπτουν και με την ολοκλήρωση σχεδόν του πρώτου εξαμήνου. Γίνονται πολύ αργά και για το θέμα αυτό κάναμε παρέμβαση στο υπουργείο. Ουσιαστικά οι φοιτητές χάνουν ένα εξάμηνο».

Ο ίδιος σημείωσε και την ανάγκη να υπάρχει εξορθολογισμός των κριτηρίων για την έγκριση των μετεγγραφών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι φοιτητές με αδέρφια σε άλλη πόλη, μοριοδοτούνται με μόλις ένα βαθμό, μολονότι η ύπαρξη παιδιού μιας οικογένειας σε άλλη πόλη θα έπρεπε να αποτελεί ισχυρό κριτήριο για τη μετεγγραφή σε ΑΕΙ της ίδιας πόλης και των υπολοίπων παιδιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου