ΤΟΠΙΚΑ

Δημοτικό κτηνοτροφικό πάρκο εξετάζει ο Δήμος Βόλου

δημοτικό-κτηνοτροφικό-πάρκο-εξετάζε-409082

Στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Αρης Σαββάκης για τη χρηματοδότηση του πάρκου μέσω ΕΣΠΑ

Στη δημιουργία δημοτικού κτηνοτροφικού πάρκου προσανατολίζεται ο Δήμος Βόλου, με στόχο την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στο οποίο απευθύνονται εκατοντάδες δημότες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Προχθές, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού και ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, Αρης Σαββάκης, βρέθηκε στην Αθήνα και είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Κονδυλίων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Χαράλαμπο Κάσιμο.

Οπως ενημερώθηκε μέσα στο φθινόπωρο πρόκειται να ανοίξει το πρόγραμμα LEADER το οποίο για πρώτη φορά θα διαχειριστεί η Περιφέρεια, ενώ από τις αρχές του 2016 θα τρέξουν προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη και αλιεία, το 30% των πόρων των οποίων θα περάσει επίσης μέσα από τις περιφέρειες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, θα προωθηθεί και η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, για τα οποία ο Δήμος Βόλου εκδήλωσε ενδιαφέρον με στόχο να εξασφαλίσει μεσοπρόθεσμα απρόσκοπτη ροή προϊόντων για τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και ως εκ τούτου για τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, προς το παρόν το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν οι επενδύσεις σε κτηνοτροφικά πάρκα θα είναι αποκλειστικά ιδιωτικές ή στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και Δήμοι.

«Σε κάθε περίπτωση, εμείς ξεκινάμε την προετοιμασία ώστε σε περίπτωση που μπορέσουμε μέσω του προγράμματος, να καταθέσουμε φάκελο για να διεκδικήσουμε τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στο Δήμο Βόλου. Αν μπορέσει να γίνει ιδιωτική επένδυση σε αυτόν τον τομέα, θα εξετάσουμε τη μορφή που θα πάρει χωρίς να αποκλείεται και η σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, μέσω ΣΔΙΤ. Παρακολουθούμε το θέμα στενά και το Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα συνάντηση στο Υπουργείο», επεσήμανε ο κ. Σαββάκης, μετά το πρώτο βήμα που έγινε.

Αντίστοιχη πρόβλεψη για δημιουργία πάρκου ιχθυοκαλλιέργειας, εκτιμάται ότι θα υπάρχει και μέσω του προγράμματος αλιείας το οποίο επίσης βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης.

Σημειώνεται ότι την «ιδέα» για τα πάρκα που θα δώσουν ανάσα σε πολίτες που έχουν ανάγκη στο Δήμο, είχε καταθέσει στο τραπέζι, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στο πλαίσιο της τελευταίας συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει με αφορμή τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και το «πάγωμα» των έργων στο Δήμο Βόλου. Τότε είχε επισημάνει ότι «στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δώσουμε λύσεις με παραγωγικό τρόπο κι όχι με λόγια, συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου