ΔΙΕΘΝΗ

Συνδρομητικό κανάλι θα γίνει το BBC από το 2020

συνδρομητικό-κανάλι-θα-γίνει-το-bbc-από-τ-251830

Μετά την εμπιστευτική έκθεση και εισήγηση επιτροπής από έγκυρους εμπειρογνώμονες, το BBC προετοιμάζεται να καταργήσει την ετήσια εισφορά που εισπράττει από το κοινό και καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του, και θα γίνει από το 2020 συνδρομητικό κανάλι.

Αυτό θα είναι η πλέον ριζοσπαστική μεταρρύθμιση από την ημέρα της ίδρυσης του BBC το 1922. Ο γενικός διευθυντής του BBC στα θέματα στρατηγικής και πληροφορικής, ο Τζέιμς Πάρνελ πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις Μπλερ και Μπράουν, ζήτησε από ομάδα εμπειρογνωμόνων προτάσεις για το οικονομικό μέλλον του BBC εν όψει των συνεχών εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας και στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Μία από τις προτάσεις της εν λόγω επιτροπής, η οποία και υλοποιήθηκε πρόσφατα, ήταν το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου BBC 3, το οποίο προσφέρεται τώρα μόνο στο διαδίκτυο και αυτή η κίνηση αφαίρεσε πλέον από τον προϋπολογισμό του BBC 100 εκατ. λίρες.

Ο γενικός διευθυντής του BBC Τόνι Χολ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο οργανισμός του θα επιδιώξει να αυξήσει τα έσοδά του προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να βλέπουν μέσα από το Iplayer, προγράμματα και εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συμφωνεί ότι η εισφορά που πληρώνει το κοινό για το BBC πρέπει να παρεμείνει μέχρι το 2020 αλλά χωρίς να γίνει καμία αύξηση μέχρι τότε. Η ιδία επιτροπή κάνει και μια άλλη ριζοσπαστική πρόταση να λειτουργεί το BBC σε ένα πλαίσιο «αμοιβαιότητας» δηλαδή το κοινό να είναι σε κάποια μορφή μέτοχος του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και να αντιπροσωπεύεται στο διοικητικό συμβούλιο, ώστε και οι πολίτες να έχουν λόγο στις εξελίξεις στο BBC.
Η εισφορά αυτή τη στιγμή για το BBC είναι 145 λίρες τον χρόνο, είναι ενδιαφέρον όμως ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, το κοινό είναι διατεθειμένο να πληρώνει συνδρομή 240 λίρες τον χρόνο όταν το BBC θα γίνει συνδρομητικό κανάλι.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου