ΤΟΠΙΚΑ

Σφαλιάρες, ύβρεις και «μούτρα» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο Βόλο

σφαλιάρες-ύβρεις-και-μούτρα-σε-δημό-587366

Μεγάλες οι εκτάσεις του φαινομένου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο Βόλο

Η περίπτωση προϊσταμένου δημόσιας υπηρεσίας στο Βόλο που… μοιράζει σφαλιάρες και φέρνει στο κεφάλι υπαλλήλων φακέλους -θέμα που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ– είναι μεν ακραίο, δεν είναι όμως το μοναδικό περιστατικό εργασιακής βίας που καταγράφεται σε χώρους εργασίας του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην πόλη. «Η βία είναι πολύ διαδεδομένη στον εργασιακό χώρο», ανέφερε η Πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων Εκπαιδευτικών ΠΕ13, Κατερίνα Παυλοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί, στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, με αφορμή τη σημερινή ημερίδα για τον εργασιακό εκφοβισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Είναι η πρώτη φορά και μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο που επιχειρείται η ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, όπως είναι ο εργασιακός εκφοβισμός.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την κ. Παυλοπούλου, η εργασιακή βία είναι πραγματικότητα. Μπορεί να πάρει ακραίες μορφές, όπως η σωματική που ασκεί προϊστάμενος σε δημόσια υπηρεσία στο Βόλο, όπου οι υπάλληλοι έχουν καταντήσει να λαμβάνουν ψυχοφαρμακευτική αγωγή, ενώ μία εργαζόμενη κάθε φορά που καλείται στο γραφείο «βασανιστήριο» πίνει Αγιασμό και κάνει το σταυρό της για να πάνε όλα καλά.

Μπορεί να είναι λεκτική, με την εξύβριση εργαζομένων ή την απαξίωσή τους και μπορεί να είναι πιο… «ύπουλη». «Καθημερινές συμπεριφορές όπως να κρατάει μούτρα ο προϊστάμενος σε κάποιον εργαζόμενο, να τον υποτιμά, να του αναθέτει καθήκοντα που δεν είναι του αντικειμένου του», συνιστά εργασιακό εκφοβισμό, εξήγησε η κ. Παυλοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες μορφές βίας στην εργασία είναι πολύ διαδεδομένες.

«Η περιπτωσιολογία είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε ότι «το παράξενο είναι γιατί οι εργαζόμενοι δεν μιλάνε γι’ αυτά τα περιστατικά. Η σιωπή είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα».

Οπως εξήγησε η εργασιακή βία δεν είναι αθώα, αλλά επιφέρει πολλά προβλήματα ψυχοσωματικά στους ανθρώπους που την βιώνουν. «Πολλοί βρίσκουν αποκούμπι στην Εκκλησία. Ιερείς με τους οποίους μίλησα ανέφεραν ότι αποτελεί πλέον καθημερινό αντικείμενο στις εξομολογήσεις πιστών. Υπάρχουν όμως και εργαζόμενοι που εξαιτίας της εργασιακής βίας που υφίστανται ακολουθούν αγωγή με ψυχοφάρμακα», ανέφερε η κ. Παυλοπούλου.

Η εργασιακή βία δεν κάνει διακρίσεις και είναι εξίσου διαδεδομένη τόσο στο δημόσιο και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Β. Μπακαλιάνος – Γενικός Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να βασιστούν οι εργαζόμενοι και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. «Η προστασία των εργαζομένων έναντι τέτοιων φαινομένων σήμερα γίνεται από τις ισχύουσες διατάξεις περί εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης. Μετά το περιστατικό του Β. Γιακουμάκη επιχειρούνται αλλαγές στο νομικό πλαίσιο», τόνισε ο ίδιος και αναφέρθηκε και στην ανάδειξη του προβλήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Εργασιακή βία στην εκπαίδευση

Ο εργασιακός εκφοβισμός δεν απουσιάζει ούτε από την εκπαίδευση. Μολονότι το μορφωτικό επίπεδο των εκπαιδευτικών είναι υψηλό, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης, ανέφερε ότι πολλές φορές έχουν γίνει καταγγελίες στην τοπική ένωση για κρούσματα εργασιακού εκφοβισμού από ανωτέρους προς υφιστάμενους, μεταξύ ομόβαθμων αλλά και από υφιστάμενους προς προϊστάμενους.

Προς το παρόν στην Ελλάδα, ο εργασιακός εκφοβισμός είναι ένα θέμα που τώρα ανοίγει. Δε υπάρχουν καν επίσημα στατιστικά στοιχεία, όταν το ίδιο ζήτημα στην Ευρώπη έχει ανοίξει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μάλιστα στα πανεπιστήμια υπάρχει σχετική ειδικότητα σπουδών.

Το πρώτο βήμα για να ανοίξει το μεγάλο αυτό ζήτημα, γίνεται μέσω εκδήλωσης με τίτλο «Βullying στο χώρο εργασίας» που διοργανώνει ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων – Εκπαιδευτικών ΠΕ13, με τη στήριξη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 18.00, στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το θέμα θα αναπτύξουν οι: Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμη καθηγήτρια στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, πρώην αντιπρύτανης επί Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τένια Μακρή, Ψυχολόγος – συγγραφέας και Κίρκη Πατσιαντά Διδάκτορας Νομικής, Δικηγόρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου