ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικό δικαστήριο ενέκρινε την έκδοση του υπόπτου για την επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες

γαλλικό-δικαστήριο-ενέκρινε-την-έκδο-444611

Γαλλικό δικαστήριο ενέκρινε την Πέμπτη την έκδοση στο Βέλγιο του γάλλου υπόπτου για το φονικό της 24ης Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Ο 29χρονος Μέχντι Νεμούς κρατείται βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τις 30 Μαΐου που συνελήφθη στη Μασσαλία ως ύποπτος για φόνο, απόπειρα φόνου και κατοχή όπλων σε σχέση με την επίθεση.

Ο Νεμούς είχε αρχικά ταχθεί κατά της έκδοσής του, αλλά αργότερα συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι το Βέλγιο δεν θα τον στείλει σε τρίτη χώρα για να δικασθεί. Ο δικηγόρος του, ο Απολέν Πεπιεζέπ, έχει δηλώσει πως ο Νεμούς ανησυχεί ότι θα σταλεί στο Ισραήλ, δεδομένου ότι δύο από τα θύματα της επίθεσης ήταν Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Νεμούς είχε προβεί επανειλημμένα σε αδικήματα στη Γαλλία, καθώς έχει καταδικασθεί για ένοπλη ληστεία, επίθεση και βανδαλισμό, μεταξύ άλλων αδικημάτων, ενώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2013 στη Συρία πολεμώντας με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ο Νεμούς έχει τρεις ημέρες για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για την έκδοσή του. Αν το κάνει, το εφετείο των Βρυξελλών θα έχει 40 ημέρες για να αποφανθεί αν θα εκδοθεί ή όχι. Αν δεν ασκήσει έφεση, θα εκδοθεί στο τέλος αυτής της περιόδου.

«Το πιθανότερο είναι πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης», δήλωσε ο Πεπιεζέπ. «Δεν έχει λάβει εγγύηση από το Βέλγιο ότι δεν θα εκδοθεί σε τρίτη χώρα».

Η έκδοση υπόπτων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ απαιτεί κατά μέσο όρο 16 ημέρες, αν ο ύποπτος συμφωνήσει σ’ αυτή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια έφεση το πιθανότερο είναι πως απλώς θα καθυστερήσει, παρά θα εμποδίσει τη μεταφορά του Νεμούς στο Βέλγιο, δήλωσαν νομικές πηγές.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου