ΔΙΕΘΝΗ

Δύο κρατούμενοι από το Γκουαντάναμο μετήχθησαν σε Βοσνία και Μαυροβούνιο

δύο-κρατούμενοι-από-το-γκουαντάναμο-μ-138948

Δύο ακόμη κρατούμενοι, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα μεταφέρθηκαν από την στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο στην Κούβα, σε χώρες που συμφώνησαν να τους δεχθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Πρόκειται για τους Τάρικ Μαχμούντ Άχμεντ αλ Σαουά, έναν 58χρονο υπήκοο Βοσνίας που γεννήθηκε στην Αίγυπτο, τον οποίο ανέλαβε να υποδεχθεί η κυβέρνηση της Βοσνίας, και τον Αμπντ αλ Αζίζ Αμπντάλα Άλι Αλ Σουάϊντι, έναν 41χρονο υπήκοο Υεμένης που μεταφέρθηκε στο Μαυροβούνιο.

Και οι δύο παρέμειναν φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο για ένα διάστημα 13 ετών. Ο Αλ Σαουά αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Άμυνας που διέρρευσαν.

Ως τώρα 16 κρατούμενοι έχουν μεταχθεί σε χώρες στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές από τις αρχές του χρόνου καθώς η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να κλείσει τις στρατιωτικές φυλακές πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο ότι προετοιμάζεται να μεταγάγει συνολικά 17 κρατούμενους.

Ο Ίαν Μος, υπεύθυνος γραφείου του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Γκουαντάναμο, ο οποίος ασχολείται με όλες τις μεταγωγές, γνωστοποίησε ότι ένας κρατούμενος, ένας υπήκοος Υεμένης, «δεν αποδέχθηκε τη μεταφορά του».

Έπειτα από τις σημερινές μεταγωγές, ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές του Γκουαντάναμο μειώθηκε στους 91, επισήμανε το Πεντάγωνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου