ΔΙΕΘΝΗ

Μάχη επιβίωσης στο Κατμαντού, «καλύτερα να φύγω, παρά να φοβάμαι»

μάχη-επιβίωσης-στο-κατμαντού-καλύτε-543223

Το κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα του Νεπάλ συνεχίζεται αμείωτο, με την πρωτεύουσα να αδειάζει καθώς τα τρόφιμα λιγοστεύουν και το πόσιμο νερό έχει γίνει αγαθό πολυτελείας -με σεισμόπληκτους να συγκρούονται για λίγα λίτρα. Η ξένη βοήθεια φτάνει αργά, και ακόμη βραδύτερα προχωρά η προσέγγιση των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Σε τουλάχιστον 5.000 υπολογίζονται οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό, τελευταία αναλαμπή μίας ελπίδας που σβήνει η ανάσυρση ενός 28χρονου από τα ερείπια.

Ενώ οι νεκρικές πυρές συνεχίζουν να καίνε στο Κατμαντού, χιλιάδες σχημάτιζαν το πρωί της Τρίτης ουρές για να μπουν σε ένα λεωφορείο που θα τους απομάκρυνε από την πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει δωρεάν μετακίνηση με τα λεωφορεία για χωριά και περιφερειακές πόλεις.

Για την έξοδο, έχουν «επιστρατευτεί» ακόμη και σχολικά. Πολλοί από όσους ζουν στην πρωτεύουσα δεν έχουν καταφέρει καν να μάθουν νέα συγγενών τους στα χωριά, όμως το κεντρικό κίνητρο της φυγής είναι η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα.

«Φοβάμαι πολύ να μείνω, το σπίτι δίπλα από αυτό που νοίκιαζα έπεσε και μένω έξω εδώ και ημέρες» είπε ένας από τους χιλιάδες στην ουρά, ο Ράτζα Γκουρούνγκ, στον ανταποκριτή του Associated Press. «Καλύτερα να φύγω παρά να ζω στο Κατμαντού με το φόβο», εξήγησε.

Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας αργεί: Τα φορτία, όπως και τα συνεργεία ξένων διασωστών, συναντούν δυσκολίες ήδη με την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, καθώς οι οδικές αρτηρίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Το πόσιμο νερό σπανίζει στην πρωτεύουσα και έχουν ήδη αναφερθεί μεμονωμένες συγκρούσεις για μερικά μπουκάλια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου