ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη κομπίνα με πλαστές υπογραφές

μεγάλη-κομπίνα-με-πλαστές-υπογραφές-685241

Το ποσό διεκδικεί με εξώδικο η ATTICA BANK ~ Αφορά σε εντάλματα έργων που αντί να εισπράξει η εταιρεία, διπλοπληρώθηκαν εργολάβοι

Υπόθεση tale quale με αυτή της τράπεζας Probank καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Βόλου. Με εξώδικο η Attica Bank αυτή τη φορά, διεκδικεί από τα δημοτικά ταμεία ποσό συνολικού ύψους 850.000 ευρώ, που αφορά σε εντάλματα για δημοτικά έργα που δεν πληρώθηκαν στα γκισέ της Τράπεζας. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τα χρήματα λοξοδρόμησαν και πληρώθηκαν εις διπλούν σε εργολάβους, ενώ την υπόθεση συμπληρώνει αλλοίωση εγγράφων με τη χρήση πλαστών υπογραφών και σφραγίδων που ερευνά ο Δήμος Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην υπόθεση φέρονται ως εμπλεκόμενοι εργολάβοι που είχαν αναλάβει την εκτέλεση έργων και ενδεχομένως στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου.

Το σύστημα που ακολουθήθηκε είναι λίγο πολύ ίδιο και γνωστό: οι εργολάβοι αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων, το ποσό του προϋπολογισμού εκχωρούσαν σε τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση στην Attica Bank και από τα τραπεζικά υποκαταστήματα λάμβαναν ισόποσα δάνεια. Με βάση τη δανειακή σύμβαση οι εργολάβοι που είχαν εισπράξει τα χρήματα από τα τραπεζικά γκισέ, εκχωρούσαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το δικαίωμα είσπραξης των ενταλμάτων των έργων από τα δημοτικά ταμεία.

Αγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, η τράπεζα δεν πληρώθηκε από τα δημοτικά ταμεία για τα ποσά με τα οποία είχε δανειοδοτήσει τους εργολάβους, που είχαν αναλάβει περισσότερα από ένα δημοτικά έργα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη χρήση πλαστών υπογραφών και σφραγίδων, τα χρήματα κατέληξαν και πάλι στις τσέπες εργολάβων που φέρονται να διπλοπληρώθηκαν τα έργα που εκτέλεσαν: μία από τα τραπεζικά γκισέ εν είδει δανείου και μία από τα δημοτικά ταμεία που αντί να εξοφλούν στις τράπεζες τα δάνεια για λογαριασμό τους, πλήρωναν με το παραπάνω τους αναδόχους.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Βόλου, εμφανίζεται ως οφειλέτης προς την Attica Bank η οποία δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ για τα δάνεια που χορήγησε σε εργολάβους.

Με εξώδικο η τράπεζα κινείται εναντίον του Δήμου Βόλου, διεκδικώντας ποσό ύψους 850.000 ευρώ. Η κοινοποίηση του εξωδίκου, σήμανε συναγερμό στην ταμειακή υπηρεσία που έγινε… φύλλο και φτερό.

Η τράπεζα φαίνεται ότι ορθώς διεκδικεί χρήματα που της οφείλονται, τα χρήματα όμως ο Δήμος τα έχει πληρώσει αλλά σε λάθος… χέρια.

Η περίπτωση της Probank

Η περίπτωση είναι πανομοιότυπη με την υπόθεση της Probank το 2011.

Οπως είναι γνωστό, ο εργολάβος είχε αναλάβει να ανακατασκευάσει τη γέφυρα του Κραυσίδωνα, έργο προϋπολογισμού 228.676 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό εκχώρησε να εισπράξει η τράπεζα PROBANK, από την οποία φέρεται να είχε λάβει ισόποσο δάνειο.

Ομως τον Απρίλιο του 2011, η τράπεζα ζήτησε με εξώδικο από το Δήμο το ποσό που αντιστοιχεί για το έργο. Οπως προέκυψε, αντί τα χρήματα να πάρει η PROBANK, το ένταλμα φέρεται να εισέπραξε ο ίδιος ο εργολάβος

από τον ταμία του Δήμου, ο οποίος δεν καταλόγισε ως όφειλε το ποσό στην τράπεζα.

Η οικονομική επιτροπή, αποφάσισε το 2012 να καταλογίσει το ποσό στον πρώην ταμία του Δήμου αλλά και στον εργολάβο, του οποίου οι τραπεζικοί λογαριασμοί κατασχέθηκαν και ταυτόχρονα να κινηθούν διοικητικές και νομικές ενέργειες κατά του ταμία.

Πόρισμα του ΣΔΟΕ

Στο μεταξύ, πόρισμα του ΣΔΟΕ για «τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στην εκτέλεση του έργου για το Μουσείο Πόλης», πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα, στις 11:30 το πρωί, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Πρόκειται για την ανακατασκευή παλιάς αποθήκης που μετατράπηκε σε Μουσείο, με το κόστος του έργου να υπερβαίνει τα 2,6 εκ. ευρώ ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του ήταν μικρότερος κατά 66,75%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου