ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κλείνουν φυλακές της βικτωριανής εποχής

βρετανία-κλείνουν-φυλακές-της-βικτωρ-242118

Ορισμένες φυλακές της βικτωριανής εποχής, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Ρέντινγκ, όπου είχε φυλακιστεί ο Όσκαρ Ουάιλντ, θα κλείσουν και στη θέση τους θα κατασκευαστούν κατοικίες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν.

“Θα αρχίσουμε να κλείνουμε ορισμένες από τις παλιές φυλακές στα κέντρα των πόλεων και θα πουλήσουμε τα οικόπεδα για να χτιστούν κατοικίες”, δήλωσε ο υπουργός λίγο πριν από την επίσκεψή του σε μια τέτοια φυλακή, στο νότιο Λονδίνο.

Περίπου 10.000 κρατούμενοι θα μεταφερθούν σε εννέα “σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα”, πρόσθεσε.

Τα πέντε από αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2019-20 και τα υπόλοιπα τέσσερα “λίγο μετά”, διευκρίνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι έτσι θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Χαρακτηρίζοντας τις φυλακές αυτές “απομεινάρια της βικτωριανής εποχής”, ο Όζμπορν ανακοίνωσε ότι η πρώτη που θα κατεδαφιστεί θα είναι εκείνη του Ρέντινγκ, στη νότια Αγγλία, “όπου φυλακίστηκε ανηλεώς ο Όσκαρ Ουάιλντ λόγω της ομοφυλοφιλίας του και έγραψε τη Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ, τη διασημότερη και πιο ανατριχιαστική περιγραφή της αθλιότητας των φυλακών στην αγγλική λογοτεχνία”.

Ο Ουάιλντ δεν συνήλθε ποτέ από τις κακουχίες στη φυλακή, όπου παρέμεινε μεταξύ 1895-97 και πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, το 1900, μόνος και καταχρεωμένος.

Η φυλακή του Ρέντινγκ λειτουργούσε από το 1844 και έκλεισε τις πύλες της το 2013.

Η Φράνσις Κουκ, η διευθύντρια της Ένωσης Χάουαρντ για την Ποινική Μεταρρύθμιση, επέκρινε την απόφαση “εκσυγχρονισμού” των φυλακών υποστηρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο πολύ υψηλός αριθμός των κρατουμένων.

Περισσότερες από 3.000 κατοικίες είναι δυνατόν να κατασκευαστούν στα οικόπεδα όπου σήμερα βρίσκονται αυτές οι παλιές φυλακές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου