ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Με αμερικανική… καθοδήγηση η πολιτική της μεταβατικής ηγεσίας

αίγυπτος-με-αμερικανική-καθοδήγηση-721714

Ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ξεκινάει σήμερα στο Κάιρο σειρά επαφών με στελέχη του στρατού, της προσωρινής ηγεσίας αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας

Με αμερικανική… καθοδήγηση, η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου χαράσσει την πολιτική που θα ακολουθήσει την ώρα που οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι καλούν τους οπαδούς τους σε νέες διαδηλώσεις.

Κι ενώ ο έκπτωτος πρόεδρος , Μοχάμεντ Μόρσι κρατείται σε ασφαλές σημείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της μεταβατικής ηγεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκινάει σήμερα στο Κάιρο σειρά επαφών με στελέχη του στρατού, της προσωρινής ηγεσίας αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ΄Γουίλιαμ Μπερνς θα συναντηθεί και με μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από τους κόλπους της οποίας προέρχεται ο πρώτος ισλαμιστής και δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μόρσι.

Από την πλευρά του, το μεγαλύτερο σαλαφιστικό κόμμα αλ Νουρ ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται την πρόκληση Μπερνς με το αιτιολογικό ότι βρίσκει απαράδεκτη την ανάμειξη της Ουάσινγκτον στο εσωτερικό της χώρας.

Για τα διεθνή ΜΜΕ, η πρώτη υψηλού επιπέδου διπλωματική συνάντηση με τη νέα ηγεσία στην Αίγυπτο μετά την στρατιωτική ανατροπή του Μόρσι από την πλευρά των ΗΠΑ θα έχει καθοδηγητικό χαρακτήρα, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν θα βρει το δρόμο των διαπραγματεύσεων στρωμένο με… ροδοπέταλα.

Την ώρα που ο εκτελών καθήκοντα προέδρου, Αντλί Μανσούρ και ο διορισθείς πρωθυπουργός Χαζέμ Μπεμπλάου συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για την στελέχωση της μεταβατικής κυβέρνησης, ο πρώτος υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος που φτάνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μετά την ανατροπή του Μόρσι βρίσκει δύσκολο έργο:

Από τη μία πλευρά, πρέπει να συνεχίσει να κρατά τις μέχρι τώρα εξαιρετικά προσεκτικές αποστάσεις της Ουάσινγκτον και από την άλλη, να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία και των δύο πλευρών.

Οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να χρησιμοποιήσουν τον όρο πραξικόπημα για την στρατιωτική επέμβαση στην Αίγυπτο καθώς, σε τέτοια περίπτωση, θα ήταν νομικά δεσμευμένες να παγώσουν την στήριξη με 1,5 δισ. δολάρια που στέλνουν κάθε χρόνο στη χώρα.

“Σε όλες αυτές τις συναντήσεις (ο Μπερνς) θα τονίσει την αμερικανική στήριξη στον αιγυπτιακό λαό, την έκκληση για τερματισμό της βίας και για μετάβαση σε μία περιεκτική, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση”, αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου