ΔΙΕΘΝΗ

Χούμους, λαχανικά και 300.000 δολάρια για μια ομιλία της Χίλαρι

χούμους-λαχανικά-και-300-000-δολάρια-για-μια-766060

Όταν οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) άρχισαν να διαπραγματεύονται τα 300.000 δολάρια (240.000 ευρώ) που ζήτησε η Χίλαρι Κλίντον για να δώσει μια ομιλία, ρώτησαν μήπως δικαιούνταν κάποια έκπτωση ως δημόσιο πανεπιστήμιο. Η απάντηση των εκπροσώπων της κυρίας Κλίντον ήταν: μα τα 300.000 δολάρια είναι η «ειδική τιμή για πανεπιστήμια».

Η ανταλλαγή των μέιλ και άλλης εσωτερικής αλληλογραφίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του νόμου για την ελεύθερη πληροφόρηση, δείχνουν πόσο περίπλοκες είναι οι προσπάθειες διαχείρισης της προσοδοφόρου καριέρας ως ομιλήτριας της πιθανότατα προεδρικής υποψήφιας το 2016.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι της κυρίας Κλίντον στο Πρακτορείο Χάρι Γουόλκερ άσκησαν σημαντικό έλεγχο και χειρίστηκαν την παραμικρή λεπτομέρεια _ από το νερό με φέτες λεμονιού στη σκηνή ως ένα κομπιούτερ, ένα σκάνερ, χούμους και ωμά λαχανικά στα παρασκήνια.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του πανεπιστημίου συζήτησαν εκτενώς για το στυλ και το χρώμα που θα είχαν οι πολυθρόνες στις οποίες θα κάθονταν η κυρία Κλίντον και η Λιν Βάβρεκ που θα διηύθυνε τις ερωταπαντήσεις. Οι εκπρόσωποι της κυρίας Κλίντον ζήτησαν οι πολυθρόνες να έχουν δυο μακριά, ορθογώνια μαξιλάρια _ και στα παρασκήνια να υπάρχουν δυο ακόμη σε περίπτωση που η πολυθρόνα ήταν υπερβολικά βαθιά και η πλάτη της κυρίας Κλίντον χρειαζόταν υποστήριξη.

Ύστερα από ένα μακράς διάρκειας τηλεφώνημα με εκπρόσωπο της κυρίας Κλίντον, η υπάλληλος του UCLA Πατρίσια Λίπερτ ανέφερε στους συναδέλφους της: «Χρησιμοποιεί μικρόφωνο πέτου και θα μιλήσει τόσο από τον χώρο του κοινού όσο και περπατώντας πάνω στη σκηνή. Χρειαζόμαστε ένα οτοκιού και 2-3 οθόνες από τις οποίες θα διαβάζει».

Όταν επισκέφθηκαν τον χώρο όπου θα δινόταν η ομιλία πέντε ημέρες νωρίτερα, η ομάδα της κυρίας Κίντον, όπως δείχνουν τα μέιλ, απέρριψε την εξέδρα από την οποία θα μιλούσε πυροδοτώντας έναν αγώνα δρόμου για να βρεθεί κατάλληλη εξέδρα.

Στα σχεδόν δυο χρόνια αφότου εγκατέλειψε το υπουργείο Εξωτερικών, η κυρία Κλίντον έχει κάνει δεκάδες εμφανίσεις επί πληρωμή σε ολόκληρες τις ΗΠΑ σε επιχειρηματικά συνέδρια, τράπεζες της Γουόλ Στριτ και πανεπιστήμια. Η αμοιβή της από το UCLA, όπως και από άλλα πανεπιστήμια, πήγε στο Ίδρυμα Μπιλ, Χίλαρι & Τσέλσι Κλίντον, την οικογενειακή μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Οι επικριτές της όμως υποστηρίζουν ότι οι προσεκτικά σκηνοθετημένες εμφανίσεις και η υψηλή αμοιβή θα μπορούσαν να περιπλέξουν την δυνατότητα της κυρίας Κλίντον να διεξάγει μια λαϊκιστική εκστρατεία γύρω από τα οικονομικά δεινά της μεσαίας τάξης.

Διάφορες εκδοχές των συμβολαίων για τις ομιλίες της κυρίας Κλίντον είδαν φέτος το φως της δημοσιότητας _ περιέχοντας απαιτήσεις όπως πολυτελή μετακίνηση _ αλλά καμία δεν είχε τις λεπτομέρειες της επικοινωνίας με το UCLA. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αναμειγνύεται προσωπικά η κυρία Κλίντον στις διαπραγματεύσεις.

Είναι συχνό φαινόμενο οι ομιλητές να ζητούν ειδική περιποίηση _ και η κυρία Κλίντον δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι άνθρωποί της ζήτησαν να υπάρχει στη σκηνή ένα κιβώτιο με νερά σε θερμοκρασία δωματίου. Ζήτησαν επίσης «μια καράφα με ζεστό νερό, ένα φλιτζάνι καφέ με πιατάκι, μια κανάτα νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ένα ποτήρι νερού και φέτες λεμονιού» να υπάρχουν τόσο στη σκηνή όσο και στην αίθουσα όπου η κυρία Κλίντον θα έβγαζε φωτογραφίες με τους υψηλούς παριστάμενους.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου