ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ανέστειλε τις επιβατικές πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ

βρετανία-ανέστειλε-τις-επιβατικές-πτ-249774

Η Βρετανική κυβέρνηση ανέστειλε τις επιβατικές πτήσεις βρετανικών αερογραμμών από και προς το αιγυπτιακό αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ – του θερέτρου στην Ερυθρά Θάλασσα, από όπου προέρχονταν το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Σινά το Σάββατο – επικαλούμενη υποψίες για πιθανή βόμβα στο αεροσκάφος.

Το αεροπλάνο της Metrojet Airbus A321 εκτελούσε την πτήση από το θέρετρο προς την Αγία Πετρούπολη. Δεν επέζησε κανείς από τους 224 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά παιδιά.

«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ευθύνεται εκρηκτικός μηχανισμός πάνω στο αεροπλάνο για τη συντριβή του,» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ μετά από συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Συνιστούμε τώρα [αποφυγή] όλων των αεροπορικών ταξιδιών μέσω του αεροδρομίου του Σαρμ ελ Σέιχ , εκτός των απολύτως αναγκαίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν βρετανικές επιβατικές πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ, προς το παρόν.»

Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με τις αιγυπτιακές αρχές για να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα τους ελέγχους των επιβατών και επισκευών, για να επιστρέψουν οι βρετανοί τουρίστες στη πατρίδα τους, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Πτήσεις από το αεροδρόμιο προς τη Βρετανία είχαν ήδη ανασταλεί, ενώ ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία έχουν εγείρει την πιθανότητα το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε από βόμβα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επικαιροποιήσουν την ταξιδιωτική οδηγία προς την χερσόνησο του Σινά, καθώς υφίσταται εν ενεργεία μία που έχει εκδοθεί τον Μάρτιο. Δεν υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες που έχουν συνεχείς πτήσεις στο Σινά.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) είχε εκδόσει οδηγία τον Μάρτιο η οποία συνιστούσε στις εταιρείες με επιβατικές πτήσεις να αποφύγουν τις χαμηλές πτήσεις (κάτω από 7.900 μέτρα) πάνω από το Σινά, λόγω αυξημένου ρίσκου που αφορά τις δραστηριότητες εξτρεμιστών, είπε ο Έρνεστ.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους – που επαναλήφθηκαν χθες – ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροπλάνου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου αντέδρασε με θυμό σε δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι υπήρχαν υποψίες ότι το αεροπλάνο συνετρίβη λόγω βόμβας.

Οι δηλώσεις του Χάμοντ έγιναν ενώ η Βρετανία προετοιμάζεται να υποδεχθεί σε επίσημη επίσκεψη τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αυτή την εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου