ΔΙΕΘΝΗ

Για λόγους ασφαλείας παίρνει αναβολή ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας

για-λόγους-ασφαλείας-παίρνει-αναβολή-206201

Οι περιβαλλοντικές μελέτες που έγιναν για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μερσίνα απέδειξαν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανέγερσή του.

Συγκεκριμένα το πρώτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο που είναι να κατασκευαστεί από την ρωσική εταιρεία Rosatom στη Μερσίνα θα καθυστερήσει να δημιουργηθεί τουλάχιστον κατ ένα τουλάχιστον χρόνο όπως υποστηρίζουν οι πιο αισιόδοξοι.

Για την εκτέλεση του σχεδίου, Ρώσοι και Τούρκοι δημιούργησαν την κοινοπραξία Αkkuyu NGS, από το όνομα της περιοχής όπου θα δημιουργηθεί το εργοστάσιο. Το αρχικό πλάνο της κοινοπραξίας ήταν να τεθεί σε λειτουργία το εν λόγω εργοστάσιο το 2020.

«Δεν μπορούμε να αρχίσουμε την κατασκευή χωρίς να έχουμε το πράσινο φως από τους περιβαλλοντολόγους», δήλωσε ο Ρώσος επικεφαλής της κοινοπραξίας Αλεξάντερ Σουπέρφιν.

Υπενθυμίζεται, ότι η κατασκευή ενός δεύτερου, τουρκικού, πυρηνικού εργοστασίου ισχύος 4.800 MW, έχει ανατεθεί σε μια γαλλοϊαπωνική κοινοπραξία, η κατασκευή του οποίου θα πραγματοποιηθεί στη Σινώπη του Πόντου και η έναρξη λειτουργίας του προβλέπεται για το 2023 αν δεν υπάρξουν προβλήματα.

Συνολικά η Τουρκία θα δημιουργήσει τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο επειδή αυτά θα βρίσκονται στη «γειτονιά» μας και τα ατυχήματα δεν λείπουν σε αυτά , η Αθήνα είναι ανήσυχη. Εάν υπάρξει ατύχημα η καταστροφή δεν θα περιοριστεί μόνο εντός των συνόρων της Τουρκίας…

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου