ΤΟΠΙΚΑ

Ορκωτοί λογιστές ανακάλυψαν δάνειο – «φάντασμα» στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ

ορκωτοί-λογιστές-ανακάλυψαν-δάνειο-574029

Πρόκειται για ποσό 800.000 ευρώ που λήφθηκε το 2007 και δεν εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης

Δάνειο – «φάντασμα» ύψους 800.003,41 ευρώ ανακάλυψαν ορκωτοί λογιστές στο πλαίσιο του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και συγκεκριμένα του ισολογισμού του 2012. Τα ευρήματα των ορκωτών λογιστών που καταγράφονται σε αναλυτική πολυσέλιδη έκθεση βρίσκονται στα χέρια του νομικού συμβούλου της επιχείρησης αλλά και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Βόλου, Στυλιανού Διαμαντίδη, που ερευνούν την υπόθεση και αναζητούν συμπληρωματικά στοιχεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κατά τον έλεγχο του ισολογισμού του 2012 της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, ορκωτοί λογιστές ανακάλυψαν δάνειο από το 2007 ύψους 800.003,41 ευρώ, που είχε λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο ΔΟΥΚ που ήταν μία από τις εννέα δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που συγχωνεύτηκαν στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Οπως καταγράφεται στην έκθεση το συγκεκριμένο δάνειο δεν εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης.

Ο ελεγκτής δεν καταγράφει για ποιο λόγο λήφθηκε το δάνειο, γιατί δεν εγγράφτηκε στις οικονομικές καταστάσεις ή πού διατέθηκαν τα χρήματα. Αναφέρει όμως ότι εγγυητής ήταν ο Δήμος Βόλου, ο οποίος το 2009 πλήρωσε το δάνειο και τους τόκους με χρήματα από δικό του διετές πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, δύο χρόνια μετά τη λήψη του δανείου ζητήθηκε συμψηφισμός απαίτησης από διετές πρόγραμμα από το Δήμο Βόλου με το ποσό του δανείου πλέον εξόδων και τόκων. Το συνολικό ποσό που πλήρωσε ο Δήμος από πρόγραμμα -η φύση του οποίου επίσης δεν διευκρινίζεται- είναι της τάξης των 856.363,51 ευρώ.

Οι ορκωτοί λογιστές μάλιστα επισημαίνουν ότι η αποπληρωμή του δανείου έγινε χωρίς να έχουν προηγηθεί αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης και του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

«Συνέπεια αυτού του συμψηφισμού είναι οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της νέας επιχείρησης να εμφανίζονται ισόποσα μειωμένες. Επίσης, η συγχωνευόμενη επιχείρηση δεν είχε επιβαρύνει τα αποτελέσματά της και τα ίδια κεφάλαια με τόκους της κλειόμενης χρήσης ποσού 32.855,40 ευρώ και προηγούμενων χρήσεων ποσού 114.103,13 ευρώ. Τα ποσά των τόκων έχουν καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το Δήμο Βόλου και θα έπρεπε να απεικονίζονται σε λογαριασμό υποχρέωσης», αναφέρεται στην έκθεση των ορκωτών λογιστών.

Εκτός από το δάνειο – «φάντασμα», οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν ότι η επιχείρηση και οι δημοτικές επιχειρήσεις που συγχωνεύτηκαν σε αυτή δεν έχουν «κλείσει» φορολογικά ούτε έχουν ελεγχθεί από τη σύστασή τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.

Επιπλέον δεν έχουν καταχωρηθεί υποχρεώσεις συνολικού ποσού 70.000 ευρώ από την κοινωφελή επιχείρηση Ιωνία. «Το ποσό αυτό αν και διεκδικείται δικαστικά από τους δικαιούχους δεν έχει λογιστικοποιηθεί μέχρι 31/12/2012», καταγράφεται στην έκθεση.

Ακόμη δεν έχει διενεργηθεί πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της χρήσης 2010 της κοινωφελούς επιχείρησης Πορταριάς για επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ποσού 139.619,66 ευρώ. Δεν έχει διενεργηθεί πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 της δημοτικής επιχείρησης κοινωνικής παρέμβασης και περιβάλλοντος Αρτέμιδος για επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης ποσού 23.785,94 ευρώ.

Απαιτήσεις σε καθυστέρηση, αποζημίωση εργαζομένων λόγω εξόδου από υπηρεσία που υπολείπεται κατά 183.000 ευρώ, συμπληρώνουν την έκθεση.

Η έκθεση των ορκωτών λογιστών παραλήφθηκε μόλις προχθές από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και ήδη τα ευρήματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του Δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου