ΤΟΠΙΚΑ

Ματαιώσεις σχολικών εκδρομών

ματαιώσεις-σχολικών-εκδρομών-630714

Το Γυμνάσιο Βελεστίνου αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις προγραμματισμένες εκδρομές στον απόηχο της καταδίκης δύο καθηγητών

Στη ματαίωση του συνόλου των σχολικών εκδρομών για το τρέχον σχολικό έτος προχωρά το Γυμνάσιο Βελεστίνου, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση σε βάρος δύο καθηγητών της Μαγνησίας. Την ίδια ώρα πρόταση για τυχόν ματαίωση του συνόλου των εκδρομών σε επίπεδο νομού, εξετάζει -όπως είναι γνωστό- και η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου σε βάρος δύο καθηγητών της Μαγνησίας που κρίθηκαν ένοχοι για σωματική βλάβη από αμέλεια 14χρονου μαθητή στη διάρκεια σχολικής εκδρομής στη Ζάκυνθο το 2008, έχει αναστατώσει τον εκπαιδευτικό κόσμο. Τον προβληματισμό επέτεινε και το περιστατικό της «βουτιάς» μαθήτριας του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας Ημαθίας από μπαλκόνι ξενοδοχείου στη Ρώμη…

Ηδη στο Γυμνάσιο Βελεστίνου με ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών αποφασίστηκε η ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών για το τρέχον εκπαιδευτικό έτος.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο προβληματισμός είναι διάχυτος στο σύνολο των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού. Καθηγητές που είναι θορυβημένοι από το διπλό συμβάν δηλώνουν απροθυμία να συνοδεύσουν τους καθηγητές στις εκδρομές που γίνονται αυτό το διάστημα.

Την ίδια ώρα εξετάζεται από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ενδεχόμενο να προτείνει στα σχολεία, να ματαιώσουν τις εκδρομές τους, τουλάχιστον για φέτος, ως αντίδραση στην καταδίκη των καθηγητών του νομού.

Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους, παρά τις υπεύθυνες δηλώσεις που δίνουν οι γονείς είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τα παιδιά που συνοδεύουν στις εκδρομές. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού μαθητή θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το πρώτο βήμα της αντίδρασης γίνεται από το Γυμνάσιο Βελεστίνου. Ο Σύλλογος Καθηγητών συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση μόλις πληροφορήθηκε την καταδίκη των καθηγητών και αποφάσισε τη ματαίωση των σχολικών εκδρομών για φέτος.

Σε ψήφισμα που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:

Ο Σύλλογος των Καθηγητών του Γυμνασίου Βελεστίνου ομόφωνα αποφάσισε:

  • Να εκφράσει τη λύπη και την αγανάκτησή του για την κατάφωρη αδικία σε βάρος των συναδέλφων, που πληρώνουν σκληρά το τίμημα της ευσυνειδησίας τους.

Θεωρεί ότι οι εκδρομές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ότι οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολική εκδρομή εκθέτουν ανιδιοτελώς την προσωπική και οικογενειακή τους γαλήνη σε κίνδυνο με μοναδικό κίνητρο την αγάπη και φροντίδα για τους μαθητές τους. Την ίδια στιγμή η πολιτεία κλείνει τα μάτια στους κινδύνους της σημερινής πραγματικότητας και με ελαφρά τη καρδία εναποθέτει τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, που γίνονται εξιλαστήρια θύματα και μένουν απροστάτευτοι σε περιπτώσεις κρίσεων.

  • Να προτείνει στην ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ άμεσες δράσεις προκειμένου να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην αστική και υγειονομική ευθύνη των καθηγητών που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές,
  • Να προτείνει στην ΕΛΜΕ την ηθική και οικονομική στήριξη των δύο συναδέλφων που υπήρξαν σε όλη τους τη σταδιοδρομία φωτεινά παραδείγματα συνέπειας, υπευθυνότητας, αφοσίωσης και αγάπης προς τους μαθητές τους,
  • Να ματαιώσει όλες τις προγραμματισμένες μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές και να μην πραγματοποιήσει καμία άλλη για το τρέχον σχολικό έτος, σε ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου