ΤΟΠΙΚΑ

Πεδίο μάχης στη ΔΕΥΑΜΒ για τον κανονισμό της άδρευσης

πεδίο-μάχης-στη-δευαμβ-για-τον-κανονισ-626037

Πολεμικό σκηνικό έστησαν κάτοικοι των χωριών που αντιδρούν στη διαχείριση των νερών της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η ΔΕΥΑΜΒ για το νερό της άρδευσης. Περίπου 100 κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου όρθωσαν χθες τείχος διαμαρτυρίας κατά του Κανονισμού Αρδευσης, που επρόκειτο να ψηφιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Αντιδρούν τόσο στο περιεχόμενο του Κανονισμού, που όπως υποστηρίζουν θα «διώξει τους καλλιεργητές από τα χωριά και θα οδηγήσει σε ερημοποίηση της υπαίθρου» όσο και στη διαχείριση της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ που «συνεπάγεται της ιδιωτικοποίησης των νερών».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ίδια ώρα η ΔΕΥΑΜΒ, στην αρμοδιότητα της οποίας εκχωρήθηκε με απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου η αρμοδιότητα της άρδευσης, επιχειρεί να κάνει το αυτονόητο: να θεσπίσει έναν κανονισμό και τέλη άρδευσης με ανταποδοτικό χαρακτήρα προκειμένου όσοι χρησιμοποιούν νερό για άρδευση να πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί. Επί δύο χρόνια που ο Κανονισμός και τα τέλη είναι στον αέρα, η ΔΕΥΑΜΒ έχει επιβαρυνθεί με έξοδα για την άρδευση που ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ, χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ ως ανταποδοτικό τέλος.

Χθες, το σκηνικό έντασης ήταν πρωτοφανές. Οι κάτοικοι των χωριών που αντιδρούν στη διαχείριση της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ, φαίνεται να κέρδισαν την πρώτη «μάχη», πετυχαίνοντας την αναβολή της ψήφισης του Κανονισμού. Το θέμα έρχεται εκ νέου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ την ερχόμενη Παρασκευή. Το ραντεβού των κατοίκων που θέλουν η άρδευση να ασκείται από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, ανανεώνεται με τελικό στόχο την απόσυρση του κανονισμού.

Προπηλάκισαν το Δήμαρχο

Από τις 11:30 το πρωί, μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, του ΕΕΚ, του ΕΠΑΜ Μαγνησίας και κάτοικοι των χωριών, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ. Ανάρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης των νερών. «Το νερό ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», φώναζαν ρυθμικά.

Σύμφωνα με το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, κ. Αρ. Φραγκουδάκη, ο κανονισμός έχει απορριφθεί από τις τοπικές κοινωνίες ως ουτοπικός και παράνομος. «Ζητάμε το νερό να παραμείνει στο Δήμο Βόλου. Πάντα πληρώναμε. Δεν είμαστε τζαμπατζήδες. Αυτό όμως που καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε είναι πολλαπλάσιο», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγ. Γαλανόπουλος άφησε αιχμές για πολιτική ιδιωτικοποίησης των νερών και ζήτησε η άρδευση να παραμείνει στη δικαιοδοσία του Δήμου Βόλου. «Δεν μπορεί να περάσει στην ξεδοντιασμένη ΔΕΥΑΜΒ, που είναι αδύναμη να ανταπεξέλθει στα στοιχειώδη καθήκοντά της, της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Το πρόσθετο βάρος θα ανοίξει την πόρτα για το σταδιακό ξεπούλημα των υπηρεσιών και την ιδιωτικοποίηση των νερών. Επιπλέον ο σημερινός κανονισμός έρχεται να εκτοξεύσει τα τέλη άρδευσης και οδηγεί σε εξόντωση της περιφέρειας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό τους, βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Κ. Γαργάλας, ο οποίος επεσήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι από τις λίγες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που αναλαμβάνει την άρδευση. «Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιεργητές θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ. Ο Κανονισμός ρίχνει βάρος στην εμπορευματοποίηση του νερού. Ξεχνά την οικολογική ισορροπία. Πρέπει να αποκοπεί η άρδευση από την ύδρευση», είπε ο κ. Γαργάλας, ο οποίος προειδοποίησε με προσβολή τυχόν αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι διαμαρτυρόμενοι έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, επί της Κωνσταντά, ανάμεσα από Κ. Καρτάλη και Σπ. Σπυρίδη.

Επιδίωξαν να μπουν μέσα στο κτίριο, αλλά έπεσαν πάνω στον αστυνομικό κλοιό. Ξεκίνησαν λεκτικές επιθέσεις κατά των αστυνομικών οργάνων και δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, μόλις στο χώρο εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος.

Οι συγκεντρωμένοι τον υποδέχθηκαν με γιουχαΐσματα και λεκτικές επιθέσεις. Μόλις ο κ. Μπέος κατάφερε -εν μέσω προπηλακισμών- να περάσει στο εσωτερικό του κτιρίου, επικράτησε πανικός.

Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλλαν στο κτίριο. Ο Δήμαρχος, εγκλωβίστηκε στα γραφεία του πρώτου ορόφου, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι είχαν καταλάβει σκάλες και ορόφους έως τον τρίτο, όπου είναι η αίθουσα συνεδριάσεων της ΔΕΥΑΜΒ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι κλήθηκε ο Εισαγγελέας.

«Εδώ δεν είναι Μπεοgroup»

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και με τους διαμαρτυρόμενους να υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι τυχόν αποφάσεις που θα λάβουν θα βρουν αντίσταση από τους κατοίκους των χωριών.

Με τη συνδρομή αστυνομικής δύναμης η οποία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ενισχύθηκε με αίτημα του Αστυνομικού Διευθυντή, Γιάννη Τόλια, στην αίθουσα μπήκε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος. «Εδώ είναι συμβούλιο εταιρείας που λειτουργεί με βάση κάποιες αρχές. Θα υποβάλλω μήνυση εγώ προσωπικά και θα πάει αυτόφωρο όποιος επιχειρήσει να διακόψει τις εργασίες», είπε ο κ. Μπέος. Προηγουμένως ζητήθηκαν τα στοιχεία των παρευρισκόμενων -εκτός των μελών του Δ.Σ.- στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Στο δρόμο, ομάδα κατοίκων φώναζε συνθήματα, ενώ η αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία επί της Κωνσταντά μπροστά από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Με την έναρξη των εργασιών, συγκεντρωμένοι εκτός αίθουσας χτυπούσαν τις πόρτες και προσπαθούσαν να εισβάλλουν στο χώρο. «Ανοίξτε ρε!», φώναζαν. Σημειώθηκαν λεκτικά επεισόδια μεταξύ του Αχ. Μπέου και του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Δελημήτρου. «Να πάνε αυτοί που παίρνουν τους ψήφους να τους σταματήσουν», είπε ο Δήμαρχος την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα συνεδριάσεων ο κ. Δελημήτρος. «Ορίστε; Σε μένα απευθύνεστε; Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να μιλούν για τα προβλήματα και τις ενστάσεις τους», αποκρίθηκε ο κ. Δελημήτρος. Στην αίθουσα το παρών έδωσαν επίσης η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δανάη Τζήκα, ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μ. Πατσιαντάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ι. Μολοχίδης, Αλ. Δούρας και Ιάσονας Αποστολάκης. Ενταση επικράτησε και μεταξύ του Κ. Γαργάλα και της συμβούλου της πλειοψηφίας Βιολέτας Καντόλα.

Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να σπάσουν για μία ακόμη φορά τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλλουν στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΔΕΥΑΜΒ. «Δεν περνάει ο φασισμός. Ξεφτίλα. Δεν ντρέπεστε. Τέτοιο φασισμό έχουμε να δούμε από την εποχή της Χούντας», «Είστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής στα χωριά», «Εδώ δεν είναι Σικάγο, ούτε τσιφλίκι δικό σου», «Εδώ δεν είναι Μπεοgroup. Είμαστε αποφασισμένοι», έλεγαν αγανακτισμένοι κάτοικοι χτυπώντας τα χέρια στα τραπέζια.

Η ένταση ήταν διαρκής και σε πολλά μέτωπα, ακόμη και μεταξύ των κατοίκων και εκπροσώπων των τοπικών συμβουλίων.

Νέο… ραντεβού την Παρασκευή

Ο Κ. Γαργάλας ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση και η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ να εξετάσει τον Κανονισμό στα πλαίσια του Δήμου Βόλου που έχει προτείνει η παράταξη των Δρόμων Συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Βόλου, υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να είναι στο απυρόβλητο 100 οικογένειες και ότι ο Κανονισμός έλαβε υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Αναφέρθηκε μάλιστα στην παράγραφο του Κανονισμού βάσει της οποίας ο προσδιορισμός της αρδευτικής περιόδου, τα τέλη και οι υδρονομείς θα καθορίζονται από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες εφόσον συσταθούν και οι προτάσεις τους θα είναι δεσμευτικές για τη ΔΕΥΑΜΒ εφόσον δεν αντίκεινται στον κανονισμό.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων υποστήριξαν ότι ο χρόνος που τους παραδόθηκε ο κανονισμός δεν ήταν αρκετός για να τον μελετήσουν, ανέφεραν ότι έχουν ενστάσεις και ζήτησαν μικρή πίστωση χρόνου. Κυρίως όμως παρουσίασαν ομόφωνες αποφάσεις με τις οποίες ζητούν η διαχείριση των υδάτινων πόρων να παραμείνει στο Δήμο Βόλου. «Δεν αναγνωρίζουμε στη ΔΕΥΑΜΒ, κανένα δικαίωμα», είπαν.

Τελικώς αποφασίστηκε μικρή αναβολή της συζήτησης του Κανονισμού Αρδευσης, που θα ξαναέρθει στο διοικητικό συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή.

«Θα ξαναέρθουμε. Θέλουμε απόσυρση του Κανονισμού και να περάσει στο Δήμο Βόλου, όχι στη ΔΕΥΑΜΒ», προειδοποίησαν οι κάτοικοι. «Το θέμα δεν πρόκειται να αναβληθεί. Κι αυτή τη φορά όλοι θα κάνουν τη δουλειά τους», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Μπέος.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, με ανακοίνωσή τους για τον Κανονισμό Αρδευσης, υποστηρίζουν ότι έχει σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς, το τελικό σχέδιο κανονισμού είναι ανεδαφικό, δεν αντιλαμβάνεται την υφιστάμενη κατάσταση, δεν αφορά στην ΔΕΥΑΜΒ και είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, από όσα «επιχειρεί» να λύσει», λένε οι εργαζόμενοι και αναφέρονται και τους αντιδρώντες κατοίκους. «Απέναντι σε έναν πρακτικά ανεφάρμοστο, ανεδαφικό και άσχετο με την περιοχή μας κανονισμό, αντιπροτείνουν την μη ύπαρξη δημόσιου φορέα για την άρδευση. Νομίζουμε ότι, πρόκειται για την άλλη όψη του νομίσματος του εισαγόμενου προς ψήφιση κανονισμού, ο οποίος μια χαρά τους βολεύει, μιας και είναι αδύνατον να εφαρμοστεί και επομένως η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή θα πληρώνουν οι κάτοικοι του Βόλου και της Ν. Ιωνίας τα έξοδα της άρδευσής τους», καταλήγουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου