Χρήστος Μπουκώρος: Καταγράφονται τα …πάντα όλα

χρήστος-μπουκώρος-καταγράφονται-τα-713598

Μετά τον υπερκοριό της ΕΥΠ ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καταγράφει χιλιάδες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις οι διωκτικές αρχές απέκτησαν και άλλο υπερμηχάνημα καταγραφής κάθε είδους δεδομένων από κινητά τηλέφωνα, ακόμα και όσων στοιχείων οι κάτοχοι κινητών έχουν διαγράψει!!!

Πιο συγκεκριμένα , ειδικό σύστημα «απορρόφησης» πληροφοριών μέσα από κινητά τηλέφωνα και φορητές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιεί με κάθε μυστικότητα τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. και άλλες διωκτικές υπηρεσίες. Το σύστημα αυτό -κατασκευασμένο από κονσόρτσιουμ με πυρήνα ισραηλινές εταιρείες- έχει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με κινητά τηλέφωνα από τα οποία υφαρπάζει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα μηνύματα, τις κλήσεις, τις φωτογραφίες και όλα τα δεδομένα που έχει ο κάτοχός του. Μάλιστα το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και να καταγράφει τα στοιχεία που είχε διαγράψει (!) ο χρήστης του κινητού. Και όλα αυτά χωρίς οι διωκτικές υπηρεσίες να έχουν κατασχέσει το κινητό τηλέφωνο ή το στικάκι και δίχως να εφαρμόσουν την κανονική διαδικασία ελέγχου του στο Τμήμα Ελέγχου Ψηφιακών Πειστηρίων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων.

Οι αστυνομικοί βρίσκουν το κινητό, το συνδέουν με τη συσκευή αντιγραφής των μηνυμάτων, ατζέντας κτλ. και ύστερα το αφήνουν στη θέση του. Κανείς δεν εμποδίζει το σύστημα αυτό να χρησιμοποιηθεί σε κινητά που παραδίνονται για λόγους ασφαλείας κλειστά ή και χωρίς μπαταρία στον προθάλαμο μίας δημόσιας υπηρεσίας. Ο παραλήπτης του τηλεφώνου αν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια έρευνα για παράνομη πράξη μπορεί να το συνδέσει με τη συσκευή καταγραφής, να τραβήξει όλα τα στοιχεία του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και να το επαναφέρει στη θέση του. Χωρίς και πάλι βεβαίως ο κάτοχος του κινητού να αντιληφθεί οτιδήποτε!

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη χώρα μας που οι διωκτικές αρχές τεχνολογικά αν δεν προηγούνται ανταγωνίζονται στα ίσια το οργανωμένο έγκλημα. Αυτό είναι η θετική εξέλιξη που οδηγεί ορισμένες φορές σε θεαματικά χτυπήματα κατά του εγκλήματος.

Ερχονται όμως ορισμένες πτυχές αυτών των εξελίξεων να δημιουργήσουν και εύλογες ανησυχίες.

Εχει λοιπόν καταργηθεί το απόρρητο των επικοινωνιών στον σύγχρονο κόσμο; Πρόκειται βέβαια για ένα από τα βασικότερα –θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιος και με ποιες διαδικασίες ονομάζεται ύποπτος και στη συνέχεια παρακολουθείται χωρίς να έχει προηγηθεί προανακριτική ή ανακριτική διαδικασία;

Ότι λέγεται ή γράφεται στα κινητά τηλέφωνα αξιοποιείται ως βοηθητικό υλικό για να ανοίξουν δρόμοι στον αγώνα κατά του εγκλήματος ή ως πρωτογενές αποδεικτικό υλικό; Τελικά τιμωρούνται λόγια και γραπτά ή ποινικά κολάσιμες πράξεις; Ότι λέει ο καθένας στην παρέα του δια ζώσης ή μέσω κινητού, θεωρείται δεδομένο για τις αρχές ότι το εννοεί ή καλείται εκ των υστέρων να αποδείξει ότι δεν είναι …ελέφαντας; Ποια είναι η διαδικασία;

Διότι ισχύει πάντα το οικουμενικό νομικό αξίωμα «καλύτερα εκατό ένοχοι ελεύθεροι παρά ένας αθώος στη φυλακή». Εκτός αν έχει καταργηθεί και αυτό!

Επειδή ούτε η τεχνολογική εξέλιξη, ούτε ο σκληρός πόλεμος κατά του εγκλήματος μπορεί να σταματήσει, μήπως όσο είναι νωρίς για την Ελλάδα όλες αυτές οι διαδικασίες πρέπει να ενταχθούν σε πλαίσιο αυστηρών κανόνων και να λειτουργήσουν θεσμικά;

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μηχανήματα τεραστίων δυνατοτήτων τα οποία όμως χειρίζονται άνθρωποι με τεράστιες ανθρώπινες αδυναμίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου