ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ακροδεξιάς απόχρωσης το σχέδιο επίθεσης στο Euro

ουκρανία-ακροδεξιάς-απόχρωσης-το-σχέ-835921

Πλήθος ερωτηματικών καλύπτει την υπόθεση με τον γάλλο υπήκοο που είχαν σταματήσει οι ουκρανικές Αρχές στα ουκρανοπολωνικά σύνορα με ολόκληρο οπλοστάσιο στην κατοχή του και την υποψία πως σχεδίαζε επιθέσεις στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Euro.

Οι γαλλικές υπηρεσίες είναι φειδωλές στην πληροφόρηση που δίνουν και οι πρώτες επίσημες αναφορές αλλά και οι διαρροές αφήνουν να εννοηθεί πως ο ύποπτος είχε ακροδεξιό υπόβαθρο.

Ο ύποπτος είχε τεθεί υπό κράτηση στο τέλος Μαΐου από τις ουκρανικές αρχές και παραμένει ακόμη στην Ουκρανία. Επισήμως έχει ανακοινωθεί μόνο πως επρόκειτο για έναν 25χρονο γάλλο υπήκοο, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Τα γαλλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, επικαλούμενα (όπως, μεταξύ άλλων, η Monde) πως ο ύποπτος ονομάζεται Γρεγκουάρ Μ. από το Μπαρ-λε-Ντυκ, κοντά στη Λωρραίνη.

Επισήμως, οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν ότι στόχοι των επιθέσεων που σχεδίαζε στη Γαλλία ήταν μουσουλμανικοί και εβραϊκοί χώροι λατρείας, διοικητικές υπηρεσίες (όπως εφορίες) και υπηρεσίες που σχετίζονταν με την ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Η ουκρανική πλευρά ανέφερε επίσης επίσημα πως ο ύποπτος «εξέφρασε αρνητικές θέσεις για την γαλλική κυβέρνηση, τη μαζική μετανάστευση και την “εξάπλωση του Ισλάμ”» -αναφορά που, αν ευσταθεί, δείχνει προς την κατεύθυνση ακροδεξιάς τρομοκρατίας.

Από την γαλλική πλευρά, επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε στο ότι βρίσκεται υπό κράτηση ένας γάλλος υπήκοος ως ύποπτος και έχει ανοίξει δίαυλος με το Κίεβο.

Πηγές στη γαλλική αστυνομία που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι οι γάλλοι αστυνομικοί αντέδρασαν αρχικά «με επιφυλακτικότητα», λέγοντας πως ο ύποπτος δεν ήταν «γνωστός στην αστυνομία ή τις μυστικές υπηρεσίες».

Ωστόσο, άλλη πηγή στη γαλλική αστυνομία που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο ανέφερε πως στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν «αρκετές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών», όπως επίσης και μπλουζάκι με το σήμα ακροδεξιάς ομάδας.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες τον έθεσαν υπό κράτηση αφού του είχαν πουλήσει αδρανοποιημένο οπλισμό. Η SBU έδωσε επίσης στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση όπως και πλάνα από το οπλοστάσιο που είχε βρεθεί στην κατοχή του.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου