ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» στη μαριχουάνα ψήφισε το Οχάιο, φοβούμενο τα μονοπώλια

όχι-στη-μαριχουάνα-ψήφισε-το-οχάιο-φ-251724

Οι ψηφοφόροι στο Οχάιο απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία μέτρο που θα καθιστούσε νόμιμη τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το «όχι», σημειώνουν οι παρατηρητές, δεν ήταν απαραίτητα γενικά «όχι» στη νομιμοποίηση: Στην πορεία μέχρι το δημοψήφισμα, η συζήτηση είχε περιστραφεί γύρω από το πώς θα γινόταν πρακτικά η νομιμοποίηση, η οποία και σύμφωνα με τους επικριτές του μέτρου θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε δημιουργία μονοπωλίου στο Οχάιο.

Το «Ζήτημα 3», η νομιμοποίηση για προσωπική όσο και για ιατρική χρήση για όσους είναι άνω των 21 ετών, απορρίφθηκε με διαφορά σχεδόν δύο προς ένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Το μέτρο θα έδινε δικαιώματα εμπορικής καλλιέργειας σε δέκα σημεία στην πολιτεία του Οχάιο, τα οποία έχουν ήδη προσελκύσει μεγάλα ονόματα ως επενδυτές. Αυτό, για τους επικριτές της πρότασης, θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στη δημιουργία καρτέλ.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 75% των περιφερειών, η πρόταση ηττήθηκε σε κάθε μία από τις 87 κομητείες της πολιτείας, ενώ μόνο από μία δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Έχασε τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στις κομητείες με μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό, με 1.628.521 ψηφοφόρους να ψηφίζουν κατά και 887.327 υπέρ της νομιμοποίησης.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσιτς, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ανέφερε σε δήλωσή του πως είναι «περήφανος που οι πολίτες του Οχάιο ψήφισαν Όχι στο Ζήτημα 3 και επέλεξαν μια διαδρομή που βοηθά στην ενδυνάμωση των οικογενειών και των κοινοτήτων μας».

Το Οχάιο θεωρείται «δείκτης» στην μάχη για το προεδρικό χρίσμα. Νίκη στο ζήτημα της χρήσης της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς στο Οχάιο θα άλλαζε τη δημόσια συζήτηση για τη νομιμοποίηση, δήλωσε ο Γκάρι Ντάνιελς από την Ένωση Αμερικανικών Πολιτικών Ελευθεριών του Οχάιο.

Οι πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι η Αλάσκα, το Κολοράντο, η Ουάσινγκτον και το Όρεγκον, καθώς η περιοχή της Κολούμπια. Περίπου 12 πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση της για ιατρικούς λόγους.

Άλλες επτά πολιτείες αναμένεται να ψηφίσουν την επόμενη χρονιά για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου