ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικούς παρατηρητές βάζει η ΔΕΥΑΜΒ

πολιτικούς-παρατηρητές-βάζει-η-δευαμ-170191

Στις επιτροπές διαγωνισμών, προμηθειών και παραλαβών έργων, ένα χρόνο μετά τις καταγγελίες για «συμμορίες

Πολιτικούς παρατηρητές προτίθεται να εγκαταστήσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στις επιτροπές που συγκροτούνται για διαγωνισμούς, προμήθειες, δημοπρασίες και παραλαβές έργων και αποτελούνται από υπαλλήλους. Για το σκοπό έχει ήδη συνταχθεί νέος κανονισμός η έγκριση του οποίου εκκρεμεί.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, με εισήγηση του αντιπροέδρου, Στέργιου Παπαευσταθίου. Το συμβούλιο προχώρησε στη συγκρότηση εννέα επιτροπών.

Οπως ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου, «η διοίκηση για τον επόμενο χρόνο άτυπα, θέλει τη συμμετοχή μελών του διοικητικού συμβουλίου ως παρατηρητών στις επιτροπές».

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκαν ως παρατηρητές οι κ.κ. Βιολέτα Καντόλα, Σοφία Χάλαρη, Στέργιος Παπαευσταθίου, Αριστοτέλης Πατέρας, Απ. Μαλαματίνης και Δέσποινα Κότογλου.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Δημήτρης Κουτσιφέλης, υποστήριξε ότι για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων από το νέο θεσμό του πολιτικού παρατηρητή, θα πρέπει να βρεθεί κάποιο πλαίσιο λειτουργίας και να προβλεφθεί στον κανονισμό, όπου θα διευκρινίζονται οι νέες σχέσεις.

«Ηδη έχει συνταχθεί νέος κανονισμός και εκκρεμεί η έγκρισή του», απάντησε ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ, Αντώνης Ξηρός.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, με το νέο «θεσμό» στις επιτροπές να εφαρμόζεται ένα χρόνο μετά τις καταγγελίες που είχε κάνει τότε ο εκλεγείς Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος για τον τρόπο δράσης εργολάβων και επιτροπών.

Εν ολίγοις ο κ. Μπέος είχε μιλήσει για δράση εργολάβων που χτυπούν διαγωνισμούς με στόχο το κέρδος, τακτική που ενισχύεται και από τη δράση «συμμοριών» μέσα στην επιχείρηση. «Το ψάρι δεν βρωμάει από το κεφάλι. Βρωμάει ολόκληρο. Υπάρχει μια συμμορία που ελέγχει πράγματα και καταστάσεις. Σε τι βαθμό και τι ύψους ζημιά έχει προκληθεί στην επιχείρηση θα το ελέγξουμε. Υπάρχουν επιτροπές που ζουν και βασιλεύουν στη ΔΕΥΑΜΒ εις βάρος των κορόιδων. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλα τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανιδιοτελείς εκτός κάποιοι είναι διανοητικά ανάπηροι, οπότε δεν μας κάνουν. Η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να βγει από το τέλμα», είχε πει τότε ο κ. Μπέος.

Διακοπή διαγωνισμού

Στο μεταξύ στη διακοπή διαγωνισμού, μετά από εισήγηση του μελετητή που είναι ο ίδιος ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Κουτσιφέλης, προσανατολίζεται η επιχείρηση για το έργο της ανακατασκευής του αντλιοστασίου ακαθάρτων Α4 που εξυπηρετεί την περιοχή των Αλυκών, μεταφέροντας τα λύματα προς επεξεργασία στο Βιολογικό. Στον ίδιο διαγωνισμό περιλαμβάνονται και τα αντλιοστάσια ομβρίων. Ο κ. Κουτσιφέλης ζήτησε τη διακοπή του διαγωνισμού και τη διενέργεια νέου, δεδομένου ότι διαφοροποιήθηκαν οι ανάγκες της επιχείρησης. Ενστάσεις είχαν οι κ.κ. Βιολέτα Καντόλα, Αρ. Πατέρας και Αντ. Ξηρός, που ζήτησαν από τον κ. Κουτσιφέλη αιτιολογημένη έκθεση για την διακοπή του διαγωνισμού υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία που προκρίθηκε και εκκρεμεί το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει υπόνοιες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου