ΔΙΕΘΝΗ

Ανιχνευτή ψεύδους για τα social media ετοιμάζουν επιστήμονες

ανιχνευτή-ψεύδους-για-τα-social-media-ετοιμάζου-224381

Ένα σύστημα που θα εντοπίζει τα διαδικτυακά ψέματα αναπτύσσουν Ευρωπαίοι επιστήμονες με στόχο την το μπλοκάρισμα των ανυπόστατων φημών που εξαπλώνονται ραγδαία σε Twitter και Facebook.

Οι επιστήμονες της ομάδας που ετοιμάζει το «Pheme», όπως ονομάζεται το project υποστηρίζουν ότι μπορούν να το κατορθώσουν αναλύοντας την προέλευση των tweets και των posts και εκτιμώντας την ειλικρίνειά τους σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με την Telegraph, η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους και ως αφορμή στάθηκε ο ορυμαγδός των ψευδών ειδήσεων που διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Λονδίνο το 2011.

Αυτός ο ανιχνευτής διαδικτυακού ψεύδους, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει και τις φωτογραφίες που αποτελούν προϊόν μοντάζ. «Δεν πρόκειται να κάνουμε ανάλυση φωτογραφιών, έτσι δεν θα βλέπουμε αν μια φωτογραφία έχει υποστεί αλλοίωση – τεχνικά είναι εξαιρετικά δύσκολο», δήλωσε ένας από τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Το Pheme αναμένεται να είναι έτοιμο για δοκιμές σε περίπου 18 μήνες και τα ύποπτα tweets θα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: τα ύποπτα, τα αμφιλεγόμενα, τα ακουσίως παραπλανητικά και τα ψευδή με πρόθεση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου