ΔΙΕΘΝΗ

«Θα το ξανάκανα; Η απάντηση είναι ναι» λέει για τις αποκαλύψεις ο Σνόουντεν

θα-το-ξανάκανα-η-απάντηση-είναι-ναι-λ-251511

Μιλώντας ζωντανά μέσω Διαδικτύου στο φεστιβάλ South by Southwest που διοργανώνεται στο Όστιν του Τέξας, το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, είπε πως «κάθε κοινωνία στον κόσμο» ωφελήθηκε από τις αποκαλύψεις για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA).

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τη συζήτηση που έχει προκύψει μετά τις αποκαλύψεις, ο Σνόουντεν είπε: «Αν θα το ξανάκανα; Η απάντηση είναι ναι» είπε. «Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί σε μένα, αυτό είναι κάτι που δικαιούμασταν (να γνωρίζουμε)».

Ο Σνόουντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία, έδωσε έμφαση στην έννοια της συναίνεσης. «Τα δεδομένα δεν θα πρέπει να συλλέγονται χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των πολιτών» είπε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σνόουντεν απευθύνεται άμεσα σε αμερικανούς πολίτες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

«Είχα ορκιστεί να στηρίζω και να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Και είδα ότι το Σύνταγμα παραβιαζόταν σε τεράστια κλίμακα» πρόσθεσε, χειροκροτούμενος από τα περίπου 3.000 άτομα που παρακολούθησαν την ομιλία του.

«Χρειάζεται δημόσια εποπτεία, κάποιος τρόπος να μας υποστηρίξουν δημόσια πρόσωπα που εμπιστευόμαστε. Χρειαζόμαστε εποπτικό όργανο που να ελέγχει το Κογκρέσο, επειδή εάν δεν ενημερωθούμε, δεν μπορούμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας σε αυτές τις (κυβερνητικές) πολιτικές» δήλωσε.

Το South by Southwest είναι ένα φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου και διασκέψεων που διαρκεί συνολικά δέκα ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου