ΔΙΕΘΝΗ

«Θα υποστεί τις συνέπειες»

θα-υποστεί-τις-συνέπειες-851206

Με σκληρή γλώσσα του Τούρκου προέδρου κατά του Ισραήλ ολοκληρώθηκε η περιφερειακή σύνοδος της Κωνσταντινούπολης. «Το Ισραήλ είναι απομονωμένο, θα υποστεί τις συνέπειες για το λάθος που διέπραξε κατά της Τουρκίας» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ από το βήμα της διάσκεψης που έφερε στην Τουρκία τους προέδρους Ιράν και Συρίας, καθώς και τον Ρώσο πρωθυπουργό.

Κλείνοντας τις εργασίες της περιφερειακής συνόδου ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι όλα τα μέλη -πλην του Ισραήλ- καταδικάζουν την επιδρομή στο τουρκικό πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και τις δολοφονίες εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ (προεδρεύων της συνόδου για την Αλληλεπίδραση και Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία) ανέφερε ότι η διεθνής καταδίκη αποδεικνύει ότι «το Ισραήλ είναι απομονωμένο και θα υποστεί τις συνέπειες για το λάθος που διέπραξε κατά της Τουρκίας».

Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν τα μέλη της περιφερειακής συνόδου επικράτησε αντίθετα η διπλωματική γλώσσα· αποφεύχθηκε οποιαδήποτε αναφορά στην επιδρομή στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», δεδομένου ότι το Ισραήλ είναι συνδεδεμένο μέλος.

Η Τουρκία επεδίωκε να συνταχθεί ένα κείμενο καταδίκης των ενεργειών του Ισραήλ και είχε την υποστήριξη αρκετών μελών της διάσκεψης. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η διακήρυξη θα πρέπει να είναι ομόφωνη και το Ισραήλ είναι μέλος της διάσκεψης, ήταν αδύνατο να βγει ένα σκληρό κείμενο σε βάρος του.

Επελέγη τελικά η οδός μίας διακήρυξης που αναφέρει ότι όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να τηρούν τις αποφάσεις και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ -ο οποίος βρέθηκε στην Τουρκία για την περιφερειακή σύνοδο- κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ακολουθεί «επιθετική» πολιτική και ευθύνεται για την απομάκρυνση της ειρήνης από τη Μέση Ανατολή.

«Η εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή απομακρύνεται εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής που διεξάγει η εξτρεμιστική κυβέρνηση του Ισραήλ» είπε ο Αλ-Ασαντ, ο οποίος είχε εκφράσει τη Δευτέρα την υποστήριξή του προς την Τουρκία.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει την πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την επίθεση σε βάρος του Στόλου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούν το Ισραήλ να αποδεχθεί τη διεθνή έρευνα. Το αίτημα επανέλαβαν την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ιταλίας που συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου