ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις και πυρά για τα τέλη

αντιδράσεις-και-πυρά-για-τα-τέλη-179179

«Τα ορεινά χωριά κάνουν καταναλώσεις όσο 25.000 κάτοικοι», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κάνοντας λόγο για υπερκαταναλώσεις

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και πυρών που εξαπέλυσε η πλειοψηφία εναντίον των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων – πρώην στελεχών των Δρόμων Συνεργασίας για τα επεισόδια έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ κατά την ψήφιση του Κανονισμού Αρδευσης, εγκρίθηκαν χθες κατά πλειοψηφία τα νέα τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου ο οποίος μίλησε για προσπάθεια εξομάλυνσης των τελών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων με βάση την αρχή της ισότητας και της ανταποδοτικότητας.

Καταλόγισε στην αντιπολίτευση απόπειρα παραπληροφόρησης μέσω ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και υπογράμμισε ότι οι χρεώσεις θα γίνονται σύμφωνα με τα κυβικά που καταναλώνονται.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι καταναλώσεις που εμφανίζουν οι ορεινές περιοχές αντιστοιχούν σε πληθυσμό 25.000 κατοίκων. «Η αρχή μας είναι να καταναλώνουμε το νερό όχι να το σπαταλάμε. Το πολεοδομικό συγκρότημα δεν μπορεί να επιβαρύνεται με καταναλώσεις περιφερειακών ενοτήτων στις οποίες γίνεται το σύνολο των έργων», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου. Μάλιστα έκανε λόγο ακόμη και για μειώσεις τιμολογίων σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς άσκησε κριτική για τη φορολογία που υφίσταται η ΔΕΥΑΜΒ όπως και το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας. «Οι ΔΕΥΑ πληρώνουν ρεύμα στη ΔΕΗ ως οικιακό, κάτι που εξακοντίζει το λειτουργικό τους κόστος. Το ρεύμα πρέπει να τιμολογείται ως βιομηχανικό. Επίσης πληρώνουν φόρο εισοδήματος 26%. Με αυτό τον τρόπο το κράτος φορολογεί τους πολίτες μέσω της ΔΕΥΑ», ανέφερε ο κ. Πατσιαντάς.

«Πρόκειται για αυξήσεις φωτιά στην κατανάλωση του νερού που έρχονται με το πρόσχημα της εξομοίωσης των τιμολογίων. Στην Αλλη Μεριά οι αυξήσεις είναι πάνω από 200%. Η τιμή του νερού όμως είναι ακριβή ακόμη και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος.

Για υπέρογκη αύξηση τελών έκανε λόγο από την πλευρά του και ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Φώτης Λαμπρινίδης. Μίλησε μάλιστα για εξομοίωση των επιχειρήσεων και ξενοδοχείων της Ν. Αγχιάλου με το οικιακό τιμολόγιο.

Με αριθμούς επέλεξε να μιλήσει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Γαργάλας. «Για 40κ.μ. νερού σήμερα η Αγριά πληρώνει 22,16 ευρώ και με το νέο τιμολόγιο θα πληρώνει 40,70 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 80%. Είναι παράλογη και υπέρμετρη η αύξηση των τελών στις περιφερειακές ενότητες, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει μείωση στο πολεοδομικό συγκρότημα», είπε χαρακτηριστικά για να δεχθεί επίθεση από συμβούλους της πλειοψηφίας.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Γ. Μουλάς του καταλόγισε ότι λαϊκίζει και ότι δημιούργησε «μια φασιστικού τύπου συγκέντρωση στην Κωνσταντά». «Κουκούλα, ρουφιανιά και ντουντούκα. Αυτά ξέρετε μην πιάνετε το λαό στο στόμα σας», είπε ο δημοτικός σύμβουλος Απ. Μαλαματίνης. Αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Στεφόπουλος, ανέφερε ότι «πάνε στην αστυνομία και στα υπουργεία και καταδίδουν ανθρώπους. Κινούνται με προσωπικά συμφέροντα, θέλουν να καταστρέψουν ανθρώπινες ζωές. Είναι επικίνδυνοι για την πόλη», ανέφερε, με τον κ. Γαργάλα να αντιδρά έντονα στις αιτιάσεις των μελών της πλειοψηφίας (αν και τα λεγόμενά του επικαλύπτονταν από τις φωνές άλλων συμβούλων).

Δαπάνες για εκδηλώσεις

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε δαπάνη συνολικού ύψους 24.500 ευρώ για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Βόλου.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός ζήτησε ίση κατανομή των κονδυλίων του δήμου, ενώ ο ανεξάρτητος Νίκος Κανελλής μίλησε για χρήματα που δίνονται για διαφημιστική και επικοινωνιακή προβολή του δήμου. Ο ανεξάρτητος Κώστας Γαργάλας μίλησε για έξοδα που δεν είναι μεγάλα, αλλά με τα οποία θα μπορούσε να είχε καλυφθεί το τραπέζι για 250 οικογένειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Στ. Διαμαντίδης αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική πολιτική του δήμου Βόλου είναι πολυσχιδής, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γ. Βλιώρας, υπογράμμισε: «Μην είμαστε μίζεροι. Οι εκδηλώσεις έγιναν με το μικρότερο δυνατό κόστος και με τη μεγαλύτερη ανταπόδοση». Για χρήματα που επιστρέφουν στο πολλα- πλάσιο στην πόλη και την τοπική οικονομία έκανε λόγο ο δήμαρχος, Θάνος Θεοδώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου