Χρήστος Μπουκώρος:Ολα τα ’χαμε η μομφή μας έλειπε

χρήστος-μπουκώροςολα-τα-χαμε-η-μομφ-593250

Η αμφίσημη επιλογή και οι αντιδράσεις που προκάλεσε

Εχουμε τη σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι λίγοι Έλληνες θα χαλαλίσουν το Σαββατοκύριακό τους για να παρακολουθήσουν τις αντιπαραθέσεις στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης για την πρόταση μομφής που αποφάσισε να καταθέσει κατά τις κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως για όσους δεν έχουν προγραμματίσει ή απλά δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο, φρονώ ότι καλό θα ήταν να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα.

Το κυβερνητικό μπλοκ εκτιμάει ότι η πρόταση μομφής από τη μία δεν πρόκειται να περάσει και από την άλλη με την απόρριψή της θα ενδυναμώσει κατά πολύ την κυβερνητική ενότητα η οποία είχε πληγεί τις τελευταίες μέρες από τις νέες παράλογες απαιτήσεις της τρόικα.

Κάποιοι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δίνει παράταση στον κυβερνητικό βίο με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο «κοινοβουλευτικό όπλο» αφοπλίζεται για έξι μήνες. Αυτό το δεύτερο επιχείρημα δεν μας φαίνεται και τόσο πειστικό με την έννοια ότι δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά πτώσης κυβέρνησης από πρόταση μομφής εκτός και αν αυτή κατατεθεί διαπιστωτικά μετά τα όποια σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Η ίδια η πρόταση μομφής, παρά το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικότατη κοινοβουλευτική διαδικασία, συνήθως καταγράφεται ως ασήμαντο πολιτικό γεγονός.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει τις κατηγορίες περί «μαχαιρώματος», αφού κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα με την εξής επιχειρηματολογία, όπως την κωδικοποιήσαμε, με την υποκειμενικότητα βεβαίως της προσωπικής μας άποψης: «Πρώτα απ’ όλα δεν πρόκειται περί διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αφού τα πάντα γίνονται δεκτά από πλευράς της κυβέρνησης και δεύτερον η πρόταση κατατίθεται τώρα ακριβώς για να προλάβουμε τα νέα επερχόμενα μέτρα με την αποδοχή της πρότασης μομφής και την πτώση της κυβέρνησης. Αν αφήσουμε την κυβέρνηση να συμφωνήσει θα είναι αργά και ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα ακόμη μνημόνιο». Με αυτά τα επιχειρήματα και ενδεχομένως και κάποια ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιολογεί την επιλογή της.

Καταγράφοντας και τις δύο απόψεις δεν μπορούμε να πούμε ότι εκλείπουν τα ερωτήματα και τα αδιευκρίνιστα σημεία.

Οσοι θεωρούν γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση, καλό θα ήταν να θυμούνται ότι κυβερνήσεις έχουν πέσει ακόμη και λίγο καιρό μετά τη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που βιάστηκαν να προλάβουν την ψήφιση νέων μέτρων, γιατί αγχώνονται; Δεν θα καταργήσουν με την ανάληψη της εξουσίας -σύντομα όπως διατρανώνουν- μέσω σκληρών και πραγματικών διαπραγματεύσεων όλα τα απεχθή και επαχθή που συμφώνησαν Σαμαράς και Βενιζέλος; Πάντως χθες το βράδυ ακούσαμε τον κ. Τσίπρα από το βήμα συνεδρίου αμερικάνικου εκπαιδευτικού οργανισμού να λέει με έμφαση ότι :«Το μόνο που υποσχεθήκαμε είναι κατώτατος μισθός 751 ευρώ». Τα υπόλοιπα που έχουν ψηφιστεί κ. πρόεδρε… με γεια μας;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου