ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για την Κανονιστική από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

πράσινο-φως-για-την-κανονιστική-από-τη-608693

Εν μέσω καταγγελιών για «αλισβερίσια» και απουσία διαβούλευσης

Με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας και εν μέσω καταγγελιών από την αντιπολίτευση ότι δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση κι ότι η χθεσινή συνεδρίαση εξελίχθηκε σε «αλισβερίσι» μεταξύ Δήμου και καταστηματαρχών εστίασης, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η νέα Κανονιστική του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Αυτό που γίνεται εδώ είναι καραγκιοζιλίκι. Να φωνάξουμε καμιά τριανταριά καταστηματάρχες ακόμη για τα ρουσφετάκια τους;», κατήγγειλε αποχωρώντας από την αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος και μέλος των «Δρόμων Συνεργασίας», Ματθαίος Δραμητινός.

«Δώστε μας έναν τραπεζικό λογαριασμό να σας καταθέσουμε τα μισά από τα ρουσφέτια που παίρνουμε», απάντησε σε ειρωνικό τόνο ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Αποστόλης Μαλαματίνης.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι είχε όλη την καλή διάθεση να ψηφιστεί ομόφωνα η νέα Κανονιστική. «Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση από πλευράς του Δήμου Βόλου, εκτός από τις συζητήσεις με τους καταστηματάρχες εστίασης και εμπόρους. Η ζωή όμως στην πόλη δεν είναι να πίνεις μόνο καφέ. Λείπει η γνώμη του Συλλόγου Ατόμων με αναπηρίες και φορέων της πόλης που έχουν λόγο για τους κανόνες που θα μπουν στους κοινόχρηστους χώρους», είπε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστας Γαργάλας, ψηφίζοντας κατά για τη νέα Κανονιστική.

Είχε προηγηθεί έκθεση απόψεων από καταστηματάρχες εστίασης και περιπτερούχους που εξέφρασαν τις θέσεις τους. Μάλιστα με βάση παρατηρήσεις, έγιναν ορισμένες αλλαγές επί της Κανονιστικής.

Τέλη και ομοιομορφία

Η νέα Κανονιστική θα έρθει προς επικύρωση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, την ερχόμενη Δευτέρα. Αμέσως μετά και σε διάστημα τριών μηνών περίπου, θα καθοριστούν σύμφωνα με το Γ.Γ. του Δήμου Βόλου, Στ. Διαμαντίδη, τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων καθώς και τα υλικά και το χρώμα των κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιομορφία, η καλαισθησία και η προστασία του περιβάλλοντος στην πόλη.

Μάλιστα οι αλλαγές προβλέπονται να γίνουν σταδιακά και σε βάθος τριετίας.

Τι προβλέπει η Κανονιστική

Στα πεζοδρόμια εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος για την κίνηση των πεζών, πλάτους τουλάχιστον 1,50 μέτρων. Σε πεζοδρόμια μικρότερα των 2,00 μέτρων δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος.

∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ

Κέντρο

Το τµήµα αυτό περικλείεται από τις οδούς Παπαδιαµάντη – Ξενοφώντος – 28ης Οκτωβρίου – Μεταµορφώσεως – Αν. Γαζή – Φιλελλήνων – Αργοναυτών. Στα πεζοδρόµια των οδών της περιοχής αυτής απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσµατα. Εξαιρείται η οδός Αργοναυτών.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάπτυξη µίας σειράς τραπεζοκαθισµάτων στο βόρειο πεζοδρόµιο της οδού Γαλλίας, µεταξύ Ελευθ. Βενιζέλου και Αντωνοπούλου (πεζοδρόµιο Πλατείας Ελευθερίας). Επίσης κατ’ εξαίρεση στην πλατεία Ελευθερίας επιτρέπεται η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος των σκαλοπατιών.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων στην οδό Δημητριάδος από Μεταμορφώσεως μέχρι Αθ. Διάκου, στο βόρειο πεζοδρόμιο.

Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων στους κάθετους της Ερµού πεζοδρόµους ως εξής:

Για πεζόδρομους άνω των 7,50 µ., τα τραπεζοκαθίσµατα θα αναπτύσσονται μπροστά στα καταστήματα σε δύο σειρές.

Καταστήµατα που βρίσκονται σε πεζόδροµους πλάτους µικρότερου των 7,50 µέτρων και μεγαλύτερα των 3,50 µ. επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση εξασφάλισης συνεχόμενου διαδρόμου διέλευσης πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης πλάτους 3,50 μ. Κατά περίπτωση θα κρίνεται αν η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται στο μέσον του πεζοδρομίου ή στην πρόσοψή του.

Στον πεζόδροµο Ερµού απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσµατα

Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται:

  • Για το τµήµα της οδού Ερµού, που περιλαµβάνεται µεταξύ του νότιου και βόρειου κλάδου της οδού Αγ. Νικολάου, επιτρέπεται µόνο µία σειρά τραπεζοκαθισµάτων σε επαφή µε την οικοδοµική γραµµή της νότιας πλευράς της οδού Ερµού.
  • Η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισµάτων προς την πλευρά του περιβόλου του ναού στο τµήµα από Αγίου Νικολάου (βόρειος κλάδος) έως Γκλαβάνη. Απαγορεύεται κάθε είδους κατασκευή που εµποδίζει, αποκρύπτει ή αλλοιώνει την ορατότητα προς τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου.
  • Στο τµήµα από Γκλαβάνη έως Μαυροκορδάτου να επιτρέπεται η τοποθέτηση στις προσόψεις των καταστηµάτων εκατέρωθεν µία ή δύο σειρών τραπεζοκαθισµάτων ή σε περίπτωση αδυναµίας εφαρµογής όπως κρίνει αρµοδίως η Επιτροπή. Ο διάδροµος προσπέλασης των πολιτών να είναι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 3,00 µέτρων.
  • Στο τµήµα από Ελ. Βενιζέλου ως Ξενοφώντος να επιτρέπεται η τοποθέτηση µιας σειράς τραπεζοκαθισµάτων στις προσόψεις των καταστηµάτων.

Παράλληλοι πεζόδροµοι της οδού Ερµού

Επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων στους παράλληλους της Ερµού πεζόδροµους (∆.Κονταράτου-Τ.Οικονοµάκη κ.λ.π.) σε µία σειρά έµπροσθεν του καταστήµατος ή µε τοποθέτηση µίας ή δύο σειρών στο µέσον του πεζόδροµου – όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες – µετά από οριοθέτηση της αρµόδιας υπηρεσίας.

Οδός Σπ. Σπυρίδη

Απαγορεύεται αυστηρά η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων λόγω του ιδιαίτερου εµπορικού χαρακτήρα της περιοχής και της στενότητας.

Οδός Αγ. Νικολάου

Στην Αγ. Νικολάου, μεταξύ των οδών Ερμού και 28ης Οκτωβρίου επιτρέπεται η ανάπτυξη μίας ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων στην πλευρά που εφάπτεται με τον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου.

Στη διασταύρωση της Αγ. Νικολάου με Δημητριάδος και από το ύψος του πάρκινγκ των ΕΛΤΑ θα τοποθετηθεί ανοιγόμενη μπάρα. Η μπάρα θα ανοίγει από τις 07:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. για την τροφοδοσία των καταστημάτων, καθώς και για τις ανάγκες της εκκλησίας.

Στους δρόµους ήπιας κυκλοφορίας, που είναι οριοθετηµένοι µε σταθερά εµπόδια (κάγκελα) για τους πεζούς και τα οχήµατα, επιτρέπεται η ανάπτυξη αποκλειστικά µιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων εσωτερικά του κάγκελου, αποκλειστικά επί της πρόσοψης κάθε καταστήµατος. Απαγορεύεται αυστηρά η ανάπτυξη κάθε άλλου κινητού ή σταθερού αντικειµένου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος 1,50µ.για την διέλευση των πεζών.

Οδός Κουμουνδούρου

Ειδικά για την οδό Κουμουνδούρου (μετά το χαρακτηρισμό της με τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου, ως πεζόδρομο) θα επιτρέπεται η ανάπτυξη δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων. Η οδός στο ύψος της 28ης Οκτωβρίου θα κλείνει με μπάρα, η οποία θα ανοίγει από τις 07:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. για την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Οδός Αργοναυτών

Στο πεζοδρόµιο της οδού Αργοναυτών και προς την οικοδοµική γραµµή, επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων µε την προϋπόθεση εξασφάλισης διαδρόµου πλάτους τουλάχιστον 2,50 µέτρων σε επαφή µε το κατάστηµα, για την ελεύθερη κίνηση των πεζών. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων στο τµήµα της οδού Μπόρελ µεταξύ Ιάσονος και Αργοναυτών και της οδού Φιλελλήνων από Ιάσονος µέχρι της οδού ∆ηµητριάδος τηρουµένων των προαναφερόμενων όρων ανάπτυξής τους.

Κατ’ εξαίρεση στο πεζοδρόµιο προ του «Αχιλλείου», η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων επιτρέπεται πέραν των 4,50 µέτρων από την οικοδοµική γραµµή, ενώ δεν επιτρέπεται να εγκατασταθούν τέντες, ώστε να παραµείνει ορατή η διατηρητέα όψη του κτιρίου.

Στους κάθετους της οδού Αργοναυτών πεζοδρόµους (Γκλαβάνη, Κουµουνδούρου, Ογλ, Γαµβέτα, Σπυρίδη και Αντωνοπούλου) και µέχρι την οδό Ιάσονος, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων στο µέσον του πεζοδρόµου στους χώρους που διαµορφώνονται µεταξύ των κατασκευασμένων µονίµων παρτεριών.

Λοιπές περιοχές

Στις εκτός κέντρου περιοχές, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων στους πεζόδροµους, σε δύο σειρές και υπό την προϋπόθεση να διασφαλίζεται διάδρομος 3,5 μέτρων.

Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων σε πεζοδρόµια πλάτους µόνο άνω των 2,00 µέτρων. Τα τραπεζοκαθίσµατα θα αναπτύσσονται σε επαφή µε την πρόσοψη του καταστήµατος, µε την προϋπόθεση εξασφάλισης ελευθέρου διαδρόµου για την κίνηση των πεζών προς την πλευρά του κρασπέδου πλάτους τουλάχιστον 1,50 µέτρου.

Πλατειές, πάρκα, άλση, Κ.Χ.

Η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων στις πλατείες, άλση, πάρκα κ.λ.π. της πόλης, επιτρέπεται µόνο όπου ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος. Στις ∆ηµοτικές Πλατείες που υπάρχουν ∆ηµοτικά Αναψυκτήρια και εκμισθώνονται από τον ∆ήµο ή ∆ηµοτική Επιχείρηση η άδεια για αυξημένη χρήση τραπεζοκαθισµάτων, θα χορηγείται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και οριοθέτηση της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας.

Απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων στα δύο πεζοδρόμια των παρακάτω οδών Αθηνών, Λαρίσης, Γρ.Λαµπράκη, Ελ. Βενιζέλου – Ιωλκού, Κ. Καρτάλη, Πολυµέρη, Παγασών από Παπαδιαµάντη έως Αναλήψεως, Αναλήψεως – Αγ. ∆ηµητρίου, από Παγασών έως Απόλλωνος – Αρ.Ζάχου σε όλο το µήκος.

Περιοχή Ν. Παγασών

Στον πεζόδροµο της οδού Λεµάν από Ηρ. Πολυτεχνείου µέχρι Πανάκειας επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων µόνο στην πρόσοψη του καταστήµατος και σε πλάτος από 4 έως 5 µέτρα.

∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων στους κοινόχρηστους χώρους της Ν.Ιωνίας γίνεται µόνο στην πρόσοψη του καταστήµατος και υπό την αυστηρή προϋπόθεση της τήρησης του διαδρόμου των 1,50 μ. την ασφαλή και άνετη διέλευση πεζών από τα πεζοδρόµια.

∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΡΙΑΣ

Αγριά

Απαγορεύεται η παραχώρηση και η κατάληψη στους εξής χώρους:

Εµπροσθεν της εκκλησίας Αγ. Γεωργίου, σε όλο το µήκος του πεζοδροµίου που καταλαµβάνει η προβολή αυτής

Από το πρώην κέντρο «∆ιόνυσος» έως την πρόσοψη της οδού Α.Παπανδρέου (αυτής συµπεριλαµβανοµένης). Ο χώρος της προβολής του πρώην κέντρου «∆ιόνυσος» και του χώρου Ηρώου Πεσόντων, επί της παραλίας θα διατίθενται αποκλειστικά και µόνο ως χώρος εκδηλώσεων και χώρος εκθέσεων του ∆ήµου αποκλειόµενης κάθε άλλης χρήσης.

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων επί του πεζοδροµίου, στην πάνω πλευρά του δρόµου. Και στις προεκτάσεις των κάθετων δρόµων προς τη θάλασσα θα πρέπει να αφήνεται διάδροµος πλάτους τουλάχιστον 1,50 µέτρων έως τη θάλασσα.

∆ράκεια

Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται µόνο στην πρόσοψη του καταστήµατος και τηρουµένων των προϋποθέσεων του Ν.1080/80 µε περιορισµό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας µετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας.

∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Παραλιακή Οδός Κασνέτη

Τα καταστήµατα που προβάλλονται στον παραλιακό πεζόδροµο, µπορούν να τοποθετήσουνε µια σειρά τραπεζοκαθίσµατα επί του πεζοδρόµου επί της πλευράς της θάλασσας µε την προϋπόθεση να αφεθεί διαδρόµου ελάχιστου πλάτους 3.00µ. σε όλο το µήκος της παλιάς παραλίας

Κεντρικός Πεζόδροµος Ελ. Αεροπορίας

Επί του κεντρικού πεζοδρόµου επιτρέπεται η ανάπτυξη µιας ή δύο σειρών τραπεζοκαθισµάτων επί της πρόσοψης του καταστήµατος, µετά από έγκριση της υπηρεσίας, κρίνοντας κατά περίπτωση.

Πλατείες

Επί των πλατειών Ν. Αγχιάλου, Μικροθηβών, Αιδινίου η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων γίνεται µόνο στην πρόσοψη του καταστήµατος µε περιορισµό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας µετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας. Απαγορεύονται οι µόνιµες και κάθε άλλου είδους κατασκευές.

Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων επί της Λεωφ. Ελευθερίας. Μπορεί να επιτραπεί ωστόσο η ανάπτυξη µιας σειράς σκαµπό, αποκλειστικά επί της πρόσοψης κάθε καταστήµατος και µετά από την γνωµοδότηση της Διεύθυνσης Βιώσιµης Κινητικότητας, και µε σύµφωνη γνώµη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΤΕΜΙ∆ΟΣ

Πλατανίδια – Αγ. Μηνάς

Έµπροσθεν του καταστήµατος επιτρέπεται η ανάπτυξη µίας σειράς τραπεζοκαθισµάτων εφόσον το πλάτος του πεζοδροµίου υπερβαίνει τα 2,00µ.

Στην προβολή των κάθετων οδών επί της παραλιακής οδού δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων.

Απαγορεύονται οι µόνιµες και κάθε άλλου είδους κατασκευές πλην οµπρελών.

Αγ. Λαυρέντιος

Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται µόνο στην πρόσοψη του καταστήµατος και τηρουµένων των προϋποθέσεων του Ν.1080/80 µε περιορισµό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας µετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας (Δ/νση Βιώσιμης Κινητικότητας).

∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΣΩΝΙΑΣ, ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ, ΙΩΛΚΟΥ

Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται µόνο στην πρόσοψη του καταστήµατος και τηρουµένων των προϋποθέσεων του Ν.1080/80 µε περιορισµό της κατάληψης της συνολικής επιφάνειας της πλατείας µετά από οριοθέτηση της υπηρεσίας.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

Κεντρική Πλατεία

Στην κεντρική πλατεία η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισµάτων θα επιτρέπεται επί της πρόσοψης των καταστημάτων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη πέρα από την προέκταση της όψης, ώστε να διασφαλίζεται η απαράμιλλη θέα του τοπίου προς τον Παγασητικό και η δυνατότητα απόλαυσης αυτής από τον κάθε επισκέπτη. Απαγορεύεται η ανάπτυξη τεντών, ομπρελών, σκέπαστρων.

Στο λιθόστρωτο από την πλατεία προς το Αρχοντικό Βατσαρέα – Μαυράκη, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της πρόσοψης των καταστημάτων, εφόσον εξασφαλίζεται ικανός διάδρομος για τη διέλευση πεζών και φορτωμένων ζώων. Τα καταστήματα επί του συγκεκριμένου πεζόδρομου, μπορούν να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα επί της κεντρικής πλατείας.

Πεζόδροµος Μπράνης

Απαγορεύεται στα παρακείµενα του πεζοδρόµου καταστήµατα, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισµάτων, τεντών, σκεπάστρων, οµπρελών, κατά µήκος της οδού από το χώρο στάθµευσης των αυτοκινήτων µέχρι και την κεντρική πλατεία. Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση αντικειµένων, προϊόντων και κάθε άλλου κινητού πράγµατος. Επιτρέπεται η έκθεση προϊόντων σε προθήκες πλάτους 0,40εκ. µόνο επί των προσόψεων των καταστηµάτων και σε ύψος από το έδαφος 0,65εκ. Τα εκθέµατα και τα προς πώληση προϊόντα τοποθετούνται µόνον εντός των προθηκών αυτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου