ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ρώσοι «εκβιάζουν» με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

οι-ρώσοι-εκβιάζουν-με-τον-διεθνή-δια-353131

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έθεσε σήμερα υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ο οποίος αποτέλεσε ένα σύμβολο της συνεργασίας της Μόσχας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς ανακοίνωσε μέτρα σε αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ να παραταθεί η χρήση του ISS πέραν του 2020, ενώ θα απαγορεύσει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής μηχανές πυραύλων για να εκτοξεύει δορυφόρους για στρατιωτική χρήση.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ακόμη ότι πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του συστήματος δορυφορικού γεωγραφικού εντοπισμού θέσης GPS από τον Ιούνιο, αντιδρώντας στα σχέδια των ΗΠΑ να αρνηθεί να χορηγήσει άδειες εξαγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που η Ουάσινγκτον θεωρεί πως θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο ρωσικό στρατό.

«Ανησυχούμε πολύ για τη συνέχιση της ανάπτυξης σχεδίων υψηλής τεχνολογίας σε συνεργασία με έναν τόσο αναξιόπιστο εταίρο όπως οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων πολιτικοποιεί τα πάντα», είπε ο Ρογκόζιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ουάσινγκτον επιδίωκε ο ISS –ένα πρόγραμμα αξίας 100 δισεκ. δολαρίων στο οποίο συμμετέχουν 15 χώρες– να παραμείνει σε λειτουργία ως το 2024, τέσσερα χρόνια πέραν της καθορισμένης προθεσμίας.

Αν και η τρέχουσα προθεσμία απέχει ακόμη 6 χρόνια, η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα το οποίο υποτίθεται ότι θα έδινε τέλος στη λεγόμενη «κούρσα του διαστήματος» δείχνει σε ποιο βαθμό έχουν επιδεινωθεί οι διμερείς σχέσεις αφότου η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία, τον περασμένο Μάρτιο.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να επιβάλλουν ένα νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ότι μεταξύ άλλων θα επανεξέταζαν τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι ενδεχομένως θα προέβαιναν στην ανάκληση υφιστάμενων αδειών. Από την πλευρά της η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα ανταποδώσει ανάλογα. Ο Ρογκόζιν έκρινε ότι αυτές οι κυρώσεις είναι «απρεπείς».

Τα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές στις ΗΠΑ των κινητήρων MK-33 και RD-180, δήλωσε ο Ρογκόζιν.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παραδόσεις αυτών των κινητήρων, αλλά υπό μία προϋπόθεση, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση στρατιωτικών δορυφόρων», είπε.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα συνεργάζονταν ευρύτατα σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος τα τελευταία χρόνια. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται 3 Ρώσοι κοσμοναύτες και 2 Αμερικανοί αστροναύτες.

Ο Ρογκόζιν επισήμανε ότι το ρωσικό τμήμα του ISS θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την αμερικανική συνεργασία, κάτι όμως το οποίο «δεν ισχύει» αντιστρόφως.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου