ΔΙΕΘΝΗ

Γενεύη: Στο ίδιο τραπέζι συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση

γενεύη-στο-ίδιο-τραπέζι-συριακή-κυβέρ-477856

Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη της Ελβετίας, παρουσία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι με στόχο την «διάσωση της Συρίας» για απευθείας συνομιλίες.

Οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης της Συρίας συναντήθηκαν σήμερα σε αίθουσα στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες τους με στόχο την επίλυση της συριακής κρίσης, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Λαχντάρ Μπραχίμι.

Οι δυο πλευρές συναντήθηκαν λίγο μετά τις 11:00 (ώρα Ελλάδας) για να ακούσουν την εισαγωγική ομιλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους και φέρεται να ολοκληρώθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, ύστερα από 30 λεπτά.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του συριακού καθεστώτος είναι ο Μπασάρ αλ-Τζααφάρι, πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ και όχι ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ. Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης είναι ο Χάντι αλ-Μπάχρα.

Οι δυο πλευρές στοχεύουν περισσότερο σε μικρές υποχωρήσεις, παρά σε μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία.

Ωστόσο σήμερα, λίγο πριν από την έναρξη των πρώτων απευθείας συνομιλιών στην Γενεύη, η συριακή κυβέρνηση απέρριψε εκ νέου σήμερα την πρόταση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

“’Είμαστε απολύτως επιφυλακτικοί όσον αφορά το θέμα αυτό”, δήλωσε ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν Ζοάμπι, σημειώνοντας: “Η Συρία είναι κράτος με θεσμούς. Μεταβατική κυβέρνηση σχηματίζεται όταν το κράτος είναι σε αποσύνθεση ή δεν έχει θεσμούς”.

Από την πλευρά του, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ αλ-Μεκντάντ, εξέφρασε αισιοδοξία για τις απευθείας συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης:
“Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην καταστροφή που βιώνει ο συριακός λαός ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών ενεργειών και της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ προς τους τρομοκράτες”.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου