ΔΙΕΘΝΗ

Σε κυρώσεις κατά της Ουκρανίας συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

σε-κυρώσεις-κατά-της-ουκρανίας-συμφών-224442

Στην άμεση επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά της Ουκρανίας για το αιματοκύλισμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων συμφώνησαν οι επικεφαλής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί τάχιστα στην επιβολή των κυρώσεων, περιλαμβανομένης απαγόρευσης έκδοσης βίζας για Ουκρανούς αξιωματούχους προς την ΕΕ, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους στις ευρωπαϊκές χώρες και επιβολή εμπάργκο σε υλικά και εξοπλισμό που μπορεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές για βίαιη καταστολή.

Η πρόταση σχετικά με επιβολή εμπάργκου στις εξαγωγές όπλων από την Ουκρανία αποσύρθηκε.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε αξιωματούχους που ευθύνονται για τη βία στο Κίεβο, και επίκειται η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Εξερχόμενη του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η Ιταλίδα επικεφαλής διπλωματίας Έμμα Μπονίνο δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας που βρίσκονται στο Κίεβο, όπου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την αντιπολίτευση.

Επίσης, κατόπιν αιτήματος των τριών υπουργών, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων» θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την έκβαση των συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατά του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, καλώντας τον να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου.

«Είμαστε εξοργισμένοι από τις εικόνες των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν με αυτόματα όπλα κατά του ίδιου του λαού τους» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα καλεί εκ νέου σε διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης -ο Αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης είχε καλέσει στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τελικό στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

«Καλούμε τον ουκρανικό στρατό να μην αναμειχθεί σε μία σύγκρουση που μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα. Η χρήση βίας δεν θα επιλύσει την κρίση. Καθαρά βήματα πρέπει να γίνουν για να τερματιστεί η βία και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα μειώσει την ένταση και θα απαντήσει στις αγωνίες του ουκρανικού λαού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν πως συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τη βία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου