ΔΙΕΘΝΗ

Ξεμπλοκάρει η ΕΕ τη Συμφωνία Σύνδεσης με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη

ξεμπλοκάρει-η-εε-τη-συμφωνία-σύνδεσης-613566

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πρώτο βήμα προς μία πιθανή μελλοντική ένταξη της χώρας στους κόλπους της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών ξεμπλόκαραν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία παρέμενε στον «πάγο» επτά ολόκληρα χρόνια μετά την επίτευξή της εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, προειδοποίησαν την Βοσνία-Ερζεγοβίνη -η οποία μαστίζεται από διαφθορά και ανεργία που φθάνει το 44%- ότι πρέπει να επιτύχει «ουσιώδη πρόοδο» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προτού μπορέσει να υποβάλει επίσημο αίτημα για καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ένωση.

«Έχοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της συνάντησης της 15ης Δεκεμβρίου 2014, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που περιέχονται σε αυτά έχουν εκπληρωθεί και συμφωνεί να προχωρήσει στη σύναψη και στην έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» επισημαίνεται στα συμπεράσματα της συνόδου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες.

Οι «28» υιοθέτησαν την πρόταση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Σύνδεσης εφόσον η πολιτική ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανέλαβε την υποχρέωση να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Προηγήθηκε πριν ένα μήνα η υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο της χώρας σχέδιο οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αξίωνε η ΕΕ.

Ο προεδρεύων της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και για μεγάλη επιτυχία.

Ο κ. Ίβανιτς είπε ότι μετά τη συγκρότηση του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αφού υλοποιηθούν ενδέχεται να κατατεθεί αίτημα για καθεστώς υποψήφιας χώρας στο τέλος του 2016 ή στις αρχές του2017.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου