ΤΟΠΙΚΑ

Ασπρη ημέρα είδαν τα ταμεία των εμπόρων

ασπρη-ημέρα-είδαν-τα-ταμεία-των-εμπόρω-168170

Ωστόσο το 2015 κλείνει με αρνητικό πρόσημο μετά τις εκλογομαχίες και το χαμένο μήνα των capital control

Ασπρη ημέρα… είδαν προχθες τα ταμεία των εμπόρων της πόλης. Χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στην αγορά για τις τελευταίες αγορές του χρόνου. Αν και το budget για τα πρωτοχρονιάτικα ψώνια ήταν συγκεκριμένο, ξοδεύτηκαν χρήματα και οι ταμειακές των εμπορικών καταστημάτων κατέγραψαν ίσως τον καλύτερο τζίρο όλης της χρονιάς. Παρά την τελευταία γλυκιά γεύση, το 2015 κλείνει για την εμπορική αγορά της πόλης με αρνητικό πρόσημο, περίπου στο -20% σε σχέση με πέρυσι. Οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, το θρίλερ με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά και τα capital control που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο, δημιούργησαν ένα κενό που δεν αναπληρώθηκε.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε προχθες, τελευταία ημέρα του χρόνου, την εμπορική αγορά. Ολόκληρες οικογένειες, αλλά και παρέες εφήβων βγήκαν για τις τελευταίες αγορές του έτους, που αφορούσαν κυρίως δώρα για αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και αγορές για ξεχωριστές εμφανίσεις στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Οι καταναλωτές συνωστίζονταν στους εμπορικούς δρόμους και μέσα στα μαγαζιά, το budget όμως ήταν συγκεκριμένο. Σύμφωνα με εμπόρους, οι καταναλωτές κατέβηκαν στην αγορά, ψώνισαν, αλλά δεν ξέφυγαν από το διαθέσιμο πλαφόν. Ο αυθορμητισμός της αγοράς του… κάτι παραπάνω εκτός προϋπολογισμού, έλειψε.

Και πάλι όμως τα ταμεία των εμπόρων γέμισαν. Ο καιρός κράτησε μέσα στην πόλη κι έτσι η καλύτερη από πλευράς κίνησης ημέρα, δεν θυσιάστηκε στο… χιονιά. Η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα καταγράφτηκε στα μαγαζιά με είδη δώρων, αλλά και στα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης.

Οπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος η προχθεσινή ήταν η καλύτερη ταμειακά ημέρα του έτους.

Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει ότι η χρονιά που έφυγε, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για τα μαγαζιά. «Υπολογίζουμε μία μείωση της τάξης του 20% για όλο το χρόνο, θα φανεί όμως όταν κάνουμε τον τελικό απολογισμό», σημείωσε.

Πολλά συντέλεσαν στην περαιτέρω κάμψη της καταναλωτικής διάθεσης και δύναμης των πολιτών. Δεν είναι μόνο οι φόροι, η ανεργία… Οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις «πάγωσαν» την αγορά. Μέσα στον Ιανουάριο, σε μήνα εκπτώσεων, η εκλογομαχία είχε αντίκτυπο στους εμπόρους.

Αλλά και ο Ιούλιος θεωρείται νεκρός μήνας. Ηταν η περίοδος που επιβλήθηκαν τα capital control και η είσπραξη μισθών και συντάξεων γινόταν με το… σταγονόμετρο και μετά από εξαντλητική αναμονή σε ουρές μπροστά από τραπεζικά γκισέ και ΑΤΜ’s.

Κλειστά το Σάββατο

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, η εμπορική αγορά θα παραμείνει κλειστή σε αντικατάσταση της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου που λειτούργησε.

Τα εμπορικά καταστήματα θα ξαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Εκπτώσεις από 11/1

Η γιορτινή περίοδος θα δώσει τη σκυτάλη στις χειμερινές εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο στις 11 Ιανουαρίου. Θα διαρκέσουν έως τέλος Φεβρουαρίου και στόχος είναι η προσέλκυση των καταναλωτών και η τόνωση των εμπορικών ταμείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου