ΤΟΠΙΚΑ

Θύμα εκφοβισμού ένα στα τρία παιδιά ~ Πενήντα περίπου περιστατικά καταγγέλθηκαν

θύμα-εκφοβισμού-ένα-στα-τρία-παιδιά-πε-79142

Αυξάνονται τα περιστατικά cyber bullingστη Μαγνησία, τονίστηκε σε χθεσινή ημερίδα

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού στην περιοχή μας, τα οποία αγγίζουν πλέον ένα στα τρία παιδιά κατά μέσο όρο, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν απασχολήσει περισσότερες από 50 περιπτώσεις την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, σε εύρος οκτώ χρόνων.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Παιδί, Διαδίκτυο και ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyber bulling) μέσω της εικόνας, τι είναι χρήσιμο να ξέρουν οι γονείς και εκπαιδευτικοί» που πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης στα Μελισσάτικα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων και Βιντεοληπτών Ν. Μαγνησίας (ΣΕΦΩΒΙΜ) και την υποστήριξη της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε ο Γεώργιος Ντιζές αστυνόμος Α της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ελάχιστα περιστατικά καταγγέλλονται.

Παραθέτοντας δύο περιστατικά που απασχόλησαν την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου το τελευταίο διάστημα, ο ομιλητής ανέφερε ότι στη μια περίπτωση δύο άνδρες δημιούργησαν ψεύτικο προφίλ στο διαδίκτυο και ενώ ήταν ενήλικοι, παρουσιάζονταν ως ανήλικοι, συνομιλούσαν με ανήλικες ηλικίας 12-14 ετών και κατάφεραν να τους αποσπάσουν ημίγυμνες φωτογραφίες, απειλώντας τες στη συνέχεια ότι θα τις αναρτήσουν στο διαδίκτυο αν δεν τους δώσουν γυμνές φωτογραφίες. Οι δύο άντρες εντοπίστηκαν, έχουν συλληφθεί και ο πρώτος έχει προφυλακιστεί.

Στη δεύτερη περίπτωση άντρας ηλικίας 50 περίπου ετών, συνομιλούσε μέσω facebook με ανήλικα άτομο με ποσοστό αναπηρίας 70%, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε, συνελήφθη και έχει οδηγηθεί στις αρχές.

Στη διάρκεια της εισήγησής του, ο κ. Ντιζές τόνισε ότι «τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με κανόνες, προϋποθέσεις, με την επίβλεψη των γονέων τους. Πρέπει, προσέθεσε, να είναι περιορισμένος ο χρόνος παραμονής στο διαδίκτυο και να αποκτούν λογαριασμούς σε facebook, twitterκαι instagramμετά την ηλικία των 14 ετών».

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρέθεσε από την πλευρά της και η έτερη ομιλήτρια, η Χριστίνα Ρούση-Βέργου ψυχολόγος και διδάκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία ανέφερε ότι ουσιαστικής σημασίας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η οποία πρέπει να δείχνει μηδενική ανοχή σε παρόμοια περιστατικά. Η κ. Βέργου αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από Πανεπιστημιακούς φορείς στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης που αναπτύχθηκαν στα σχολεία, προκειμένου «να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, ζητώντας από εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά να μας γράψουν τις εμπειρίες τους» όπως υπογράμμισε. Η ίδια ανέφερε, εξάλλου, ότι γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε επίπεδο σχολείων, ενώ έκανε λόγο για ένα ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου «χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα, στην ευαισθητοποίηση, για να καταλάβουν οι νέοι άνθρωποι τις επιπτώσεις που έχει στο άτομο που το υφίσταται, αλλά και να καταβάλλουμε παράλληλα προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα μηδενικής ανοχής στους παρατηρητές» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Αντώνης Πλαγεράς, υπεύθυνος του συμβουλευτικού σταθμού γονέων της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης Μαγνησίας, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου