ΔΙΕΘΝΗ

Εφιάλτης γίνεται η πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ

εφιάλτης-γίνεται-η-πετρελαιοκηλίδα-τ-505609

Πολύ χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις αποδεικνύεται η διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα της BP στον Κόλπο του Μεξικού καθώς νεότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 με 40.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τις αρχές Ιουνίου οπότε το κάλυμμα κατάφερε να περιορίσει κάπως τον όγκο του πετρελαίου.

Η νέα εκτίμηση προέρχεται από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) και δεν καλύπτει το διάστημα μετά τις 3 Ιουνίου οπότε το προστατευτικό κάλυμμα που τοποθέτησε η BP πάνω από τη διαρροή άρχισε να λειτουργεί.

Συνολικά έχουν διαρρεύσει (ανάλογα με την εκτίμηση) 42 με 100 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου ενώ συγκριτικά η διαρροή διάρκειας εννέα μηνών από το πηγάδι Ixtoc 1 το 1979 επίσης στον Κόλπο του Μεξικού ήταν 140 εκατομμύρια γαλόνια και το δυστύχημα του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989 μόλις 11 εκατομμύρια.

Η BP, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι το κάλυμμα αφού είχαν αποτύχει όλες οι άλλες μέθοδοι συγκέντρωσε την Τετάρτη 15.800 βαρέλια, ελαφρά καλύτερα με τις προηγούμενες ημέρες.

Αρχικά, μετά την έκρηξη της 20ής Απριλίου με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργαζομένων, είχε ανακοινωθεί ότι η διαρροή από το βάθος των 1500 μέτρων ήταν 1.000 βαρέλια την ημέρα. Μερικές ημέρες αργότερα η επίσημη εκτίμηση αναθεωρήθηκε στα 5.000 βαρέλια ενώ ανεξάρτητες εκτιμήσεις διπλασίαζαν το ποσό.

Όπως επισήμαναν ερευνητές, κάτι μάλλον άργησε να γίνει επίσημα παραδεκτό, εκτός από την επιφανειακή μόλυνση σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων υπάρχουν τεράστια υποθαλάσσια «σύννεφα» πετρελαίου που κυριολεκτικά προκαλούν ασφυξία στη θαλάσσια ζωή και μπορούν να βγουν εξαιτίας των ρευμάτων έξω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Συνάντηση με Ομπάμα ζητά η εταιρία

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της βρετανικής πολυεθνικής εταιρίας ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ναύαρχο Άλεν που συντονίζει τις προσπάθειες, ο οποίος έχει επικρίνει με σκληρές εκφράσεις την εταιρεία και τους υπευθύνους της καταστροφής.

Για το ίδιο ζήτημα θα συνομιλήσουν μέσα στο σαββατοκύριακο ο Μπαράκ Ομπάμα και ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εν μέσω διαβεβαιώσεων και από τις δύο χώρες ότι δεν θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δηλώνει και να επιμένει ότι ότι η εταιρεία πετρελαιοειδών πρέπει να αποζημιώσει πλήρως όλους τους πληγέντες από την ρύπανση, οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητά της να αντεπεξέλθει. Πρόκειται για πολλές χιλιάδες κατοίκους και επιχειρηματίες στις τέσσερις παραθαλάσσιες πολιτείες του Κόλπου του Μεξικού αλλά και εργαζόμενοι στον κλάδο που έμειναν άνεργοι όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ πάγωσε τις άδειες για υπεράκτια άντληση πετρελαίου.

Η μετοχή της BP έχει χάσει το 50% της αξίας της μέσα σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες από το ξέσπασμα της κρίσης. Κατακόρυφη –ξεπέρασε ακόμα και το 10% κάποιες στιγμές– ήταν η πτώση την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ενώ και τα ομόλογά της είναι πλέον χαρακτηρισμένα junk.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου