ΔΙΕΘΝΗ

Ντιλέκ Οτσαλάν: Ο Ερντογάν δεν θα δώσει δικαιώματα στους Κούρδους

ντιλέκ-οτσαλάν-ο-ερντογάν-δεν-θα-δώσει-251735

«Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν πέτυχε αυτοδυναμία, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι αν πραγματοποιούνταν και νέες εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων θα ήταν παρόμοια. Αλλά ο Ερντογάν είχε το δικό του σχέδιο γι’ αυτό ξεκίνησε πόλεμο στις κουρδικές περιοχές», λέει στο «Βήμα» η Ντιλέκ Οτσαλάν, ανιψιά του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα επειδή στις 9 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί η αγωγή του κατά του ελληνικού Δημοσίου για την παράδοσή του στην Τουρκία το 1999. Για να μεταστρέψει την κοινή γνώμη και να ξαναπροσελκύσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλλιέργησε ένα κλίμα φόβου με ενέργειες όπως «η βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 Κούρδοι» στις 10 Οκτωβρίου.

Η Ντιλέκ Οτσαλάν, 28 χρονών, επανεξελέγη την Κυριακή στη Βουλή με το φιλοκουρδικό HDP το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει το πλαφόν του 10% και να εκλέξει 59 βουλευτές _ 29 λιγότερους από τον Ιούνιο. «Οι Κούρδοι δεχόμαστε επίθεση από τον Ερντογάν. Δεν πρόκειται για κανονικό πόλεμο όπου συγκρούονται δύο πλευρές. Ο Ερντογάν έχει στρατό, αστυνομία, όπλα και λεφτά και χτυπάει ένα λαό που αμύνεται. Αν και εμείς παραμείναμε στην άμυνα, ο Ερντογάν δεν σταμάτησε. Καίει, σπάει τα γραφεία του HDP, κάνει συλλήψεις αλλά εμείς καταφέραμε να μπούμε στη Βουλή».

«Αν και στις εκλογές της Κυριακής ο Ερντογάν πέτυχε την αυτοδυναμία του ΑΚΡ, δεν σταμάτησε τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων», συνεχίζει. Την Τρίτη, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία και στο Ιράκ ενώ τρεις νεαροί Κούρδοι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις της αστυνομίας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Υπάρχει ελπίδα να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2013, μετά από συνάντηση απεσταλμένου της τουρκικής κυβέρνησης με τον Οτσαλάν; την ρωτάμε. «Αυτά τα δυο χρόνια που διήρκεσε η εκεχειρία δεν είχαμε κανένα νεκρό. Όμως το ΑΚΡ ξεκίνησε τον πόλεμο και ο Ερντογάν υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις του. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί, τη μια λέει το ένα, την άλλη το άλλο. Τώρα ούτε εμείς δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει. Όμως και 100 χρόνια να κρατήσει ο πόλεμος, πάλι στο τέλος θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουμε».

«Και οι δυο πλευρές έχουν θύματα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κανονικά ο λαός δεν έπρεπε να επιτρέψει με την ψήφο του να γίνει σουλτάνος ο Ερντογάν».

Τι θα κάνει το HDP στη Βουλή; την ρωτάει το «Βήμα». «Εμείς σαν HDP θα παλεύουμε πάντα για την ειρήνη. Θα πιέζουμε προκειμένου το Σύνταγμα» που θέλει να αλλάξει ο Ερντογάν για να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου, «να είναι πιο δημοκρατικό. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα δώσει δικαιώματα στους Κούρδους. Εμείς όμως, με την πολιτική πίεση, θα διεκδικήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά για όλες τις μειονότητες της Τουρκίας».

Μερικές από τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας σήμερα έχουν αυτοανακηρύξει την αυτονομία τους _ στα πρότυπα της Ροτζάβα, του αυτόνομου κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία. «Οι παρανόμως αυτόνομες περιοχές ξεκίνησαν πριν από 2-3 χρόνια στο Τζίζρε, στο Σιρβάν και αλλού». Ο Ερντογάν βεβαίως καθόλου δεν ενθουσιάστηκε με την κουρδική αυτοδιαχείριση, ιδίως αφότου τα δύο από τα τρία καντόνια της Ροτζάβα έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος και ενώθηκαν μεταξύ τους, μοιάζοντας περισσότερο με κράτος. Φοβήθηκε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Τουρκία και άρχισε να πατάσσει βιαίως τους αυτόνομους.

Η Ντιλέκ Οτσαλάν μιλάει στα τουρκικά με τον επίσης Κούρδο της Τουρκίας που μεταφράζει στα ελληνικά για τη συνέντευξη στο «Βήμα». Εξηγούν ότι πολλοί Κούρδοι επικοινωνούν μεταξύ τους στα τουρκικά γιατί τα μιλούν καλύτερα από τα κουρδικά. Το σχολικό σύστημα είναι μόνο στην τουρκική γλώσσα. Πέρσι, δήμοι κουρδικών περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας άνοιξαν τέσσερα κουρδικά σχολεία και το καλοκαίρι αποφοίτησαν τα πρώτα πρωτάκια, που την φετινή σχολική χρονιά συνεχίζουν στη Β’ δημοτικού. Τα σχολεία αυτά λειτουργούν απλώς με την ανοχή των αρχών αλλά τα παιδιά που θα αποφοιτήσουν από αυτά δεν θα έχουν το δικαίωμα να πάνε στα τουρκικά πανεπιστήμια. Μέχρι τότε όμως, ελπίζουν ότι θα έχουν αλλάξει τα πράγματα.

Η βουλευτίνα του HDP κατάγεται από την περιοχή της Ούρφα όπου βρίσκεται και η εκλογική της περιφέρεια. Είναι κόρη της αδερφής του Οτσαλάν, η οποία παντρεύτηκε συγγενή της όπως συνηθίζεται στα μέρη εκείνα ο οποίος έχει επίσης το επίθετο Οτσαλάν. Σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα στη Μερσίνα και μετά εγκαταστάθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου εργάστηκε στο δημαρχείο σε μια ομάδα γυναικών και παράλληλα σπούδασε κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο. Ως βουλευτής, η Ντιλέκ Οτσαλάν θέλει να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών. «Μικρά κορίτσια τα παντρεύουν οι γονείς τους, άντρες χτυπούν γυναίκες και τις σκοτώνουν. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικό κράτος», λέει.

* Η δικηγόρος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η Ντιλέκ Οτσαλάν θα δώσουν την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου για την αγωγή κατά του ελληνικού κράτους στον Δικηγορικό Σύλλογο (Ακαδημίας 60)

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου