ΤΟΠΙΚΑ

Πυρ ομαδόν για κοπή δέντρων γύρω από το Πανθεσσαλικό

πυρ-ομαδόν-για-κοπή-δέντρων-γύρω-από-το-485417

Για τις ανάγκες διαμόρφωσης του χώρου για την εμποροπανήγυρη

Πυρ ομαδόν από περιοίκους στο Πανθεσσαλικό, παρατάξεις της αντιπολίτευσης και Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για την κοπή δεκάδων δέντρων χθες το πρωί από συνεργεία του Δήμου Βόλου, στην περιοχή κοντά στο στάδιο, όπου πρόκειται να αναπτυχθεί η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη. Τουλάχιστον 15 δέντρα ξεριζώθηκαν και μαζί αποξηλώθηκαν σώματα δημοτικού φωτισμού, με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης του Δήμου Βόλου, να ζητούν παρέμβαση Εισαγγελέα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτο: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Οπως είναι γνωστό στο χώρο πέριξ του Πανθεσσαλικού Σταδίου, ο Δήμος Βόλου, πρόκειται να χωροθετήσει το παζάρι. Η εμποροπανήγυρη θα αναβιώσει το διάστημα από 3 έως 9 Ιουλίου. Μέρος της θα λειτουργήσει σε στεγασμένο χώρο, ενώ περίπτερα θα αναπτυχθούν και σε εξωτερικό χώρο.

Χθες, ξεκίνησαν οι εργασίες… διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου. Συνεργεία του Δήμου Βόλου, έφθασαν το πρωί στην περιοχή και άρχισαν να ξεριζώνουν δέντρα και θάμνους. Τουλάχιστον 15 δέντρα ξεριζώθηκαν. Παράλληλα αφαιρέθηκαν και τα φωτιστικά σώματα. Μόνο οι βίδες και οι τρύπες στο έδαφος, έμειναν για να υποδηλώνουν τη θέση των φωτιστικών σωμάτων.

Περίοικοι έσπευσαν στο σημείο για να μάθουν τι γίνεται. «Εφυγαν σαν τους κλέφτες, μόλις εμφανίστηκαν οι κάτοικοι. Ηρθαν χωρίς απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και άρχισαν να ξεριζώνουν δέντρα που έγιναν θυσία στο παζάρι. Εβγαλαν τα φωτιστικά σώματα, κατέστρεψαν μέχρι και κράσπεδα από τα διαζώματα. Είναι ντροπή αυτό που συνέβη. Πρέπει να παρέμβει Εισαγγελέας», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστας Γαργάλας, που ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σημείο.

«Βάρβαρο θέαμα»

Την έντονη αγανάκτησή του για την «προκλητική και αχαρακτήριστη ενέργεια της δημοτικής αρχής, να προβεί στην αυθαίρετη κοπή δεκάδων δέντρων και στην καταστροφή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, στην περιοχή του Πανθεσσαλικού Σταδίου», εκφράζει εκ μέρους της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης», ο τέως Αντιδήμαρχος, κ. Μπάμπης Τσαμπάζης, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο κ. Τσαμπάζης, έχοντας ενημερωθεί από περιοίκους, κατευθύνθηκε στην περιοχή του Πανθεσσαλικού, όπου βρέθηκε μπροστά σε ένα βάρβαρο θέαμα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, του οποίου δράστες, όπως του μετέφεραν πολίτες, ήταν κάποιοι υπό τις εντολές του Αντιδημάρχου, κ. Καντόλα.

«Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα βάρβαρο πραγματικά θέαμα. Πρόκειται για μία προκλητική και αχαρακτήριστη ενέργεια της δημοτικής αρχής. Κόπηκαν δεκάδες δέντρα, καταστράφηκαν ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αποξηλώθηκαν φωτιστικά σώματα, καταστράφηκε το σύστημα αυτόματου ποτισμού δέντρων, ενώ ξεκίνησε και το ξήλωμα κράσπεδων. Και όλα αυτά προφανώς για το στήσιμο του παζαριού, που έχει αποφασίσει, για άλλη μια φορά, πρόχειρα και αβασάνιστα η δημοτική αρχή. Και μάλιστα, βάσει μίας νέας κανονιστικής απόφασης που πέρασε, όπως και άλλες, «νύχτα», εκτός ημερησίας διάταξης από το Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τα ελεγκτικά όργανα!

Με τις εισηγήσεις και αποφάσεις ποιων οργάνων έγινε η κοπή και ποιου ακριβώς αριθμού δέντρων; Πώς και από ποιον αποφασίστηκε η καταστροφή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων; Πόσα ήταν τα αποξηλωθέντα φωτιστικά σώματα και πού μεταφέρθηκαν; Με ποια δικαιοδοσία καταστράφηκε το σύστημα ποτισμού των δέντρων και σημειώθηκαν καταστροφές στα κράσπεδα; Ηταν υπάλληλοι του Δήμου αυτοί που προέβησαν στις παραπάνω πράξεις υπό τις εντολές του κ. Καντόλα;

Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή έδειξε το «δημοκρατικό» ήθος της. Η περιφρόνηση στη νομιμότητα, η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας, η αδιαφορία για την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή δεν έχουν προηγούμενο. Ο εισαγγελέας θα πρέπει να παρέμβει για τη διαλεύκανση όλων των πτυχών της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών».

«Είναι για τα παζάρια»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι κ.κ. Γιάννης Γερόπουλος και Κώστας Βολιώτης για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας:

«Οι άνθρωποι είναι για τα πανηγύρια (ή έστω για τα παζάρια!). Πήγαν και έκοψαν μια σειρά δέντρα και θάμνους στο Πανθεσσαλικό Στάδιο για να στήσουν παζάρι και φρόντισαν να εξαφανίσουν γρήγορα τα πειστήρια του εγκλήματός τους! Το τί τους έφταιγαν, το τί τους εμπόδιζαν τα δέντρα αυτά, που θα παρείχαν κάποια σκιά στο παζάρι, μόνο αυτοί ξέρουν. Ετσι ο Δήμος Βόλου αντί να φυτέψει τα χιλιάδες δέντρα στην πόλη, όπως είχε υποσχεθεί, κόβει και αυτά που υπάρχουν! Αν δεν αληθεύει ότι επικεφαλής του συνεργείου ήταν ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Καντόλας, είναι αντιληπτό το ότι «καθαρίζει» δέντρα αντί για τα ξερά χόρτα που είναι θηρία παντού και φυσικά γιατί δεν καθαρίζει την πόλη, όπως προβλέπουν τα καθήκοντά του».

Δηλώσεις Αχ. Μπέου

Χθες αργά το απόγευμα, έγινε γνωστό με ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου, ότι σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, θα προβεί σε δηλώσεις και ενημέρωση στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο χώρο έξω από το Πανθεσσαλικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου