ΔΙΕΘΝΗ

Τζιχαντιστές σχεδίαζαν επίθεση σε Πύργο του Αϊφελ και Λούβρο

τζιχαντιστές-σχεδίαζαν-επίθεση-σε-πύ-425406

Βομβιστική επίθεση σε γαλλικά πολιτιστικά μνημεία, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου, σχεδίαζε γάλλος τζιχαντιστής, σύμφωνα με κείμενα από διαδικτυακές συζητήσεις του με ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και τα οποία διέρρευσαν και είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Τα μηνύματα είχαν σταλεί μέσω ενός «ειδικού προγράμματος κρυπτογράφησης», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Parisien και η συζήτηση ήταν μεταξύ ενός 29χρονου Γάλλου με αλγερινή υπηκοότητα, με το όνομα Αλί Μ. και ενός «υψηλόβαθμου στελέχους» της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι δύο άνδρες συνομιλούσαν διαδικτυακά για πάνω από ένα χρόνο.

Τα κείμενα αυτά αποκωδικοποιήθηκαν μετά τη σύλληψη του Αλί Μ. από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες πέρυσι. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, τον Απρίλιο του 2013 ο Αλί Μ. είχε ζητήσει να στείλει «προτάσεις για μελλοντική δράση της τζιχάντ στη Γαλλία». Την επόμενη ημέρα, έστειλε ένα μεγάλο e-mail με όλες τις λεπτομέρειες των ανατριχιαστικών σχεδίων του.

«Οι στόχοι θα πρέπει να είναι μέσος όρος πολιτών από τις φτωχές τάξεις που συγκεντρώνονταν σε μικρούς χώρους, όπως μπαρ», σημείωνε στο mail. Θέλοντας να αποφύγει τυχόν επιθέσεις σε μουσουλμανικό πληθυσμό της Γαλλίας, πρότεινε να μην στοχευθούν εμπορικές περιοχές.

Ακόμη, περιελάμβανε ιστορικά μνημεία, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το μουσείου του Λούβρου στο κέντρο του Παρισιού και χωρίς να κατονομάζει το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Αβινιόν, το μήνυμα έκανε λόγο για «καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα διεξάγονταν στη νότια Γαλλία και όπου θα συγκεντρώνονταν Χριστιανοί για έναν μήνα»

«Οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι κόσμο και μία απλή χειροβομβίδα θα είναι αρκετοί για να τραυματίσει δεκάδες ανθρώπους. Σκέψου το αποτέλεσμα ενός εκρηκτικού μηχανισμού», έγραφε χαρακτηριστικά.

Αλλα μηνύματα αποκάλυψαν την επιθυμία του Αλί Μ. να στρατολογήσουν και άλλους για αυτές τις ενέργειες και ακολουθούνταν από μία πρόσκληση στα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ στην νότια Αλγερία «για δέκα ημέρες εκπαίδευσης και εκμάθησης στρατιωτικών τεχνικών».

Το Μάιο του 2013, ο Αλί είχε γράψει ότι ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στην Αλγερία μέσω Τυνησίας και είχε κλείσει εισιτήριο για τον Ιούλιο. Ωστόσο, τα σχέδιά του έληξαν άδοξα, καθώς συνελήφθη από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες μία εβδομάδα πριν την αναχώρησή του.

Ο Αλί Μ. κρατείται στη Γαλλία τον τελευταίο χρόνο και θα δικαστεί για συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου