ΔΙΕΘΝΗ

Στο τραπέζι επιστρέφουν συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση

στο-τραπέζι-επιστρέφουν-συριακή-κυβέ-205703

Για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας επιστρέφουν στην Ελβετία η συριακή κυβέρνηση και ο συνασπισμός των εξόριστων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τις ελπίδες να παραμένουν μόνο στο ελάχιστο.

Το μοναδικό, έμμεσο, απτό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της «Γενεύης ΙΙ» ήταν η απομάκρυνση 600 αμάχων από την Χομς και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη πόλη -κι αυτή ακόμη, εν μέσω πυρών.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη συριακή κρίση, Λακντάρ Μπραχίμι, είχε ομολογήσει πως η κατάσταση είναι «πάρα πολύ περίπλοκή» και δεν είχε κρύψει την απογοήτευσή του από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, διαπίστωσε πως έχει βρεθεί «κάποιο κοινό έδαφος».

Και μόνο η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών θεωρείται επιτυχία -η συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης δεν ήταν δεδομένη, και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έπρεπε να περιμένει μερικές ημέρες μεταξύ της ρωσικής διαβεβαίωσης για προσέλευση του συριακού καθεστώτος και της επίσημης επιβεβαίωσης.

Ο πρώτος γύρος είχε ξεκινήσει με αλληλοκατηγορίες σε πολεμικό κλίμα και τις δύο πλευρές να μένουν αμετακίνητες στη θέση τους για το κεντρικό ζήτημα της παραμονής του Άσαντ σε ενδεχόμενο μεταβατικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο γύρος ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου χωρίς οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να μιλήσουν απευθείας, παρά μόνο έχοντας καθίσει στο ίδιο τραπέζι και με τον Μπραχίμι να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου