ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες – φωτιά Αχιλλέα Μπέου για «συμμορίες» στο δήμο

καταγγελίες-φωτιά-αχιλλέα-μπέου-για-684729

Καταγγελίες – φωτιά Αχιλλέα Μπέου για «συμμορίες» στο δήμο Βόλου

Μίλησε για πάρτι συμπληρωματικών συμβάσεων και βιομηχανία πλαστών περιγράφοντας χαώδη κατάσταση στις δημοτικές υπηρεσίες

«Συμμορίες» που επί σειρά ετών φέρονται να λυμαίνονται τα δημοτικά ταμεία, κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Παρουσιάστηκε ηθικά εξουθενωμένος ενώπιον των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για δύο νέες σκανδαλώδεις υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Υποθέσεις στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται από πολιτικά πρόσωπα και εργαζόμενοι στο Δήμο Βόλου μέχρι εταιρείες που εμφανίζονται να ροκάνισαν δημοτικό χρήμα.

Για μία ακόμη φορά στους πέντε μήνες της θητείας του, αναγκάζεται να περάσει το κατώφλι του Εισαγγελέα, θέτοντας στις ανώτερες δικαστικές αρχές τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για υποθέσεις που χρίζουν δικαστικής διερεύνησης, δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους. «Δεν θα κρύψουμε τίποτα. Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν», είπε, περιγράφοντας μια χαώδη κατάσταση στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Χαρακτηριστικά τα λόγια με τα οποία περιέγραψε την κατάσταση στο Δήμο: «Αυτός εδώ δεν είναι Δήμος, δεν υπάρχουν υπηρεσίες. Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Είναι όπως η Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν δέκα».

Μίλησε για πάρτι συμπληρωματικών συμβάσεων, βιομηχανία πλαστών τιμολογίων, για εργαζόμενους που ήθελαν να είναι μέσα σε όλα για να ελέγχουν καταστάσεις, την ίδια ώρα που στην πόλη κανείς δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν καταλάβαινε.

Μήνυση Αχιλλέα Μπέου κατά πάντων για την κομπίνα

Αναζητείται η… πορεία των 850.000 ευρώ που διεκδικεί η AtticaBank από το Δήμο για τα έργα της παραλίας και των πεζοδρομίων

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, πρόκειται να καταθέσει άμεσα στην Εισαγγελία, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, με αφορμή εξώδικο της Attica Bank η οποία διεκδικεί από τα δημοτικά ταμεία ποσό ύψους 850.000 ευρώ για τα έργα της ανάπλασης της παραλίας και τις επισκευές των πεζοδρομίων. Οπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με εξώδικο η Attica Bank διεκδικεί από το Δήμο ποσό συνολικού ύψους 850.000 ευρώ, που αφορά σε εντάλματα για δημοτικά έργα που δεν πληρώθηκαν στα γκισέ της Τράπεζας. Τα χρήματα φαίνεται να λοξοδρόμησαν και να πληρώθηκαν εις διπλούν σε εργολάβους, ενώ την υπόθεση συμπληρώνει αλλοίωση εγγράφων με τη χρήση πλαστών υπογραφών και σφραγίδων που ερευνά ο Δήμος Βόλου.

Ο Δήμαρχος Βόλου θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Οπως έγινε γνωστό, το εξώδικο της τράπεζας παραδόθηκε στο Δήμο μέσω δικαστικού κλητήρα, στις 20 Ιανουαρίου 2015. Μάλιστα σε μια πρώτη έρευνα που επιχειρήθηκε στην ταμειακή υπηρεσία από τη δημοτική αρχή, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στα αρχεία. Στις 21 Μαρτίου 2014, μετά από έκθεση ελέγχου της υπόθεσης από στελέχη του ΣΔΟΕ, κατασχέθηκαν τα βιβλία και στοιχεία.

Στην υπόθεση φέρονται ως εμπλεκόμενοι εργολήπτριες εταιρείες και πρώην ταμίας του Δήμου Βόλου.

Αφορά δε στην πληρωμή των έργων που έγιναν για την «αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της κεντρικής παράκτιας ζώνης Βόλου από τελωνείο έως Γορίτσα» και στις «επισκευές πεζοδρομίων έτους 2005».

Η εργολήπτρια εταιρεία που ανέλαβε τα δύο έργα, εκχώρησε τις εντολές πληρωμής στην Attica Bank. Ωστόσο, αντί οι λογαριασμοί των έργων να πληρώνονται στην τράπεζα από το Δήμο Βόλου, τα ποσά καταβλήθηκαν σε εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας.

Ο κ. Μπέος έκανε λόγο για χρήση πλαστών στοιχείων και υπογραφών του Δήμου Βόλου, πριν τα ποσά λοξοδρομήσουν από τα δημοτικά ταμεία προς τα χέρια εκπροσώπων της εργολήπτριας εταιρείας, αντί να κατατεθούν στην τράπεζα.

Ο ίδιος δεν μίλησε για ακριβές ποσό που διεκδικεί η εταιρεία. Είπε ότι πρόκειται για ποσό πάνω από 350.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί περίπου 500.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργολάβος φέρεται να έχει εισπράξει νόμιμα από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου και στη συνέχεια να εκχωρεί το δικαίωμα είσπραξης των εντολών πληρωμής στην Τράπεζα.

Ζητούμενο είναι ότι ο Δήμος Βόλου εμφανίζεται ως οφειλέτης στην τράπεζα για δύο έργα τα οποία όμως έχει αποπληρώσει έστω και σε… λάθος χέρια.

Η έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως ανέφερε χθες ο κ. Μπέος, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία κατά παντός υπευθύνου.

Αφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες ευθύνες, παραλείψεις ή για παράβαση καθήκοντος. Ούτε να πω ποιος έχει την ευθύνη. Σίγουρα όμως υπάρχουν υπογραφές και από πολλά πολιτικά πρόσωπα. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πω ποιος ευθύνεται, ποιος καλύπτει, ποιος τα πήρε. Αυτό είναι δουλειά του Εισαγγελέα. Δεν θα υποκαταστήσω τις δικαστικές αρχές. Ομως είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει σε αυτή την πόλη. Κανένας δεν καταλάβαινε, δεν έβλεπε, δεν άκουγε. Ολοι αλληλοκαλυπτόντουσαν. Γι’ αυτό και παραλάβαμε χρέος 42 εκ. ευρώ», είπε.

Ο ίδιος μίλησε για… καραμπινάτες υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα. «Δεν θα κρύψουμε τίποτα. Θα δώσουμε όλα τα στοιχεία. Αυτοί που συνεργάστηκαν με συγκεκριμένα πρόσωπα, με συγκεκριμένες εταιρείες, που έβαλαν την υπογραφή τους και που επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτή η χαώδης κατάσταση στο Δήμο Βόλου και τα ταμεία, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν. Ο,τι πέφτει στην αντίληψή μας θα το καταθέτουμε στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Μπέος, υποστηρίζοντας ότι και ο ίδιος τρέμει τι έγγραφα υπογράφει κάθε φορά.

«Τα κοιτάω, τα ξανακοιτάω. Εχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργούσαν κάτω από αυτές τις συνθήκες και τρέμει η ψυχούλα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλήρης έλεγχος των επιτροπών διαγωνισμών

Η εμπλοκή εταιρειών με κοινό παρονομαστή που φέρεται να συνδέεται τόσο με το σκάνδαλο στο Μουσείο Πόλης όσο και με την υπόθεση της Attica Bank, σήμανε καμπανάκι στη δημοτική αρχή.

Οπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Βόλου, συντάσσεται επιστολή προς το σύνολο των επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών και προμηθειών του Δήμου, με την οποία θα δίνεται εντολή να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της δημοτικής αρχής για τις εταιρείες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς.

Ο κ. Μπέος υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει πλήρης εικόνα ακόμη και για το πιο μικρό έργο. Αν κάποιοι ενδεχομένως αποκλειστούν από διαγωνισμούς, είναι κάτι που «θα αποφασίσει η ίδια δημοτική αρχή αφού πρώτα υπάρξει νομική κατοχύρωση και συγκεκριμένη αιτιολόγηση», διευκρίνισε ο κ. Μπέος.

Μουσείο Πόλης: Πόρισμα αγνοούνταν επί 172 ημέρες

ΕΔΕ για την αργοπορία ενημέρωσής του για το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών διέταξε ο Αχ. Μπέος

Επί 172 ημέρες «κρυμμένο» στα κιτάπια υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, έμενε το πόρισμα οικονομικών επιθεωρητών για το έργο του Μουσείο Πόλης, που κόστισε στα δημοτικά ταμεία 2,6 εκ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την αρχική σύμβαση ύψους 1,6 εκ. ευρώ. Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, που πληροφορήθηκε για την ύπαρξη και το περιεχόμενο του πορίσματος μόλις την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, ενώ αυτό είχε κοινοποιηθεί στο Δήμο από τις 14 Αυγούστου 2014, διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση.

«Στο Μουσείο Πόλης έπρεπε να υπάρχει αναφορά και στην ιστορία της συμμορίας της πόλης. Αυτός εδώ δεν είναι Δήμος, δεν υπάρχουν υπηρεσίες. Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Είναι όπως η Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι και βγαίνουν δέκα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος, αναφερόμενος στην υπόθεση του Μουσείου Πόλης.

Για το έργο η Εισαγγελία Βόλου είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση τον Φεβρουάριο του 2011. Με την υπόθεση καταπιάστηκαν και οικονομικοί επιθεωρητές. Κοινοποίησαν το πόρισμα του ελέγχου στην Εισαγγελία Βόλου και στο Δήμο Βόλου, με ημερομηνία 14 Αυγούστου 2014. Ωστόσο όπως κατήγγειλε χθες ο Δήμαρχος Βόλου, οι υπηρεσίες χρειάστηκαν περισσότερο από ένα μήνα για να καταχωρήσουν στο πρωτόκολλο το επίμαχο πόρισμα. Το πόρισμα καταχωρήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014. Στα χέρια του κ. Μπέου, έφθασε μόλις την περασμένη Τρίτη το απόγευμα.

Ο ίδιος διέταξε ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί δεν του γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη του πορίσματος τους τελευταίους πέντε μήνες, παρά μόλις προ τριημέρου. «Ψάχνω από προχθές το πρωί. Γιατί δεν καταχωρήθηκε άμεσα το πόρισμα; Γιατί το κρατούσαν οι υπηρεσίες; Γιατί δεν έφθασε στα χέρια μου; Μπορεί να το έχασε η γραμματεία μου. Μπορεί να συνιστά παράλειψη των υπηρεσιών, μπορεί και σκοπιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον ο Δήμος είναι γνώστης του πορίσματος των οικονομικών επιθεωρητών. Σήμερα ή τη Δευτέρα, ο κ. Μπέος θα καταθέσει το πόρισμα στην Εισαγγελία Βόλου. Στο φάκελο θα εσωκλείει επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση, ενώ θα ζητά επίσπευση της διαδικασίας προκειμένου «να λάμψει η αλήθεια».

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης μίλησε για έργο αρχικού προϋπολογισμού 1,6 εκ. ευρώ. Με συμπληρωματικές όμως συμβάσεις συνολικού ύψους 832.000 ευρώ το κόστος του έργου αυξήθηκε κατά 67%. Οι συμπληρωματικές συμβάσεις που πληρώθηκαν μέσα από τα ταμεία του Δήμου έχουν διαφορετικές ημερομηνίες. Μάλιστα συντάχθηκαν πέντε ανακεφαλαιωτικοί πίνακες. «Ολο αυτό το πάρτι, όλο αυτό το πανηγύρι με τις συμπληρωματικές συμβάσεις δεν το γνώριζα», είπε ο κ. Μπέος.

Ο Δήμαρχος Βόλου, αναφερόμενος στην υπόθεση έκανε λόγο για «βιομηχανία πλαστών τιμολογίων». «Την ευθύνη φέρουν οι γνωστοί άγνωστοι υπάλληλοι, που θεωρούν προνόμιό τους τις θέσεις που κατείχαν. Οι ίδιοι και οι ίδιοι που πληρωνόντουσαν και εξοφλούνταν με μετρητά για να μπορούν να καλύπτουν τα παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος καταλογίζοντας ηθική ευθύνη στον πρώην Δήμαρχο Βόλου, Αλ. Βούλγαρη και ζητώντας κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του.

Νέα επίθεση κατά Π. Σκοτινιώτη – Η. Ξηρακιά

Από το Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο που τους χαρακτήρισε «ανθρώπους του κομματικού σωλήνα»

Νέα πυρά κατά του πρώην Δημάρχου και του πρώην αντιδημάρχου, κ.κ. Πάνου Σκοτινιώτη και Ηλία Ξηρακιά, εξαπέλυσε χθες ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Αφορμή αποτέλεσε η υπογραφή της σύμβασης για τους δύο κυκλικούς κόμβους από τον κ. Ξηρακιά δύο ημέρες πριν την αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι του Δήμου Βόλου αλλά και το έργο στεγανοποίησης στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, όπου το πρόβλημα δεν λύθηκε και οι εκπαιδευτικοί έχουν κρεμάσει… ποτίστρα στο ταβάνι για να διοχετεύουν εκτός αιθουσών τα νερά της βροχής.

Οι μακροσκελείς απαντήσεις που έδωσαν ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Ξηρακιάς για τη σύμβαση των κυκλικών κόμβων και ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φώτης Λαμπρινίδης για το έργο στεγανοποίησης του σχολείου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Μπέου, που τους… στόλισε με επίθετα.

«Δεν είπα ούτε η μελέτη για τους κόμβους ήταν παράνομη, ούτε ότι δόθηκαν παράνομα τα χρήματα για τη μόνωση της σκεπής στο δημοτικό σχολείο. Κατήγγειλα ότι ηθικά για να μην πω και νομικά απαγορεύεται δύο μήνες πριν την αλλαγή στη δημοτική αρχή να υπογράφονται συμβάσεις και ο κ. Ξηρακιάς το έκανε στις 29 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, την ώρα που έφευγε. Κατήγγειλα επίσης την κακοτεχνία στο δημοτικό σχολείο. Αυτό κατήγγειλα. Αλλά αυτοί θέλουν να κάνουν το άσπρο μαύρο», είπε ο κ. Μπέος.

Συνεχίζοντας δε μίλησε για «ανθρώπους του κομματικού σωλήνα, που ήταν στη Νομαρχία, πήγαν στο Δήμο και προσλήφθηκαν στον Ο.Λ.Β.» και για «περίεργους τύπους που θεωρούσαν ότι θα διοικούν το Δήμο μια ζωή».

«Αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες που οδήγησαν τη χώρα σε εξαθλίωση. Τι μιλάνε; Οι τελειωμένοι, οι αποτυχημένοι, που κατέστρεψαν την πόλη που επέτρεψαν να γίνουν τα σκάνδαλα. Δεν είπα ότι τα πήρανε αλλά έχουν την ευθύνη. Αυτή είναι η διαφορά μου και η κόντρα μου με τον Π. Σκοτινιώτη. Μη μιλάς ρε. Βούλωσέ το. Εχεις την ευθύνη όπως έχω κι εγώ την ευθύνη για ό,τι γίνει επί θητείας μου», είπε.

Αχ. Μπέος: «Ως εδώ και μη παρέκει»

Μήνυμα προς τους εργαζόμενους του Δήμου Βόλου και της ΔΕΥΑΜΒ

Προ των ευθυνών τους για το μέλλον και την ίδια την υπόσταση της ΔΕΥΑΜΒ, θα θέσει ο πρόεδρος και Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Τα 3 εκ. ευρώ που πρέπει να επιστραφούν στους εργαζόμενους για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους το διάστημα 2010- 2011, βάσει απόφασης του Ειρηνοδικείου, κάνουν τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ να τρίζουν συθέμελα…

Την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μπέος, έχει οριστεί ραντεβού με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ. «Θα τεθούν προ των ευθυνών τους», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στάση που θα κρατήσουν όσον αφορά την επιστροφή των τριών εκατομμυρίων, θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις της διοίκησης.

Οπως είχε κάνει γνωστό και στο παρελθόν, πρόκειται να καταθέσει ένσταση -κι αν χρειαστεί να φθάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο- κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου, που υποχρεώνει τη ΔΕΥΑΜΒ να επιστρέψει 3 εκ. ευρώ για τις περικοπές της τάξης του 10% που έγιναν στους μισθούς των εργαζομένων.

Είχε δε ανακοινώσει ότι ομάδα έγκριτων νομικών μελετά ενδεχόμενη ένταξη της επιχείρησης στον πτωχευτικό κώδικα ή εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ και λειτουργία της με διαφορετική νομική μορφή.

«Συμμορίες»

Ο κ. Μπέος επανέλαβε τα περί «συμμοριών» εργαζομένων όχι μόνο στη ΔΕΥΑΜΒ αλλά και στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και προανήγγειλε κύκλο διαδοχικών συσκέψεων με εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες. «Πρέπει να καταλάβουν: Ως εδώ και μη παρέκει. Οφείλουν να σέβονται την εργασία τους, τα χρήματα που παίρνουν και προασπίζουν τα συμφέροντα του Δήμου και κατ’ επέκταση της πόλης και των πολιτών. Πρέπει να σταματήσουν να καλύπτουν συναδέλφους τους, χρησιμοποιώντας συνδικαλιστικά άλλοθι. Δεν είναι κάποιος ρουφιάνος αν κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του και δεν επιτρέπει στο συνάδελφό του να παρανομεί», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο κ. Μπέος υποστήριξε ότι το ποσοστό των υπαλλήλων – «συμμορία» δεν ξεπερνά το 15% – 20% του υπαλληλικού προσωπικού. «Πρόκειται όμως για άτομα που θεωρούν προνόμιό τους να είναι μέσα σε όλα, να ελέγχουν πράγματα και καταστάσεις και προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είναι ανιδιοτελείς», συνέχισε.

Αφησε δε αιχμές για τη συγκρότηση επιτροπής διενέργειας προμηθειών προ δεκαημέρου στις 7 το πρωί. «Λες και χάθηκε η υπόλοιπη μέρα», σχολίασε και εξέφρασε την ελπίδα «ο Δήμος κάποια στιγμή να ξεκινήσει να δουλεύει».

Διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καλύψει κανένα. «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Θα τα βγάλω όλα στη φόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

(φωτο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΛΤΣΗΣ)

Σχετικά άρθρα:

Μεγάλη κομπίνα με πλαστές υπογραφές

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου