ΤΟΠΙΚΑ

Θύματα «αεριτζήδων» ~ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

θύματα-αεριτζήδων-βολιωτεσ-δανειο-389832

Αναφορές στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου, προκάλεσαν παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Θύματα ομάδων ή κινημάτων αλλά και ενώσεων καταναλωτών – «μαϊμού», έχουν πέσει δεκάδες δανειολήπτες από το Βόλο, που νιώθουν τον οικονομικό βρόχο των δανείων τους να σφίγγει γύρω από το λαιμό τους. Πίστεψαν στο εμπόριο… ελπίδας, που κάνουν «αεριτζήδες» οι οποίοι υπόσχονται πλήρη διαγραφή χρεών, αλλά βρίσκονται να πληρώνουν από μικρά έως υπέρογκα ποσά για να προωθηθεί η υπόθεσή τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι αναφορές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από δανειολήπτες – θύματα των επιτηδείων, προκάλεσαν την παρέμβαση της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ενωση εφιστά την προσοχή των καταναλωτών απέναντι σε όσους -προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος- παρέχουν ελλιπή ή ψευδή ενημέρωση και υπόσχονται «εγγυημένα αποτελέσματα» και διαγραφές χρεών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, Αλέκο Κουτσελίνη, ομάδες, κινήματα και ενώσεις καταναλωτών – «μαϊμού» προσεγγίζουν τα ανυποψίαστα θύματά τους, μέσω internet. Μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίζουν ότι δανειολήπτες μπορούν να απαλλαχθούν πλήρως από τα χρέη τους ακόμη και να λάβουν αποζημιώσεις. Πρόκειται μάλιστα για οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

Οπως ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης, στην πρώτη περίπτωση, οι καταναλωτές, καλούνται να πληρώσουν ποσό 50 ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ομαδική αγωγή κατά των τραπεζών και να πετύχουν από το να σώσουν το σπίτι τους που κινδυνεύει λόγω απλήρωτων δόσεων μέχρι και πλήρη διαγραφή χρεών. «Αυτό είναι νομικά αστείο. Κάθε περίπτωση δανειολήπτη είναι ξεχωριστή. Οι υποθέσεις είναι ατομικές και ως ατομικές εξετάζονται από τα δικαστήρια ανάλογα με την περίπτωση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσελίνης.

Δεν είναι όμως μόνο η ομαδική αγωγή που δεν στέκεται νομικά. Οι δανειολήπτες καλούνται να εμπιστευτούν αυτές τις ομάδες για το χειρισμό της υπόθεσής τους και να μην χρησιμοποιήσουν τα μοναδικά έγκυρα νομικά όπλα εναντίον των τραπεζών όπως το νόμο Κατσέλη ή το νόμο για την αναστολή των πλειστηριασμών. «Υπόσχονται τα πάντα και λένε στους καταναλωτές να μην ασκήσουν τα νόμιμα ένδικα μέσα. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί οι δανειολήπτες μπορούν να χάσουν την πραγματική ευκαιρία για απαλλαγή τους από μέρος των χρεών τους», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Κουτσελίνης.

Γραφείο και στο Βόλο

Δεν είναι όμως μόνο οι αεριτζήδες. Το οικονομικό δράμα που βιώνουν εκατοντάδες δανειολήπτες, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν δικηγορικά γραφεία που «στήνουν» καταναλωτικές οργανώσεις «μαϊμού», συλλόγους δανειοληπτών, εταιρείες συμβούλων κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσελίνη, τέτοιο γραφείο υφίσταται και στο Βόλο. «Χωρίς να έχουν καμία πιστοποίηση, διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους κάνοντας εμπόριο ελπίδας για διαγραφές χρεών και διευθέτηση τραπεζικών δανείων και καταλήγουν να αποσπούν διαδοχικά μεν, μεγάλα δε χρηματικά ποσά από τους ανυποψίαστους δανειολήπτες», σημειώνει ο κ. Κουτσελίνης.

Οπως εξήγησε, αντί εξ αρχής να ενημερώσουν τους δανειολήπτες αν μπορούν να διεκδικήσουν μερική ή ολική διαγραφή χρεών ή να διευθετήσουν το δάνειό τους, εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου και αποσπούν διάφορα χρηματικά ποσά. Συνήθως η «ταρίφα» αφορά σε 500 ευρώ στην αρχή της υπόθεσης, άλλα τόσα για την αίτηση και όταν φθάσει η ώρα του δικαστηρίου το ποσό ανεβαίνει.

«Οι καταναλωτές για να είναι διασφαλισμένοι θα πρέπει εξ αρχής να γνωρίζουν αν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς ρυθμίσεων ανάλογα με τα χρέη τους και να κάνουν συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει και το κόστος», συστήνει ο Πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου